Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Hannu Lammikon perjantai: Huppu pois päästä suomalaiset!

Tiesitkö, että Suomi esiintyy laajalle levinneen pallopelin MM-avausottelussa sunnuntaina, jättivaltioiden miehittämässä lopputurnauksessa?

Suomen maajoukkue lentokoneessa
Suomen lentopallomaajoukkue matkusti Istanbulin kautta MM-kisoihin Varnaan Kuva: Mikko Hannula
Mikko Hannula
Avaa Yle-sovelluksessa

Tämä kannattaa tiedostaa ja tunnustaa. Huppu päässä kulkeminen ei tee saavutukselle oikeutta, ainakaan kotimaassa.

USA, Kanada, Brasilia, Argentiina, Australia, Kiina, Japani, Iran, Venäjä, Ranska, Italia kuuluvat maapallon jättiläisiin. Myös Serbia, Puola, Bulgaria, Hollanti ja Kuuba lukeutuvat huipputason urheilumaihin.

Näiden joukossa temmeltävät maanosakiintiöiden vuoksi Egypti, Tunisia, Kamerun, Dominikaaninen tasavalta ja Puerto Rico. Kuten myös pelillisin ansioin eurooppalaisista tasoaan reilun kymmenen vuoden aikana rajusti nostaneet, mutta kuitenkin kooltaan pienet Slovenia, Belgia ja Suomi.

Kaiken lisäksi Suomi pääsee tämän tapahtuman, miesten lentopallon MM-lopputurnauksen, toiseen avausotteluun kisoja käynnistelemään. Nyt voisi oikeasti jopa vähän hehkuttaa. Tätä saavutusta ei kannata pitää itsestäänselvyytenä nyt, eikä varsinkaan tulevaisuudessa. Jotenkin tuntuu, että nyt Suomi on MM-kisapaikan edessä puolinukuksissa.

Lopputurnaukseen nouseminen ei ole helppoa. Pitkän tauon jälkeen Suomi kuitenkin ylsi omin pelillisin avuin mukaan niin syksyn 2014 kuin nyt edessä oleviin kuluvan loppukesän 2018 kisoihin. Yhteensä piti pelata kahdeksan MM-karsintapeliä. Niistä lohkesi Tuomas Sammelvuon johdolla kahdeksan voittoa.

Lentopalloa lyödään tosissaan lähes kaikkialla, suurmaita myöten. No, ehkä Iso-Britannia voisi vielä vähän skarpata. Kovasta kilpailusta kertoo se, että mukaan eivät tällä kertaa selviytyneet edellisten kisojen pronssimitalimaa Saksa, eikä vuoden 2007 Euroopan mestari Espanja. Eikä moni muukaan mukaan yrittänyt.

Yötä myöten huput päässä Varnaan

Suomen MM-joukkue matkusti torstai-illan ja varhaisen perjantain aikana Istanbulin kautta Varnaan. Hiljaisia miehiä. Ehkä kuluneen kesän ailahtelevat otteet ovat saaneet heidät mietteliäiksi. Heleimpänä lentokoneissa taisi raikua aina ystävällisen joukkueenjohtajan Jaana Laurilan nauru.

Kenties huppupäiset miehet sittenkin halusivat vain keskittyä tuleviin koitoksiin. Tai suojata itsensä ajankohtaislta ja lentokoneissa aina uhkaavilta flunssataudeilta. Kuuluihan taivaalla etelään kiitäneiden kanssamatkustajien suusta tasaisesti myös köhimistä ja nenistä niiskutusta.

Paikan päällä Varnassa on kuitenkin aika paljastaa hiukset tai kaljuksi ajetut päälaet.

Huppu pois ja hymyä huuleen suomalaiset!

Nyt ollaan kuuluisuuksien galleriassa. Ison lajin MM-lopputurnausmaiden joukossa pelaamassa suurista asioista. Sunnuntaista alkaen.

Lue lisää:

Toistuuko neljän vuoden takainen hurmos? Näin seuraat Suomen lentismiesten MM-pelejä Ylen kanavilla

Nihkeät EM-karsintaottelut opettivat lentopallomiehille, ettei mikään ole itsestään selvää – MM-kisoissa edessä kivikova tavoite

Lentismiehillä edessään huippukova MM-savotta, Sammelvuo haluaa nähdä joukkueeltaan energisyyttä, taitoa ja erilaisia hyökkäystapoja – "Ei pelkästään voimahyökkäystä"

Suosittelemme sinulle