Hyppää sisältöön

Obama suomi Trumpia ja ihmetteli republikaaneja – Trump sanoi nukahtaneensa kesken puheen

Barack Obama on aiemmin edeltäjiensä tapaan pidättäytynyt arvioimasta seuraajan toimia. Yhdysvalloissa on luvassa kiivas kampanja ennen kongressin välivaaleja marraskuussa..

Barack Obama puhuu Illinois'n yliopiston opiskelijoille.
Barack Obama puhui Illinois'n yliopiston opiskelijoille Urbanassa perjantaina. Kuva: Scott Olson / AFP
Yle–STT

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama kritisoi perjantaina puheessaan poikkeuksellisen rajusti kongressin republikaaneja ja myös nykyistä presidenttiä Donald Trumpia.

Aiemmin Obama on kommentoinut Trumpin presidenttiyttä varsin pidättyväisesti. Obama kysyi perjantain puheessaan, mitä republikaanipuolueelle on tapahtunut. Hänen mukaansa republikaanit heikentävät kansainvälisiä suhteita ja veljeilevät Venäjän kanssa.

Obama huolissaan oikeusministeriön painostuksesta

Entisen presidentin mukaan Trump on oire nykyisen kansallisen politiikan tilasta, ei sen syy. Illinois'sa yliopistossa puhunut Obama sanoi lisäksi, että nyt eletään vaarallisia aikoja.

Hän myönsi, että entisen presidentin puuttuminen nykypolitiikkaan poikkeaa perinteestä, mutta hänen mukaansa tilanne vaatii tasokkaampaa keskustelua. Erityisesti hän moitti Trumpia oikeusministeriön painostamisesta. Trump on muun muassa vaatinut oikeusministeri Jeff Sessionsia erottamaan erikoistutkija Robert Muellerin.

Trump: Katsoin mutta nukahdin

Trump otti puolestaan kantaa Obaman puheeseen Pohjois-Dakotassa.

– Katsoin sen, mutta nukahdin. Hän on nukkumiselle todella hyväksi, Trump sanoi.

Trumpin mukaan Obama yritti myös ottaa kunnian myönteisestä kehityksestä Yhdysvalloissa. Obama sanoi puheessaan, että Yhdysvaltojen talouden uusi nousu alkoi jo hänen aikanaan.

Obaman on määrä osallistua useisiin demokraattipuolueen vaalikampanjatilaisuuksiin syksyn aikana. Myös hänen puolisonsa Michelle Obama on mukana kampanjoinnissa. Yhdysvalloissa järjestetään kongressin niin sanotut välivaalit marraskuussa.

Lue lisää:

Trump haluaa oikeusministerin tutkivan haamukirjoittajan henkilöllisyyden – The New York Timesin mukaan kyse on vallan räikeästä väärinkäytöstä

Analyysi: Osa presidentti Trumpin virkakunnasta toimii vastoin presidentin tahtoa – Onko Yhdysvalloissa tapahtunut hiljainen vallankumous?

"En se minä ollut" – Trumpin lähipiiri kiistää kirjoittaneensa kohutekstin

Trumpin hallinnon edustaja: ”Olen osa vastarintaa”

Trump ryhtyi oikomaan väitteitä paljastuskirjasta, jossa epäillään presidentin ymmärryskyvyn tasoa

Suosittelemme sinulle