Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Sipilä Ruotsin vaaleista: "Yllättävää, että maahanmuuttokeskustelu nousi näin keskeiseen rooliin"

Pääministeri Juha Sipilä yllättyi siitä, että Ruotsin vaalikeskusteluissa ulko- ja turvallisuuspolitiikan osuus jäi vähäiseksi.

Juha Sipilä
Pääministeri Juha Sipilä. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Matti Koivisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ennakoi Ruotsiin vaikeita hallitusneuvotteluita.

Ruotsin ja Suomen välisen yhteistyön hän arvioi jatkuvan hyvänä, on tuleva hallituspohja millainen tahansa.

– Hallitusneuvotteluista voi tulla pitkäkin prosessi, ellei parin viikon aikana löydy jotain yllättävää ratkaisua. Suomen ja Ruotsin yhteistyöhön tällä ei varmasti ole vaikutusta. Yhteistyöllä on vahva, puoluerajat ylittävä tuki myös Ruotsissa. Uskon, että tämä historiallinen positiivinen kehitys tulee jatkumaan olipa hallitus mikä tahansa, mutta varmasti Ruotsissa tulee olemaan jännittävät viikot, Sipilä sanoi Ylen vaalilähetyksessä kun SVT:n ovensuunkyselyn tiedot julkistettiin.

Sipilä yllättyi siitä, että Ruotsin vaalikeskusteluissa ulko- ja turvallisuuspolitiikan osuus jäi vähäiseksi, ja maahanmuuttokeskustelu nousi suurempaan rooliin.

– Saa nähdä, ennakoiko tämä mitään tänne Suomeen, mutta minusta oli aika yllättävää, että maahanmuuttokeskustelu nousi näin keskeiseen rooliin Ruotsissa, Sipilä sanoi.

Myös Ylen haastattelun jälkeen valtioneuvoston sivuilla julkaistussa kolumnissa Sipilä kommentoi Ruotsin vaalien maahanmuuttokeskustelua:

– Olemme näistä aiheista keskustelleet niin Suomessa kuin Euroopassa. Maahanmuuttoon tarvitaan johdonmukaista politiikkaa sekä maltillista ja asiallista yhteiskunnallista keskustelua. Rasismille ja radikalismille ei ole tilaa. Ei meillä eikä muualla.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n ovensuukysely julkaistiin Suomen aikaa kello 21, jolloin vaalihuoneistot sulkeutuivat. Kyseessä on suuntaa-antava arvio.

Sen mukaan puna-vihreät häviäisivät porvareille niukasti luvuin 39,4–39,6. Ruotsidemokraatit olisivat nousemassa toiseksi suurimmaksi puolueeksi 19,2 prosentin kannatuksella.

Tulosennuste saadaan kello 22.30. Lopullisia tuloksia odotetaan noin kello 23.30.

Lue myös:

Ruotsin vaalit hetki hetkeltä: maltillinen kokoomus ja kristillisdemokraatit torjuvat ruotsidemokraattien johtaja Åkessonin yhteydenoton

Suosittelemme