Hyppää sisältöön

Joukko Kätilöopistolla sairastuneita kätilöitä hakee lähes miljoonan euron korvauksia – Viimeinen työvuoro vei Tanja Mäkisen sairaalaan

Kätilöt syyttävät sairastumisistaan sisäilmaongelmia. Kätilöopisto suljettiin viime vuonna juuri pahojen sisäilmavaurioiden vuoksi.

Kätilö Tanja Mäkiselle on diagnosoitu Kätilöopistolla saatu ammattiastma. Kuva: Mikko Koski / Yle

Joukko Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) kätilöitä hakee yhteensä 840 000 euron korvauksia terveytensä menettämisestä työpaikalla.

Kaikkiaan 24 kätilöä katsoo menettäneensä terveytensä työajalla ja työtiloissa sisäilmaongelmien vuoksi. Kätilöistä 22 on työskennellyt Kätilöopistolla ja kaksi Naistenklinikalla. Korvausvaatimus on 35 000 euroa henkilöä kohden.

HUS on elokuun lopussa torjunut kätilöiden vaatimukset. Kätilöt pohtivat jatkotoimia, ja asian käsittelyä jatketaan todennäköisesti oikeudessa.

Henkilömäärältään näin suuri korvausvaatimus sisäilma-asioissa on ensimmäinen Suomessa.

Kaksi vuotta sitten Kokkolassa Keski-Pohjanmaalla kolme kätilöä hävisi Korkeimmassa oikeudessa pitkän oikeusjutun, jossa he vaativat sairaanhoitopiiriltä korvauksia sairastumisistaan. Hovioikeus oli tuominnut sairaalan korvauksiin.

Kätilöt pettyivät HUS:iin

Kätilöopisto suljettiin viime vuonna. Sulkemispäätös tehtiin huhtikuussa 2017, kun tiloista oli paljastunut laajoja kosteus- ja mikrobivaurioita.

Kätilöt kokevat, ettei HUS ole tullut mitenkään heitä vastaan. Myöskään työterveyshuolto ei heidän mukaansa ottanut asiaa vakavasti ja selvittänyt tilannetta kokonaisuutena.

Asiassa alusta asti mukana ollut kätilö Annika Rönneberg sanoo, että oireilijoita on ollut huomattavasti enemmän kuin nyt korvauksia vaativat 24. Hän uskoo, että osa pelkää työpaikkansa puolesta, eikä uskalla lähteä mukaan.

– Rakennus todetaan kelvottomaksi työskentelyyn, mutta monien meidän on pitänyt hakea diagnoosit yksityispuolelta, koska oireiden ja rakennuksen yhteyttä ei tunnusteta, Rönneberg sanoo.

Korvausvaatimuksen kätilöt ovat laatineet yhdessä ammattijärjestö Tehyn järjestämän lakimiehen kanssa. Kätilöt päättivät ryhtyä toimiin vasta pitkän pohtimisen jälkeen. Korvausten hakeminen isolta työnantajalta ei ollut automaattiratkaisu.

– Mutta meillä velloi keskustelu, että HUS pääsee kuin koira veräjästä. Me kärsimme näistä seurauksista, monet ovat jo pitkään olleet kyvyttömiä työhön, Rönneberg sanoo.

Kätilöiden mukaan oireista tiedettiin ja puhuttiin jo useamman vuoden ajan.

Kätilöiden kesken puhuttiin muun muassa potilaiden haavainfektioiden lisääntymisestä Kätilöopiston viimeisinä vuosina. Työntekijöille oli Rönnebergin mukaan tarjolla silmätippoja silmien kuivuuteen ja särkylääkettä päänsärkyyn.

HUS: Rakennus suljettiin heti kun terveysriskit paljastuivat

HUS on kiistänyt korvausvaatimuksen.

Asiaa hoitaneelle Tehyn lakimiehelle lähetetyn vastauksen ovat allekirjoittaneet toimitusjohtaja Aki Lindén ja naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen.

HUS:n mukaan korvausvaatimus oli erittelemätön, eikä sen pohjalta voitu toimia.

– Vaatimuksessa oli nyt tietty lukumäärä ihmisiä vaatimassa jokainen 35 000 euron korvausta. Mutta täytyisi käydä läpi, miksi juuri tällainen summa ja missä rajat kulkevat, kenelle on aiheutunut ja mitä. Emme me voi vain kirjelmän pohjalta kysyä pankkitilien numeroita maksua varten, Lindén sanoo.

