Hyppää sisältöön

Utajärven Osuuspankin johto hävisi hovioikeudessa kiistan hallintoneuvoston jäsenyyksien valinnasta

Kiistan taustalla on Utajärven Osuuspankin viime vuoden tammikuussa yllättäen järjestämä ylimääräinen osuuskuntakokous, jossa kumottiin aikaisemmin päätettyjä henkilövalintoja.

Osuuspankin logo.
Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle
Emma Hinkula,
Arto Veräjänkorva

Utajärven Osuuspankin toimiva johto on hävinnyt hallintoneuvoston valintaa koskevan kiistan Rovaniemen hovioikeudessa. Hovioikeus vahvistaa alkuperäisen, marraskuussa 2016 tehdyn luottamushenkilövalinnan.

Hallintoneuvoston jäsenyyksiä koskevan valintakiistan takana on Ylen tietojen mukaan useiden omistaja-asiakkaiden huoli Utajärven Osuuspankin itsenäisen aseman menettämisestä.

Osa omistaja-asiakkaista on kokenut, että toimiva johto ajaa pankin yhdistämistä suurempaan kokonaisuuteen, kuten Oulun Osuuspankkiin tai Osuuspankkiryhmään.

Utajärven Osuuspankki järjesti viime vuoden tammikuussa yllättäen ylimääräisen osuuskuntakokouksen, jossa kumottiin aikaisemmin päätettyjä henkilövalintoja.

Osan omistaja-asiakkaiden mielestä ylimääräinen osuuskuntakokous oli junttaamista, jolla vaihdettiin toimivalle johdolle kuuliaisempi hallintoneuvosto.

Ylimääräisestä kokouksesta nostettiin kanne.

Varatuomari Antero Kassinen kertoi aiemmin Ylelle, että hänen mielestään Utajärven Osuuspankin ylimääräinen osuuskuntakokous kutsuttiin koolle väärin perustein, sillä marraskuun kokouksessa henkilövaali tehtiin oikeassa järjestyksessä.

– Tuolloin valitut henkilöt ovat laillisia hallintoneuvoston jäseniä.

Kassinen kertoi aiemmin Ylelle, että kanne nostettiin Oulun käräjäoikeuteen ylimääräisen kokouksen päätöksen moittimiseksi.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi osuuskuntakokouksen henkilövaihdoksien olevan päteviä, mutta hovioikeus on nyt kumonnut käräjäoikeuden tuomion. Hovioikeus katsoi, että ylimääräiselle osuuskuntakokoukselle ei ollut perusteita.

Hovioikeus on samalla määrännyt Utajärven Osuuspankin maksamaan isoja kulukorvauksia ylimääräisestä kokouksesta valittaneelle osapuolelle.

Osuuspankkiryhmä kertoo tutustuvansa parhaillaan uuteen tuomioon. Pankkitoiminnan lakiasioiden johtaja Taina Kallion mukaan tällä hetkellä asiasta ei pystytä sanomaan tarkemmin, koska tutustuminen on vielä kesken.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Pienessä maalaispankissa hätä itsenäisyyden menetyksestä – "Huoli ja pelko on todellinen"

Suosittelemme sinulle