Nuoret viettävät koulun jälkeen iltapäivät monesti harrastusten parissa. Kotona vietettävä, rento vapaa-aika jää usein iltojen varaan. Jos nuori valvoo pitkään - se vaikuttaa aamulla koulussa jaksamiseen.
Väestöliitosta Nuorten tiimin asiantuntija Anne Pelander antaa vinkkejä vanhemmille.
Mikä saa nuoret valvomaan?
Kun nuori tulee murrosikään, niin sukupuolihormonit myöhäistää ja madaltaa melatoniinihormonin eritystä. Melatoniinihormonilla on tärkeä rooli nukahtamisessa.
Pelanderin mukaan tämä hormonaalinen muutos saa unirytmin myöhästymään. Unen tarve on nuorella kuitenkin sama kuin aiemmin, mutta nukahtaminen siirtyy hieman myöhemmäksi.
Monen nuoren oma vapaa-aika ajoittuu monesti iltaan. Sillon nuori puuhailee itselleen mieluisia asioita usein ruudun ääressä, toteaa Pelander. Se lisää hänen mukaan kehossa kierroksia ja uni ei tulekaan niin helposti.
Onko nuorilla liikaa harrastuksia, jolloin omaa aikaa ei jää?
Harrastusten määrä vaihtelee nuorilla paljon, toteaa Pelander. Hän muistuttaa, että jos nuori itse haluaa ja pitää harrastamisesta, niin ei siitä hänelle haittaa ole. Jos nuori ei kuitenkaan ehdi nähdä harrastusten vuoksi kavereita riittävästi ja kaipaa heitä, niin silloin Pelander suosittelee miettimään harrastuskertojen vähentämistä.
Miten unirytmiä voi muuttaa?
Pelanderin mukaan se vaatii, että vanhemmat kiinnittävät huomiota perheen arkirytmiin ja nukkuma-aikoihin. Tietenkin loma-ajoilla voi olla vapaampaa, toteaa Pelander.
Arkirytmin saa palautettua usein nopeasti. Se tarkoittaa sitä, että nuori menee nukkumaan joka ilta suunnilleen samaan aikaan.
Mihin aikaan yläasteikäisen kannattaisi mennä nukkumaan?
Nuoren unentarve on yksilöllinen. Pelander muistuttaa, että teini-iässä nuori tarvitsee kuitenkin 8-10 tuntia yössä.
Nuoren pitäisi mennä ilta yhdeksän ja kymmenen välillä nukkumaan, muistuttaa Pelander. Silloin nuori jaksaa herätä aamu seitsemältä kouluun.
Mikä auttaa nukahtamaan?
Illan rauhoittaminen auttaa nukahtamiseen, toteaa Pelander. Nuoren pitää laittaa laitteet ja ruudut ajoissa kiinni. Pelaamisen voi vaihtaa esimerkiksi lukemiseen tai äänikirjojen kuuntelemiseen.
Pelander muistuttaa, että illalla pitäisi välttää ärsykkeitä. Ne lisäävät adrenaliinin määrää kehossa. Hän suositteleekin vanhempia kieltämään pelaaminen illalla kokonaan. Pelit ja älylaitteet kannattaa sulkea 1-2 tuntia ennen nukahtamista.
Nuori kapinoi sitä varmasti, toteaa Pelander. Toisaalta vanhempi voi sopia nuoren kanssa peliajasta päiväaikaan.
Miten vanhempien pitäisi suhtautua siihen, jos nuoret kukkuvat yötämyöden?
Vanhempien tehtävä on asettaa nuorille rajoja ja olla niissä johdonmukainen, muistuttaa Pelander. Jos nuori valvoo liikaa, vanhemman pitää puuttua, toteaa Pelander.
Riittävä nukkuminen on yksi tärkeä elämänhallinnan taito, jonka opettaminen Pelanderin mukaan kuuluu vanhemmille. Monenlaisia keinoja kannattaa kokeilla. Ei ole olemassa yhtä reseptiä.
Vanhemman kannattaa keskustella nuoren kanssa nukkumisesta ja sen merkityksestä. Se voi auttaa.
Pelander suosittelee vanhempia lähtemään liikkeelle nuoren kanssa pienillä asioilla. Tärkeintä olisi löytää kohtuus, sanoo Pelander. Hän muistuttaa, että päivään olisi syytä mahtua koulun ohella sopivissa määrin harrastusta, kavereiden näkemistä ja ruutuaikaa.
Pelander painottaa, että vaikka vanhemmat olisivat kokeilleet kaikkia keinoja, niin heidän ei tarvitse jäädä yksin. Jos omat keinot loppuvat vanhempi voi olla yhteydessä koulun terveydenhoitajaan tai perheneuvolaan. Olisi tärkeää selvittää, mistä nuoren nukahtamisvaikeuksissa on kyse ja yrittää löytää ratkaisu siihen, toteaa Pelander.