– Ei ole kyse siitä, että me vain kiistäisimme kaiken vastuun. Mutta kyllä tämä täytyy nyt käydä ihan oikeasti läpi ja punnita työnantajan vastuut, ja sitten eletään sen mukaan mikä päätös tulee olemaan.

HUS:n mukaan Kätilöopiston tapauksessa on toimittu heti kun terveysriskistä on saatu tietoa.

– Minun tulkintani on, että heti kun kuultiin että siellä on vakava terveysriski, tehtiin radikaalein mahdollinen ratkaisu eli pantiin koko toiminta seis. En ollut viikkoa ennen tämän ratkaisun tekemistä edes koskaan kuullut, että siellä olisi terveysriskejä, Lindén sanoo.

Hän muistuttaa, että HUS:n alueella on 23 sairaalaa ja työterveyshuolto toimii ensisijaisesti oireilun "tuntosarvina". Lindénin mukaan sisäilmakysymysten terveysriskit ovat työnantajalle vaikeita arvioitavia muun muassa siksi, että epäillyissä ongelmatiloissakaan kaikki eivät oireile.

HUS:lle ei ole aiemmin esitetty vastaavia korvauspyyntöjä. Lindén uskoo, että asialla voi olla ennakkotapauksen luonteista merkitystä.

Kätilöopisto suljettiin viime vuonna. Kuva: Antti Kolppo / Yle

"Meidän annettiin sairastua"

Yksi korvauksia hakevista on sairauslomalla oleva 37-vuotias vantaalainen Tanja Mäkinen.

– Koen, että tässä on tapahtunut tosi iso vääryys. Meidän annettiin sairastua. Oireita ei otettu tarpeeksi ajoissa tosissaan, vaan tilanteen annettiin mennä liian pitkälle, hän sanoo.

Mäkisen mukaan ongelmista on puhuttu ja ne ovat olleet näkyvissä jo vuosia sitten. Hän sanoo soittaneensa ensimmäistä kertaa työterveyshuoltoon sisäilmaoireiden vuoksi vuonna 2014 tai 2015.

– En silloin meinannut saada aikaa lääkärille, koska minulle sanottiin että sisäilmaongelmaisia on niin paljon, ettei heillä ole antaa aikoja.

Mäkisen oireet olivat pitkään lievää ärsytystä, päänsärkynä ja yleisflunssaista oloa, kunnes ne pahenivat. Hän kertoo, ettei osannut yhdistää oireita työpaikkaan ennen kuin alkoi saada rajuja astmakohtauksia ja joutui lopulta sairaalahoitoon.

– Sitten vasta aloin tajuta, että pahat oireet ilmenivät työpaikalla ja helpottivat ollessani kotona, Mäkinen kertoo.

Viimeinen työvuoro vei sairaalaan

Mäkinen on yhä HUS:n palkkalistoilla, mutta on ollut kohta viisi kuukautta pois töistä. Toistaiseksi viimeinen työvuoro päättyi siihen, että Mäkinen vietiin suoraan töistä ambulanssilla sairaalaan.

Heinäkuussa HUS ehdotti, että Mäkinen olisi riittävän terve kokeilemaan toisia työtiloja HUS:in yksiköissä. Mäkinen hengästyi jo lyhyidenkin kävelymatkojen jälkeen, eikä kokenut olevansa työkykyinen. Hän varasi ajan yksityiselle keuhkolääkärille, joka totesi potilaan tilan sellaiseksi, että kirjoitti kaksi kuukautta sairauslomaa.

Mäkinen on yksi harvoista, joille on diagnosoitu Kätilöopistolta ammattiastma. Muuta ammattitautidiagnoosia sisäilmaoireista ei voi saadakaan, vaikka vastaanotoilla ihmiset kertovat hyvin monenlaisista oireista.

– On tyhmää puhua onnesta, mutta olen siinä mielessä onnellisessa asemassa. Voin esimerkiksi käyttää yksityislääkäriä. Onkohan meitä vain kolme tai neljä, joilla on ammattitautidiagnoosi, Mäkinen sanoo.

Lue myös:

Oulun tragedia vei yhtäkkiä terveyden kymmeniltä poliiseilta, myös Timo Mälliseltä – tapaus kiteyttää kaiken siitä, miksi sisäilmaongelmia ei saada Suomessa kuriin

Nivelsärkyjä, kielen kutinaa ja iho-oireita: Jopa uusia kouluja tyhjennetään sisäilmaongelmien takia – Kuka kantaa vastuun?

MOT: Homehtuvat vauvatehtaat

Suosittelemme sinulle