Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Suomen nuorilla edessä käänteentekevät ottelut EM-karsinnoissa: "Nämä täytyy pystyä voittamaan, jos aikoo unelmoida jostain"

Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkue on tehnyt Juha Malisen alaisuudessa kelpo tulosta. Nyt edessä on astetta kovempi haaste, kun Pikkuhuuhkajat kohtaa Tanskan ja Puolan.

Juha Malinen
Juha Malinen on tuonut uusia pelaajia Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen. Kuva: Harri Bragge / AOP
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaksi seuraavaa ottelua määrittää Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueen EM-karsintaurakan suunnan. Pikkuhuuhkajat kohtaa karsintalohkossa toisena olevan Tanskan perjantaina ja lohkoa johtavan Puolan tiistaina.

Suomi on lohkossa kolmantena, viiden pisteen päässä Puolasta ja neljän pisteen päässä Tanskasta.

– Kun puhutaan rehellisesti, vastaan tulee meitä kovempia jalkapallomaita. Nämä ovat niitä joukkueita, jotka täytyy pystyä voittamaan, jos aikoo unelmoida jostain, Suomen nuorten päävalmentaja Juha Malinen sanoi Yle Sportenin Niklas Henrikssonin haastattelussa.

Karsintalohkon voittaja etenee suoraan vuoden 2019 Italian EM-kisoihin. Parhaille lohkokakkosille on paikka jatkokarsinnoissa.

Edellisellä kerralla Tanska rökitti rumasti

Perjantaina Suomi pelaa Aalborgissa Tanskaa vastaan. Joukkueet kohtasivat edellisen kerran Helsingissä viime lokakuussa, jolloin Tanska vei voiton tylysti maalein 5–0.

– En mieti sitä ottelua ollenkaan. En ollut silloin mukana tässä. Lopputulos oli huono, mutta me katsomme eteenpäin, Malinen sanoi.

Malinen pestattiin Suomen alle 21-vuotiaiden päävalmentajaksi noin viikko Tanska-tappion jälkeen. Malisen aikakaudella karsintasaldona on ollut kaksi voittoa ja yksi tasapeli, kaikki vieraskentältä. Vastustajat (Georgia, Liettua ja Färsaaret) ovat tosin olleet huomattavasti heikompia kuin Tanska tai Puola.

Malinen pitää Tanskaa suurimpana suosikkina C-karsintalohkon voittajaksi. Vaikka vastustaja on kova, Suomi ei aio perjantain ottelussa vetäytyä ja odotella mahdollisuuksia vastaiskuihin.

– Meidän pitää pystyä aktiiviseen ja aggressiiviseen peliin. Haluamme estää Tanskan vahvuudet. He pelaavat kolmella topparilla ja hakevat alueellista ylivoimaa. Me haluamme estää sen, Malinen tiivisti ottelun taktiset lähtökohdat.

Uusia pelaajia mukana

Kesällä Malinen toimi myös Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajana EM-kotikisoissa. Tuosta joukkueesta Malinen on nostanut alle 21-vuotiaiden mukaan Ajaxin Saku Ylätuvan ja Lazion Abukar Mohamedin. Alle 19-vuotiaiden ikäluokasta mukaan mahtui myös Marcus Forss, jota seurajoukkue Brentford ei päästänyt EM-kotikisoihin.

– Harppaus vanhempien ikäluokkaan on varmasti kova, kun pelataan näitä kärkimaita vastaan. Alle 19-vuotiaiden parhaat maat ovat tosi kovatasoisia, mutta Tanska ja Puola ovat tässä ikäluokassa vielä pykälä ylemmäs, Saku Ylätupa tuumi.

Saku Ylätupa
Saku Ylätupa esiintyi edukseen alle 19-vuotiaiden EM-kotikisoissa. Kuva: Samppa Toivonen / AOP

Malinen sanoi olevansa pääosin tyytyväinen käytettävissä olevaan pelaajamateriaaliin. Suurin osa pelaajista on saanut viime aikoina hyvin vastuuta seurajoukkueissaan.

– Pelituntuma on hyvä, joten olemme voineet vetää pääosin taktisia treenejä, Malinen kertoi.

Ainoastaan laitapuolustajien pelipaikoilla on vajausta. Malisella oli sama ongelma alle 19-vuotiaiden kotikisoissa, jolloin hän ratkaisi pulman peluuttamalla keskikenttäpelaajia laitapuolustajan paikalla.

Suomi kohtaa Tanskan perjantaina klo 19 Suomen aikaa. Puola-ottelu pelataan tiistaina Helsingissä klo 18.30.

Pikkuhuuhkajat Tanskaa ja Puolaa vastaan

Hugo Keto Brighton & Hove Albion

Marc Nordqvist FK Jerv

Arttu Hoskonen FC Inter

Nicholas Hämäläinen Queens Park Rangers FC

Richard Jensen Roda JC

Leo Väisänen RoPS

Aapo Halme Leeds United

Sebastian Dahlström HJK

Kaan Kairinen FC Inter

Abukar Mohamed S.S. Lazio

Urho Nissilä SV Zulte Waregem

Saku Ylätupa AFC Ajax

Santeri Hostikka FC Lahti

Lassi Lappalainen RoPS

Ilmari Niskanen KuPS

Mikael Soisalo SV Zulte Waregem

Benjamin Källman Dundee FC

Marcus Forss Brentford FC

Suosittelemme sinulle