Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Sukeltaja Mikko Paasi sai korkeimman arvomerkin ja tapasi ensimmäisen kerran Thaimaan luolasta pelastuneita poikia: "Juttelimme kolme tuntia"

Pelastusoperaatioon osallistunut sukeltaja sanoo olevansa otettu Thaimaan kuninkaan huomionosoituksesta.

Mikko Paasi
Mikko Paasi Kuva: Lillian Suwanrumpha / EPA
Pauli Lahti
Avaa Yle-sovelluksessa

Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa puhelimeen vastaa perjantai-iltana väsynyt, mutta tyytyväinen mies.

– Täällä on ollut kovaa menoa aamusta iltaan, Mikko Paasi kertoo Ylelle.

Paasi lensi vaimoineen toissapäivänä Maltalta Bangkokiin. 17 tunnin lennon jälkeen Thaimaassa alkoivat näyttävät juhlallisuudet, joita Paasi ei olisi osannut kuvitellakaan omalle kohdalleen.

– Sain vasta eilen kuulla, että tällainen kunnianosoitus myönnetään minulle, Paasi kertoo.

Kuvassa vasemmalta Mikko Paasi, amerikkalainen sukeltaja Bruce Konefe ja japanilainen Shigeki Miyake Banbkokissa
Kuvassa vasemmalta Mikko Paasi, amerikkalainen sukeltaja Bruce Konefe ja japanilainen sukeltaja Shigeki Miyake Banbkokissa 7. syyskuuta. Kuva: Lillian Suwanrumpha / EPA

Thaimaa palkitsee sankareita

Kyse on korkeimmasta mahdollisesta thaimaalaisesta kuninkaan myöntämästä kunniamerkistä, Direkgunabhorn-ritarikunnan I luokan suurrististä.

– Tuli vähän nöyrä olo, että miksihän se kunnianosoitus myönnettiin juuri minulle, meitä oli siellä kumminkin niin monta. Toivottavasti muutkin sukeltajat tulevat sen saamaan, Paasi sanoo.

Kun 12 alaikäistä poikaa ja heidän valmentajansa jäivät heinäkuussa Thaimaassa luolaan loukkuun veden saartamaksi, maailman katseet kohdistuivat vaaralliseksi tiedettyyn pelastusoperaatioon.

Yksi auttamaan lähteneistä sukeltajista oli Mikko Paasi.

Paasi tapasi pelastuneet pojat

Thaimaa oli kutsunut kymmenentuhatta pelastusoperaatioon osallistunutta ihmistä juhlistamaan onnistunutta lopputulosta.

Paikalle pääsi runsas 7 000 ihmistä, ja itseoikeutettuina vieraina olivat tietenkin sukeltajien lisäksi luolasta pelastetut pojat.

Jälleennäkeminen oli Paasille ikimuistoinen.

– Se oli sydäntä lämmittävä kohtaaminen. Pojat istuivat viereisessä pöydässä, ja me juttelimme keskenämme kolme tuntia, Paasi kertoo.

Paasin mukaan pojat vaikuttivat pirteiltä ja hyvävointisilta.

"Luolassa ei ehtinyt paljon jutella"

Kuninkaallisten juhlapäivällisten ja Suomen suurlähetystön kahvittelujen lisäksi Paasi tapasi myös muita heinäkuun operaatioon osallistuneita sukeltajia.

– Vaihdoimme kuulumisia ja se oli samalla tilaisuus nollata se tilanne. Luolassa ei ollut paljon aikaa jutella, Mikko Paasi sanoo.

Mikko Paasin saamasta kunnianosoituksesta kertoi Suomessa ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

**Lue myös: ** Thaimaan luolapojille ja valmentajalle myönnettiin kansalaisuus – etniset juuret eväsivät aiemmin pojilta oikeuden matkustaa ja hakea vapaasti töitä

Suosittelemme