Suomen pelimuseon erikoisnäyttelyssä kunniapaikalla komeilee vuonna 1974 Amerikassa julkaistu Dungeons & Dragons -peli. Kellastuneet sääntökirjat ovat paikkansa ansainneet, sillä peliä pidetään ensimmäisenä varsinaisena roolipelinä.
Suomeen pöydän ääressä pelattavat roolipelit tulivat aluksi vaihto-oppilaiden mukana. Varsinainen buumi iski 80-luvun lopulla.
– Dungeons & Dragons -peli julkaistiin suomeksi vuonna 1988. Siitä muutama vuosi eteenpäin pelejä käännettiin todella paljon. Oli oikeastaan kokonainen nuorisosukupolvi, joka oli tämän harrastuksen parissa, sanoo Suomen pelimuseon tutkija Niklas Nylund.
Nylundin mukaan nyt eletään pöytäroolipelien toista kultakautta.
– Harrastus on kovassa nosteessa. Monia ihmisiä pelaaminen kiinnostaa siksi, että se on sosiaalista kanssakäymistä ja kivaa vaihtelua tietokone- ja lautapeleille.
Suomessa julkaistu noin 250 peliä
Pöytäroolipeliin ei tarvita sääntöjen lisäksi kuin kynä, paperia, ehkä noppia, muutama kaveri – ja aikaa.
– Pelien ideana on, että pienellä porukalla tehdään yhteisöllistä tarinankerrontaa. Kaikilla pelaajilla on joku oma hahmo, mihin he enemmän tai vähemmän eläytyvät ja pohtivat, miten hahmo kokisi nämä tilanteet, Nylund sanoo.
Harrastajat viettävät pelien parissa kymmeniä ja taas kymmeniä tunteja. Kaikkein intohimoisimmat tekevät pelinsä kokonaan itse. Suomalaisia roolipelejä on julkaistu noin 250.
– Niitä on yllättävän paljon, ottaen huomioon, että kielen takia markkinat ovat pienet. Tekemisen halu on kuitenkin niin suuri, että moni haluaa tehdä itse oman pelinsä.
Ensimmäiset suomalaiset roolipelit olivat vaatimattomia omakustanteita, mutta vähä vähältä niiden pelisuunnittelu, taide ja taitto ovat ammattimaistuneet. Monet tekevät pelejä kuitenkin edelleen harrastuksenaan.
– Toisaalta oman pelin tekeminen on toiminut monelle käyntikorttina digipeliteollisuuteen, Niklas Nylund sanoo.
Astuit ansaan! -näyttely puhuttelee varmuudella roolipeliharrastajia, mutta se haluaa johdattaa myös tulokkaat lajin pariin. Näyttelyssä pääsee pelaamaan, joko ohjatusti tai omalla porukalla.
– Tarkoitus on, että täällä myös pelataan mahdollisimman paljon ja sen takia meillä on hieno pelipöytä, jonka ääreen voi kokoontua, Nylund sanoo.
Astuit ansaan! -roolipelinäyttely on avoinna Suomen pelimuseossa Vapriikissa 7.9.2018-6.1.2019.