Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Eminemin uusi albumi tekee listahistoriaa – viime aikoina artisti on kunnostautunut myös riitelemisessä

Eminem esiintyy.
Eminem esiintymässä heinäkuussa Tanskan Roskilde-festivaaleilla. Kuva: Jens Noergaard larsen / EPA
Jussi Mankkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuore Kamikaze-albumi on Eminemin yhdeksäs perättäinen listaykkönen Iso-Britannian virallisella listalla (Official Albums Chart), joten artisti takoo nyt ennätyksiä. Aiemmin tilastoja johtivat briteissä ABBA ja Led Zeppelin, joilla molemmilla on kahdeksan peräkkäistä albumiykkössijaa.

Myös Yhdysvalloissa Eminem on kahminut albumeillaan yhdeksän ykkössijaa. Enemmän ykkössijoja ovat saavuttaneet vain The Beatles, JAY-Z, Bruce Springsteen, Barbra Streisand sekä Elvis Presley.

Kamikaze on myynyt muuallakin hyvin: se on ollut listaykkösenä muun muassa Alankomaissa, Australiassa, Italiassa, Ruotsissa ja Suomessa.

"Eeppinen moka"

Kamikaze, joka on 1990-luvun lopulla maailmanmaineeseen nousseen Eminemin kymmenes albumi, julkaistiin yllättäen ja ilman ennakkomainontaa elokuun viimeisenä päivänä.

Listamenestyksestä huolimatta albumi on saanut osakseen kitkerääkin kritiikkiä. Billboardin arvion mukaan Eminem yrittää pysäyttää laskusuunnassa olevan taiteellisen uransa syyttämällä asiasta kaikkia muita. Hollywood Reporter -julkaisu taas toteaa, että Kamikaze on "eeppinen moka".

Pitchforkissa kiinnitetään huomiota Eminemin roisiin kielenkäyttöön, joka lähinnä tylsistyttää, vaikka sen pitäisi shokeerata – kyse on "taiteellisesta konkurssista".

Albumin ominaispiirteisiin kuuluu myös se, että siinä kuittaillaan hyvin monelle taholle ja hyvin monelle muusikolle. Osansa saavat muun muassa Lupe Fiasco, Joe Budden ja Tekashi 6ix9ine.

Räppärit riidoissa

Eminem on ottanut tulilinjalle etenkin nuoremman sukupolven jenkkiräppärin Machine Gun Kellyn, jota hän haukkuu estottomasti Not Alike -kappaleessaan. Alunperin riita juontuu vuoteen 2012, jolloin Machine Gun Kelly totesi Eminemin tuolloin 16-vuotiaasta Hailie-tyttärestä, että tämä on "hot as fuck".

Machine Gun Kelly
Machine Gun Kelly ja Eminem ovat riidoissa. Kuva: Steve C. Mitchell / EPA

Machine Gun Kelly on vastannut Eminemille Rap Devil -kappaleen muodossa. Siinä esimerkiksi todetaan, että "viimeiset neljä albumiasi ovat yhtä huonoja kuin selfiesi". Lisäksi Eminemiä nimitellään tylsäksi ja tämän partaa oudoksi.

Ja koska kyseessä on biiffi eli julkinen taistelu, nyt odotellaan Eminemin reaktiota.

USA Today -lehden mukaan räppäreiden välinen riitely on kuitenkin pelkkä tylsä julkisuustemppu, johon ei kannattaisi kiinnittää mitään huomiota. Toista oli ennen, jolloin suuren luokan biiffeissä toisistaan ottivat mittaa muun muassa Notorius B.I.G ja 2Pac sekä Kanye West ja 50 Cent.

Suosittelemme sinulle