Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Mikä ihmeen Kansojen liiga? Suomi lähtee tänään tavoittelemaan jalkapallon arvokisapaikkaa uutta reittiä pitkin: "Flow päälle ja lohkovoittoon asti"

Katso tämän jutun pääkuvana olevalta videolta, mistä jalkapallon Kansojen liigassa on kyse.

Suomen jalkapallomaajoukkue aloittaa urakkansa uudessa Kansojen liigassa lauantaina Unkaria vastaan. Yle Urheilun Antti Ennekari selittää, mistä on kyse.
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue aloittaa tänään lauantaina urakkansa Euroopan jalkapalloliiton Uefan maajoukkueturnauksessa Kansojen liigassa. Suomi kohtaa Unkarin Tampereella klo 19 alkavassa ottelussa.

Kansojen liiga pelataan kaudella 2018–19 ensimmäistä kertaa. Uudella turnauksella on kaksi merkittävää tarkoitusta. Kansojen liigan myötä eurooppalaiseen maajoukkuefutikseen on saatu lisää kilpailullisia tasaisia kamppailuita, kun maat kohtaavat joukkueita, jotka ovat heidän kanssaan samalla tasolla rankingissa. Samalla Kansojen liiga tarjoaa toisen reitin jalkapallon EM-turnaukseen.

Liigassa on mukana 55 maata, jotka on jaettu neljään eri liigaan. Rankingin parhaat maat pelaavat A-liigassa ja heikoimmat D-liigassa. Suomi kuuluu arvonnan kolmoskoriin eli C-liigaan, jossa on mukana 15 maata.

C-liigan joukkueet on jaettu neljään eri lohkoon. Suomen lohkossa pelaavat Unkari, Viro ja Kreikka. Kansojen liiga alkaa Huuhkajien osalta kahdella kotiottelulla, kun lauantaina vastassa on Unkari ja tiistaina Viro.

Yle Puheelle Huuhkajien otteluita kommentoivan Olli Huttusen mukaan Suomi lähtee kaikkiin kotiotteluihinsa ennakkosuosikkina.

– Näistä kahdesta pelistä jos Suomi saa sellaisen hyvän tuloksen, sanotaan neljä pistettä, niin joukkue saa sellaisen flow'n päälle, että menee ihan lohkovoittoon asti, Huttunen maalailee.

Kansojen liigassa jaetaan neljä EM-kisapaikkaa

Lohkovoitto tarjoaisi Suomelle erinomaiset mahdollisuudet EM-kisapaikkaan. Kansojen liigan tänä syksynä pelattavan lohkovaiheen jälkeen alkavat nimittäin ihan perinteiset EM-karsinnat.

EM-karsinnoissa 55 eurooppalaismaata on jaettu kymmeneen lohkoon, joiden kaksi parasta joukkuetta etenee kesän 2020 EM-turnaukseen. Karsintojen kautta kisoihin pääsee siis 20 maata.

Jäljelle jää neljä kisapaikkaa, jotka jaetaan Kansojen liigan A-, B-, C- ja D-liigan parhaille joukkueille, jotka eivät ole selvinneet karsintojen kautta kisoihin.

Suomen C-liigan lohkovoittajat pääsevät kamppailemaan jäljelle jäävästä kisapaikasta, jos joukkueet eivät ole edenneet kisoihin karsintojen kautta. Jos lohkovoittaja on jo päässyt kisoihin, tilalle C-liigan lopputurnaukseen tulee parhaiten menestynyt lohkokakkonen.

Nämä neljä joukkuetta pelaavat C-liigan välierät ja finaalin maaliskuussa 2020. Pudotuspelivaiheen voittaja pääsee EM-kisoihin.

Jos Kansojen liigan pelijärjestelmä ei auennut ensimmäisellä tai toisellakaan lukemalla, kannattaa katsoa tämän jutun pääkuvana oleva video, jossa Yle Urheilun Antti Ennekari selittää seikkaperäisesti Kansojen liigan pelisysteemin.

Suomi kohtaa Unkarin tänään lauantaina Tampereella. Suora lähetys Yle Puheessa klo 18.45 alkaen.

Lue myös:

Suomi kohtaa mörkönsä Kansojen liigan avauksessa – Kanervan ensimmäinen täysi karsinta

Korjaus klo: 11.08: Välierät ja finaali pelataan maaliskuussa, ei marraskuussa.

Suosittelemme sinulle