Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Venäläishistorioitsija syyttää suomalaisia keskitysleireistä ja neuvostovankien näännyttämisestä: ”Haluttiin likvidoida Suur-Suomeen sopimattomat elementit”

Venäjän sotahistoriallinen seura haluaa jatkaa Sandarmohin joukkohaudan tutkintaa Karjalassa. Seura epäilee löytäneensä suomalaisten teloittamia neuvostovankeja, vaikka kyse on Stalinin vainojen joukkohaudasta.

hautoja honkametsässä
Sandarmohin hautoja. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle
Marjo Näkki
Avaa Yle-sovelluksessa

MOSKOVA Lehdistön eteen marssi perjantaina Moskovassa vakavailmeinen nelikko, mutta heidän antinsa oli odotetunlaista.

Sandarmohin joukkohaudasta Karjalan tasavallasta oli löydetty viisi vainajaa, joilla oli päällään vihreä sotilasmantteli. Sellaisia suomalaiset pukivat sotavangeilleen – tai niin venäläiset väittävät. Lisäksi vainajat olisi ammuttu aseella, jonka kaliiberi oli toinen kuin Stalinin vainojen teloituksisssa käytetyt aseet.

– Kun puhumme sodasta, meidän pitää muistaa myös ikävät tapahtumat. Siksi on tärkeää jatkaa asian tutkintaa, sanoi sotahistoriallisen seuran tutkimusjohtaja Mihail Mjagkov.

Venäjän sotahistoriallisen seuran tutkimusjohtaja Mihail Mjagkov haluaa jatkaa tutkimuksia joukkohaudalla.
Venäjän sotahistoriallisen seuran tutkimusjohtaja Mihail Mjagkov haluaa jatkaa tutkimuksia joukkohaudalla. Kuva: Marjo Näkki / Yle

"Suomalaiset tiesivät paikan"

Tilaisuudessa Petroskoin yliopiston professori Sergei Verigin spekuloi, että suomalaiset saattoivat jatkosodan aikaan tietää Sandarmohin joukkohaudan sijainnin ja käyttää sitä teloittamiensa tai vankileireillään kuolleiden venäläisvankien hautaamiseen ja jälkiensä peittelyyn.

– Muutaman ruumiin olisi voinut haudata vankileirin läheisyyteen, mutta kymmeniä tai satoja vankeja kuoli, joten suomalaiset tarvitsivat sopivan paikan heitä varten, Verigin sanoi.

Verigin kuvasi suomalaisten vankileirejä Karjalassa todellisiksi keskitysleireiksi, joissa neuvostovankeja, myös naisia ja lapsia, kuoli hirvittävissä olosuhteissa nälkään.

– Se oli suomalaisten viranomaisten erityispolitiikkaa. Tavoitteena oli likvidoida sellaiset elementit, jotka eivät sopineet Suur-Suomen tulevaisuuteen, Verigin latasi.

Suomalaisasiantuntijat ovat tyrmänneet ajatuksen laajamittaisista teloituksista, sillä arkistoista ei ole löytynyt siihen viittaavaa tietoa. Sen sijaan suurin osa joukkohaudassa olevista Stalinin vainojen uhreista on tunnistettu.

Suomalaisilla oli toisen maailmansodan aikaan 64 000 venäläisvankia, joista noin joka kolmas kuoli. Luku on suhteessa kolmanneksi suurin, vain Saksa ja Neuvostoliitto menivät sotavankien kuolleisuudessa edelle.

Petroskoin yliopiston professori Sergei Verigin epäilee suomalaisten peitelleen rikosten jälkiä.
Petroskoin yliopiston professori Sergei Verigin epäilee suomalaisten peitelleen rikosten jälkiä. Kuva: Marjo Näkki / Yle

Riippumaton tutkinta vaarassa

Memorial-järjestö löysi Sandarmohin joukkohaudan vuonna 1997, minkä jälkeen suurin osa sen noin 7 000 vainajasta on tunnistettu. Kyse on Stalinin vainojen 1937–38 uhreista. Heidän joukossaan on kymmeniä kansallisuuksia, myös liki tuhat Neuvosto-Karjalaa rakentamaan tullutta suomalaista.

Nyt joukkohautaa tutkinut Memorial-järjestön paikallisjohtaja Juri Dmitrijev on tutkintavankeudessa lapsipornoepäilyjen takia. Dmitrijevin puolustajat pitävät syytöksiä keksittyinä ja niiden tavoitteena tutkijan työn vaikeuttamista.

Venäjän sotahistoriallinen seura on lähellä Venäjän hallintoa. Sitä johtaa maan kulttuuriministeri Vladimir Medinski.

Venäjälle voitto toisessa maailmansodassa ja Euroopan vapauttaminen natsien eli fasistien käsistä on kansallisen tarinan ydintä. Sotahistoriallinen seura auttaa osaltaan asiaa.

Korjattu klo 20.53 neuvostovankien määräksi 64 000 vankia, alunperin mainittu 22 000 vankia oli kuolleiden vankien määrä. Sandarmohista löydettyjen ruumiiden määrä korjattu neljästä viideksi.

Suosittelemme