Hyppää sisältöön

"Hyydyttäisi sananvapauden ja aktivismin" – New Yorkissa oikeus tyrmäsi suuryrityksen pyynnön saada haltuunsa kaikki internetaktivistien kampanja-aineisto

Bioteknologiajätti Monsanto oli vaatinut, että Avaaz-järjestö luovuttaisi sille kaikki asiakirjat, sähköpostit, kirjeenvaihdon ja muistiinpanot, joissa mainitaan yhtiön torjunta-aineissa käytetty glyfosaatti.

Monsanto-yrityksen Roundup on maailman yleisin glyfosaattimyrkky.
Kiistan taustalla on Avaazin glyfosaattin vastainen kampanja. Monsanto käyttää glyfosaattia Roundup-torjunta-aineissaan. Kuva: Yle
Katriina Töyrylä

Maailmanlaajuisen internetkampanjajärjestön Avaazin (siirryt toiseen palveluun) edustajat juhlivat torstaina New Yorkissa, kun tuomari ilmoitti hylkäävänsä bioteknologiajätti Monsanton (siirryt toiseen palveluun) kanteen aktivisteja vastaan.

Monsanto vaati, että Avaaz luovuttaisi sille kaiken aineistonsa, joka liittyy järjestön kampanjaan glyfosaattien käyttöä vastaan. Monsanto käyttää glyfosaatteja torjunta-aineissaan.

Tuomari kuitenkin tyrmäsi Monsanton vaatimuksen, joka hänen mukaansa uhkaisi hyydyttää sananvapauden ja poliittisen aktivismin, kertovat sekä Avaaz (siirryt toiseen palveluun) että Law360-lakiuutissivusto (siirryt toiseen palveluun).

Monsanto perusteli vaadetta toisella oikeusjutulla

Monsanto vaati Avaazin asiakirjoja osana Missourissa nostettua oikeusjuttua, jossa kaksi miestä väittää Monsanton Roundup-torjunta-aineen aiheuttaneen heille syövän.

Monsanto sanoi tarvitsevansa asiakirjat saadakseen selville miesten ja Avaazin välisen yhteyden.

Avaaz on kiistänyt olevansa sekaantunut toiseen oikeudenkäyntiin, kertoo muun muassa brittilehti The Guardian. (siirryt toiseen palveluun)

Tuomarille Monsanton perustelu ei kelvannut.

– Pelkkä koordinointi ja kommunikointi ei anna teille oikeutta saada haltuunne Avaazin asiakirjoja, tuomari sanoi. Hän myös huomautti, ettei Missourin oikeudenkäynnissä relevanteilla todisteilla ole mitään tekemistä Avaazin lobbaustoiminnan kanssa.

Avaaz: "Pelottava kanne"

Avaazin mukaan Monsanton kanne oli pelottava. Jos se olisi mennyt läpi, järjestö olisi omien sanojensa mukaan joutunut käyttämään kuukausia työaikaa sekä satoja tuhansia euroja tietojen etsimiseen ja toimittamiseen yhtiölle.

Monsanto olisi myös saanut haltuunsa niiden Avaazin jäsenten sähköpostiosoitteita, jotka ovat lähettäneet viestejä Monsantosta. Lisäksi yli neljä miljoonaa ihmistä on Avaazin mukaan allekirjoittanut internetvetoomuksia Monsanton geenimuuntelu- ja glyfosaattikäytöntöjä vastaan.

Järjestön mukaan yhtiön pyynnön hyväksymisellä olisikin ollut vakavia seurauksia internetiaktivismille ja tietosuojalle.

Glyfosaatin turvallisuudesta tai syöpävaarallisuudesta kiistellään. EU jatkoi viime vuonna sen lupaa viidellä vuodella. (siirryt toiseen palveluun)

Monsanto edustaja sanoo, että yhtiö aikoo jatkaa glyfosaattien puolustamista. Yhtiön mukaan niitä on käytetty turvallisesti yli 40 vuotta ja ne ovat välttämättömiä kestävälle maataloudelle.

Monsanto voi halutessaan valittaa newyorkilaistuomarin päätöksestä.

Lue myös:

Monsanto joutuu maksamaan mojovat korvaukset Kaliforniassa – Suomalaisasiantuntija kuumana käyvästä glyfosaattikeskustelusta: "Se on ihan turhaa pelkoa"

Komissio esittää syöpäepäilyjen kohteeksi joutuneelle torjunta-aineelle glyfosaatille aiottua lyhyempää jatkoaikaa

Roundup-tuotteita poistuu markkinoilta – Tukes listasi kiellettyjä kasvimyrkkyjä

Suosittelemme sinulle