Hyppää sisältöön

Neljä oppositiopuoluetta esittää epäluottamuslausetta ulkoministeri Timo Soinille – syynä aborttikannanotot

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman uskoo, että enemmistö eduskunnasta vastustaa Soinin toimintaa.

Ulkoministeri Timo Soini Kuva: Tiina Jutila / Yle
STT

SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n eduskuntaryhmät aikovat esittää epäluottamuslauseen ulkoministeri Timo Soinille (sin.) hänen aborttikannanottojensa vuoksi.

Oppositiopuolueet esittävät epäluottamuslauseensa reilun viikon päästä alkavalla eduskunnan budjettiviikolla.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan Soini on toiminut ulkoministerinä toistuvasti naisten oikeuksia vastaan. Naisten oikeudet ovat Lindtmanin mukaan keskeinen ihmisoikeuskysymys ja tärkeä osa Suomen ulkopoliittista linjaa.

– Maailmassa, jossa naisten oikeuksia yhä enemmän haastetaan, ei ole oikein, että Suomen ulkoministeri toimii vastoin Suomen yhteistä ulkopoliittista linjaa, Lindtman sanoi oppositiopuolueiden tapaamisen jälkeen eduskunnassa.

Lindtman uskoo, että enemmistö eduskunnasta vastustaa Soinin toimintaa. Jos epäluottamuslause saa taakseen eduskunnan enemmistön, tarkoittaa se Lindtmanin mukaan sitä, että Soinin on erottava tehtävästään.

Lindtmanin mukaan epäluottamuslauseen esittäminen Soinille oli tässä tapauksessa parempi toimintatapa kuin välikysymyksen esittäminen koko hallitukselle.

– Uskomme, että esittämällä epäluottamuslauseen ulkoministeri Soinille hallituspuolueiden edustajien – erityisesti edistyksellisten naisten – on helpompi äänestää naisten oikeuksien puolesta ilman, että samalla täytyy ottaa kantaa koko hallituksen luottamukseen, Lindtman sanoi.

Lindtman uskoo, että naisten oikeuksia puolustavia kansanedustajia löytyy hallituspuolueista etenkin kokoomuksen riveistä. Lindtman ei vielä kertonut, milloin tarkalleen oppositiopuolueet aikovat epäluottamuslauseensa esittää.

– Budjetin käsittelyn yhteydessä käydään myös ulkopoliittinen keskustelu, ja se on juuri oikea mahdollisuus ottaa tämä asia esiin.

Suosittelemme sinulle