Hyppää sisältöön

Suomalaisen maatalouden kannattavuutta selvittävä Reijo Karhinen: “Kaupalla jopa ylivertainen neuvotteluasema”

OP-ryhmän entinen pääjohtaja sai kesällä tehtäväksi löytää 500 miljonaa euroa lisää maatalouden yrittäjätuloon. Selvitysmiehen mukaan se on saavutettavissa.

Vuoden loppuun mennessä olisi löydettävä tapoja saada suomalainen maatalous kannattavammaksi. Kuva: Jari Järvinen / Yle
Virpi Hukkanen,
Niina Honka

Vuorineuvos Reijo Karhinen sai kesäkuussa pääministeriltä ja maatalousministeriltä tehtävän. Vuoden loppuun mennessä olisi löydettävä tapoja saada suomalainen maatalous kannattavammaksi ja suomalaisen ruoan tuotanto turvattua. Maatalouden yrittäjätuloa pitäisi kasvattaa puolella miljardilla.

Kesän aikana selvitysmies on kuullut aivoriihissä ruokaketjun eri osapuolia: on haastateltu niin viljelijöitä kuin elintarviketeollisuuttakin sekä kerätty tietoa myös kansalaisten ajatuksista. Ratkaisuja pitäisi löytää vuoden loppuun mennessä.

Yle kysyi selvitysmies Karhiselta, millaisia kiviä hän on ruokaketjun rattaista tähän mennessä löytänyt, ja mistä löytyvät ratkaisun avaimet.

Mitkä ovat selvitystyön päällimmäiset huomiot tähän mennessä?

Tähän mennessä esiin on noussut kaksi tärkeää huomiota.

Ensinnäkin tuote on kunnossa. Ruoka kiinnostaa, se puhututtaa. Ruoka näyttäytyy aivoriihestä saadun palautteen perusteella hiomattomana timanttina. Sitä arvostetaan. Aivoriiheen on osallistunut yli 4000 ihmistä, ja se antaa hyvän pohjan selvitystyölle.

Toinen puoli on se, että ruokaketjun eri osapuolet – tuottajat, teollisuus ja kauppa – ovat tosi syvällä poteroissaan. Ilmapiiri ruokaketjun sisällä on jännittynyt ja tulehtunut, se minua huolestuttaa.

Mistä jännite johtuu?

Tärkein juurisyy on maatalouden eli alkutuotannon kannattavuusongelma. Se on kehittynyt pitkällä ajalla. Ennen kuin pääsemme eteenpäin, se pitää ratkaista.

On vaikea synnyttää yhteistä visiota, tahtotilaa tai tavoitteita tälle koko ketjulle ennen kuin tämä asia ratkaistaan.

Maatalouden kannattavuus on ollut ongelma viimeiset 15-20 vuotta. Kun se on pitkällä ajalla syntynyt, niin ei voida selvitä myöskään ilman rakenteellisia ratkaisuja.

Reijo Karhinen Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Miten maatalouden kannattavuuden huono tilanne näkyy?

Maatalouden tuotot ovat kasvaneet 2000-luvun alusta vain 17 prosenttia ja samana aikana kulut ovat kasvaneet lähes 50 prosenttia. Se on iso rakenteellinen aukko.

Sekä tuottajilta että kuluttajilta on tullut se viesti, että tuottajien asema on huono. Tuottajahintoihin ja tähän ketjun sisäiseen tulonjakoon sisältyy nyt paljon odotuksia.

Löytyykö ratkaisu siitä, että ruokaketjun tulot jaetaan eri tavalla?

Ruokaketjun kokonaisuushan ovat tuottajat, teollisuus ja kauppa. Kauppaa arvoidaan tässä usein aika kriittisesti. Ymmärrän sen ja siihen varmasti löytyy perusteitakin.

Kauppa on keskittynyt. Se on tehnyt varmasti oikeita strategisiakin ratkaisuja ja sitä myötä sille on kehittynyt todella vahva, jopa ylivertainen neuvotteluvoima. Samaan aikaan vastaavaa kehitystä ei ole tapahtunut ketjun muissa osissa.

Ennen kaikkea kyse on teollisuuden asemasta kauppaa vastaan näiden välisessä neuvottelussa. Onko suomalainen elintarvikkeita jalostava teollisuus riittävän vahva suhteessa kauppaan? Esitän tämän kysymyksen, mutta en ota siihen kantaa.

Mistä ratkaisu voi löytyä?

Kaiken sen jälkeen, mitä olen tähän mennessä kuulemisissa ja tapaamisissa kuullut ja saanut, ajattelen isoa kuvaa. Meidän täytyy saa perusruokaketju toimimaan kitkattomasti, saumattomasti, tuottavasti ja siten, että ketjuun syntyy yhteinen tahtotila.

Lisäksi haluan tarkastella erikseen innovaatioita ja erikoistumista. Tästä voi löytyä ratkaisun eväitä varmasti monen pienemmän tilan kohdalla.

Kolmas asia on vienti, jota on tässä ruokaketjussa yllättävänkin vähän käsitelty. Näiden kolmen kokonaisuuden osalta uskon, että päästään pitkälle.

Olen valmis melkein sanomaan, että se 500 miljoonaa lisää yrittäjätuloa maatalouteen on kyllä saavutettavissa. Mutta se vaatii asianosaisilta valmiutta nähdä asioita uudella tavalla ja myös luopumista vanhasta. Se on saavutettavissa, mutta pelkällä pienellä hienosäädöllä se ei onnistu. Ja ketjun sisäisen ilmapiirin on myös muututtava rakentavammaksi ja tulevaisuushakuisemmaksi.

Aiheesta lisää tänään 5.9. illan A-studiossa TV1:ssä klo 21.05. Keskustelemassa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, maidontuottaja Esa Kiviniemi, S-ryhmän kenttäjohtaja Arttu Laine sekä Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja.

Lue myös:

"Maitotilalla on työttömän tulot" – Ylen kysely: Suomalaiset haluavat maksaa maidostaan lisähintaa, kunhan raha menee varmasti tuottajan kukkaroon

Suosittelemme sinulle