Hyppää sisältöön

Ruotsin vaalitulos: porvareille ja punavihreille tasapeli, ruotsidemokraatit kolmanneksi – Neljä huomiota vaalituloksesta

Hallitusneuvottelut voivat viedä viikkoja tai kuukausia.

Ruotsidemokraattien kannattajat juhlivat vaalivalvojaisissa Tukholmassa sunnuntaina. Kuva: Anders Wiklund / EPA

Ruotsin sunnuntaisten vaalien tulos johti pattitilanteeseen, kun ruotsidemokraatit voittivat ja suuret puolueet hävisivät. Keräsimme neljä huomiota vaalituloksesta.

Yle seuraa vaalien jälkipuintia hetki hetkeltä.

1. Oikeisto ja vasemmisto tasapelissä

Vaalitulos on niin tiukka, että voittaja selviää vasta keskiviikkona. Siihen mennessä lasketaan postitse annetut äänet.

Sosiaalidemokraattien johtama punavihreä blokki ja oikeistopuolueiden muodostama porvariblokki päätyivät käytännössä tasatulokseen.

Punavihreät ovat saamassa 40,6 prosenttia äänistä ja porvarit 40,3 prosenttia, kun 6004 vaalipiiristä on laskettu 6002. Tämä tarkoittaisi, että punavihreät saisivat valtiopäivillä 144 edustajaa ja porvarit 143.

Ruotsidemokraatit, joka ei kuulu kumpaankaan blokkiin, sai suuren vaalivoiton. Puolue on saamassa 17,6 prosenttia äänistä ja 62 valtiopäiväedustajaa.

V = vasemmistopuolue, S = sosiaalidemokraatit, MP = ympäristöpuolue, C = keskustapuolue, L = liberaalit, M = maltillinen kokoomus, KD = kristillisdemokraatit, SD = ruotsidemokraatit. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

2. Kukaan ei tiedä, millainen hallitus muodostetaan

Perinteisesti hallituksen on muodostanut joko punavihreä blokki tai porvariblokki. Kummallakaan niistä ei ole enemmistöä valtiopäivillä, joten hallitusneuvotteluista odotetaan vaikeita.

Sosiaalidemokraatteja edustava pääministeri Stefan Löfven ilmoitti yöllä, ettei hän aio erota vaan aikoo hakea tukea hallitukselleen oman blokkinsa ulkopuolelta.

Porvaripuolueiden johtajat vaativat puolestaan Löfvenin eroa.

Käytännössä hallituksen muodostaa nyt se puolue, joka saa houkuteltua tukea blokkinsa ulkopuolelta, kirjoittaa Pohjoismaiden-kirjeenvaihtaja Riikka Uosukainen. Se merkitsee ennen vaaleja annettujen lupausten perumista.

Keskustan johtajan Annie Lööfin mukaan neuvottelut voivat viedä viikkoja tai jopa kuukausia, sanomalehti Aftonbladet kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

3. Ruotsidemokraatit nousi kolmanneksi

Ruotsidemokraatit sai ennakoidusti suuren vaalivoiton. Se on parantamassa tulostaan jopa 4,7 prosenttiyksikköä viime vaaleista ja saamassa 17,6 prosenttia äänistä.

– Meillä tulee olemaan ennenkuulumaton vaikutus Ruotsissa, puolueen johtaja Jimmie Åkesson sanoi sanomalehti Dagens Nyheterin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Ruotsidemokraatit pysyy entiseen tapaan kolmanneksi suurimpana puolueena. Yleisradioyhtiö SVT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun)se sai ääniä etenkin kahdelta suurimmalta puolueelta, sosiaalidemokraateilta ja Ruotsin kokoomukselta.

Ruotsin perinteinen valtapuolue sosiaalidemokraatit sai historian huonoimman tuloksensa. Se on menettämässä ääniä 2,8 prosenttiyksikköä ja jäämässä 28,5 prosenttiin. Puolue pysyy kuitenkin suurimpana.

Myös toiseksi suurin puolue maltillinen kokoomus on menettänyt paljon ääniä. Se on saamassa 19,8 prosenttia äänistä, mikä on 3,5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin edellisissä vaaleissa.

4. Vasemmistopuolue, keskusta ja kristillidemokraait voittivat ääniä

Pienemmistä puolueista äänimääriään lisäsivät vasemmistopuolue, keskusta ja kristillisdemokraatit. Vasemmistopuolue on saamassa äänistä 7,9 prosenttia (+2,2), keskusta 8,6 prosenttia (+2,5) ja kristillisdemokraatit 6,4 prosenttia (+1,8).

Ympäristöpuolue on häviämässä pahasti ja näyttää pääsevän vain vaivoin neljän prosentin äänikynnyksen yli. Se on saamassa 4,3 prosenttia äänistä (-2,2). Puolue on ollut hallituksessa yhdessä sosiaalidemokraattien kanssa.

Liberaalien äänisaalis on pysymässä ennallaan. Puolue on saamassa 5,5 prosenttiä äänistä (+0,1).

Vaalitulos

Ääntenlaskennan tilanne, kun 6004 vaalipiiristä oli laskettu 6002.

Punavihreä blokki 40,6 % (-3,0), 144 valtiopäiväedustajaa.

Sosiaalidemokraatit 28,4 % (–2,8)

Vasemmistopuolue 7,9 % (+2,2)

Ympäristöpuolue 4,3 % (–2,4)

Porvariblokki 40,3 % (+0,9), 143 valtiopäiväedustajaa.

Maltillinen kokoomus 19,8 % (–3,5)

Keskustapuolue 8,6 % (+2,5)

Kristillisdemokraatit 6,4 % (+1,8)

Liberaalit 5,5 % (+0,1)

Ruotsidemokraatit 17,6 % (+4,7), 62 valtiopäiväedustajaa.

Lue myös:

Yle seuraa Ruotsin vaaleja hetki hetkeltä – Pääministeri Stefan Löfven ei eroa, hallituksen muodostaminen voi viedä viikkoja

Analyysi: Ruotsin politiikka pirstaloitui – jonkun on petettävä joku, jotta hallitus saadaan muodostettua

Ulkopoliittisen instituutin Tiilikainen: Ruotsin vaalitulos saattaa enteillä hankalia hallitusneuvotteluja

Näin suomalaispoliitikot kommentoivat Ruotsin vaaleja

Tarkennettu 10.9. klo 10.49: Ruotsin kokoomuksen nimi maltilliseksi kokoomukseksi.

Suosittelemme sinulle