Hyppää sisältöön

Ruotsin kärjistynyt vaalikeskustelu on suosinut poliittisia äärilaitoja – Vasemmistopuolue imee kannattajia sosiaalidemokraateilta

Vasemmistopuolue ja ruotsidemokraatit ovat lisänneet kannatustaan mielipidemittauksissa.

Linköpingin torilla järjestettiin ruotsidemokraattien vaalitilaisuus. Kuva: Riika Uosukainen / Yle

Eteläruotsalaisen Linköpingin torille valuu ihmisiä tasaisena virtana. Lapsiperheitä, vanhempia pariskuntia, miesporukoita, koululaisia. Vasemmistonuorten vastamielenosoittajat seisovat kyltteineen torin taka-osassa.

Ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson****in vaalipuheen alkaessa väkeä on paikalla poliisin arvion mukaan 600–700. Tori on laitojaan myöten täynnä.

Aikamme suloinen lapsi, lukee ruotsidemokraattien vaalitilaisuudessa myytävässä t-paidassa. Kuva: Riika Uosukainen / Yle

Iso osa yleisöstä on ruotsidemokraattien tukijoita, mutta Åkesson on houkutellut torille myös uteliaita ja vastamielenosoittajia.

Kananmuna lentää aidan yli osumatta Åkessoniin. Monet heiluttavat ruotsidemokraattien jakamia paperisia lippuja, joissa lukee Förändring på riktigt, Muutos oikeasti. Tyylikkäästi pukeutunut nainen ottaa lipun vastaan vaalityöntekijältä, mutta työntää sen käsilaukkuunsa.

Yleisön joukossa seisova Per Johansson aikoo äänestää ruotsidemokraatteja. Hänen mielestään Ruotsi menee väärään suuntaan, hoitojonot kasvavat ja poliisi ei saa riittävästi resursseja. Johansson tietää, että muut puolueet eivät halua yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa.

– Ehkä muut puolueet alkavat lopulta kuunnella meitä, Johansson toivoo.

Åkesson joutuu välillä keskeyttämään puheensa maahanmuuttajataustaisten nuorten buuasten takia, mutta saa jatkettua pienen tauon jälkeen. Hän luettelee maahanmuuton ongelmia ja haukkuu hallitusvastuussa olevat sosiaalidemokraatit.

Tutkijat: Ruotsidemokraattien nousun taustalla ulkopuolisuus

Ruotsidemokraatit saivat vuoden 2014 vaaleissa liki 13 prosentin kannatuksen. Nyt mielipidemittaukset lupaavat heille vaalivoittoa, jopa kahteenkymmeneen prosenttiin yltävää kannatusta.

Ruotsidemokraattien kannatusnousu on kytketty Ruotsissa maahanmuuton vastustukseen ja rasismin nousuun. Muille puolueille ruotsidemokraatit ovat rasisteja, jotka näkevät maahanmuutossa vain ongelmia. Puolueen puheenjohtajan Jimmie Åkessonin pääteema on ollut näissäkin vaaleissa maahanmuutto.

Poliisi vartioi vastamielenosoittajia Linköpingissä, ruotsidemokraattien vaalitilaisuuden aikana. Kuva: Riika Uosukainen / Yle

Tuoreessa tutkimuksessa kuitenkin väitetään, että ruotsidemokraattien nousun taustalla olisi myös ihmisten kokema ulkopuolisuus - kuten syrjäytyneisyys työmarkkinoilla ja heikentynyt taloudellinen asema. Siis samanlaiset tekijät kuin muillakin eurooppalaisilla populistisilla ja kansallismielisillä puolueilla.

Ruotsidemokraattien poliitikoissa ja kannattajissa on tutkimuksen mukaan erityisen paljon duunareita, jotka kärsivät vuoden 2008 talouskriisistä, enemmän kuin muissa puolueissa.

Nämä johtopäätökset esitteli kolme Tukholman ja Uppsalan yliopistojen tutkijaa Dagens Nyheter-lehdessä.

“Löfven on täysin riippuvainen meistä”

Huddingessa, Tukholman eteläpuolella Södertörnin korkeakoulun opiskelijat kuuntelevat Vasemmistopuolueen puheenjohtajan Jonas Sjöstedtin vaalipuhetta. Vasemmistopuolue kerää nuorten ääniä vasemmalta toisin kuin sosiaalidemokraatit, joiden kannattajakunta ikääntyy.

Jonas Sjöstedt Kuva: Riika Uosukainen / Yle

Jonas Sjöstedt pitää puolueensa päävastustajina oikeistoa ylipäätään, mutta erityisesti maahanmuuttovastaisia ja kansallismielisiä ruotsidemokraatteja. Ruotsidemokraatit ovat Vasemmistopuolueelle rasisteja ja fasisteja puolueen historian takia.

Vasemmistopuolue sai viime vaaleissa lähes kuuden prosentin kannatuksen. Nyt mielipidemittaukset lupaavat puolueelle vaalivoittoa, noin kymmenen prosentin kannatusta.

Se on Sjöstedtin mielestä tunnustus sille, että puolue on selkeästi asettunut vastavoimaksi nousevalle äärioikeistolaiselle ajattelulle ja muukalaisvihalle.

Osa vasemmistopuolueen kannatusnoususta on tullut maahanmuuttolinjauksiaan tiukentaneilta sosiaalidemokraateilta. Sjöstedt on ilmoittanut julkisuudessa olevansa valmis punavihreän hallituksen varapääministeriksi, jos sellainen hallituspohja vaalien jälkeen syntyy.

– Me olemme avain punavihreiden vaalivoittoon. Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven on täysin riippuvainen Vasemmistopuolueen menestyksestä. Vain me voimme taata, että punavihreä blokki on porvariblokkia suurempi, Jonas Sjöstedt sanoo Ylen haastattelussa.

Mielipidemittausten mukaan hän ja vastalaidalla oleva Jimmie Åkesson ovat myötätuulessa, kun taas perinteiset suuret puolueet, sosiaalidemokraatit ja Ruotsin kokoomus olisivat menettämässä kannattajia.

Ruotsalaiset käyvät vaaliuurnille 9. syyskuuta sunnuntaina.

Suosittelemme sinulle