Hyppää sisältöön

Asiantuntijat torjuvat eturauhassyövän rutiinitestaukset – testistä voi olla jopa pelkkää haittaa

PSA-testiin perustuva eturauhassyövän seulonta ei ole riittävän hyödyllinen, vaan jopa selvästi haitallinen.

Lääkärit antavat sädehoitoa eturauhassyöpäpotilaalle Ranskassa. Arkistokuva. Kuva: AOP

Eturauhassyövän testaamisessa käytetty PSA-testi ei anna odotettuja hyötyjä, selviää brittiläisessä BMJ-lehdessä (siirryt toiseen palveluun) julkaistussa laajassa artikkelissa ja tutkimuksessa.

BMJ:n julkaiseman laajan lääkärien, tutkijoiden ja maallikoiden muodostaman paneelin kannanotto testistä on tiukka. Jäsenet toteavat, että PSA-testi on vähäisten hyötyjen lisäksi joissain tapauksissa jopa haitallinen.

Paneeli perustettiin Amerikan lääkäriliiton julkaistua kaikkien aikojen laajimman, brittiläisen CAP-tutkimuksen tiedot JAMA-julkaisusarjassa (siirryt toiseen palveluun).

Tulosten perusteella (siirryt toiseen palveluun) testiä harkitsevien miesten pitäisi tehdä päätös kokeista vain yksilöllisesti potilaan ja lääkärin yhteisen harkinnan pohjalta. Yleisiin rutiininomaisiin seulontoihin ei pidä mennä, paneelin kannanotossa todetaan. Sitä tukevat lehdessä julkaistu meta-analyysi ja pääkirjoitus.

Ryhmä muistuttaa kuitenkin, ettei testiä pidä kieltää miehiltä. Tärkeää on kuitenkin tietää, mitä he ovat tekemässä.

– Rutiininomaista seulontaa emme suosittele. On todennäköistä, että miehet, joilla on tavanomaista korkeampi eturauhassyövän riski esimerkiksi sukuhistorian takia, päättävät hyötyjä ja haittoja koskevan keskustelun jälkeen teettää PSA-testin useammin kuin he, joilla sukuhistoriaa ei ole, kertoo ryhmän puheenjohtajana toiminut Suomen Akatemian kliininen tutkija, Helsingin yliopiston dosentti Kari Tikkinen Helsingin yliopiston (siirryt toiseen palveluun) tiedotteessa.

Paneelin analyysin taustalta löytyy tiedot yli 700 000 miehen kliinisistä tutkimuksista. Tulokset osoittivat, että PSA testi vähentää vain vähän tai ei lainkaan eturauhassyöpiä. Lisäksi se johtaa usein jopa tarpeettomiin hoitoihin.

Tieto vahvistaa jo vuosia sitten kerrottuja arvioita PSA-testien ongelmista.

Suomessa testin ongelmista on kerrottu esimerkiksi jo keväällä 2013 Lääkärilehdessä julkaistussa (siirryt toiseen palveluun) artikkelissa. Lehden artikkeli perustui Yhdysvaltain lääkäriyhdistyksen suosituksiin. Ne julkaistiin BMJ.com:ssa (siirryt toiseen palveluun).

PSA-testiä käytetään laajalti maailmalla

PSA-testi on toistaiseksi ainoa laajalti käytössä oleva eturauhassyövän seulontamenetelmä. Sitä käytetään myös Suomessa.

Suomessa on (siirryt toiseen palveluun) alettu käyttää Ruotsissa kehitettyä uutta tutkimusmenetelmää, Stockholm3 (siirryt toiseen palveluun)-veritestiä. Ruotsalaistestin on todettu löytävän (siirryt toiseen palveluun) kliinisesti merkittäviä syöpiä 20 prosenttia enemmän kuin perinteinen PSA-testi löytää.

Eturauhassyöpä (siirryt toiseen palveluun) on miesten yleisin syöpä ja samalla yleisin miesten syöpäkuolemien aiheuttaja Suomessa. Vuosittain Suomessa todetaan noin 5 000 (siirryt toiseen palveluun) eturauhassyöpää.

Suosittelemme sinulle