Hyppää sisältöön

Ovatko pöksyt jo liian pinkeät? Miehet haluavat niin kapeita pukuja, että räätälit varoittavat saumojen ratkeamisesta

Osa miehistä tilaa räätäleiltä ja ompelijoilta niin kapeita pukuja, että jalkaterä ei mahtuisi enää lahkeesta sisälle. Pelkästään kyykistyminen saisi housut repeämään

Villasta valmistettu housu repeää saumasta, mutta lycra antaa paremmin periksi venymiselle. Kuva: Tanja Ylitalo / Yle Uutisgrafiikka

Kuntosaliharjoittelu on leventänyt Jyri Behmin selkää niin, että osa puvuntakeista on käynyt ahtaiksi. Behm, 30, sonnustautuu mielellään pukuun työssään pankissa, koska se on hänen mielestään muiden arvostamista.

– Minulle on tärkeää, että puku istuu hyvin. Siinä mielessä olen kyllä vanhanaikainen, että pidän kravattia kaulassa. Harvemmin enää näkee miehillä solmiota.

Danske Bankin asiakkuusjohtajana Lahdessa työskentelevä Behm pitää kapeista linjoista, vaikkei ole niukinta mahdollista pukua valinnutkaan. Asun mukavuus on tärkeää.

Jyri Behm pitää mielellään kravattia, vaikka onkin huomannut sen käyttämisen vähentyneen rajusti viime vuosina. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Piukkaakin piukemmat puvut ovat olleet jo vuosia muotia erityisesti nuorempien miesten keskuudessa. Varsinkin 25–30-vuotiaat miehet haluavat kapeaa linjaa, vahvistavat Ylen haastattelemat vaatealan ammattilaiset.

Räätäleiden ja ompelijoiden tehtävänä on saada puku istuvammaksi: se tarkoittaa hihojen ja lahkeiden lyhentämistä sekä ylimääräisen kankaan vähentämistä takista.

– Firenzessä alan messuilla muodikkaimmat puvut olivat edelleen kapeita. Hittivärejä ovat sininen ja harmaa, kertoo Helsingissä ja Tampereella toimivan räätälistudio BQ:n toimitusjohtaja Mikko Leivo.

Kapeat linjat ovat olleet muotia puvuissa jo useamman vuoden, koska miesten muoti kulkee hitaamassa syklissä kuin naisten. Kaikkein kapeimmat puvut edustavat Leivon mukaan useimmiten rentoa streetlife-tyyliä.

– Työpaikkapukeutuminen on konservatiivisempaa, kuten osin juhlapukeutuminenkin.

Kapea pukumuoti näkyy muun muassa Instagram-tileillä, joilla julkaistaan kuvia miesten muodista.

Uutta on alan ammattilaisten mukaan se, että miesten vaatimukset kapeasta mallista ovat välillä mahdottomia toteuttaa. Joensuulaisen Ateljee Anne Hynysen yrittäjä-ompelijan Anne Hynysen mukaan etenkin ahkerasti kuntosalilla käyvät nuoremmat miehet haluavat vartaloaan imartelevia leikkauksia.

– Jos miehen reidet ovat kovinkin lihaksikkaat ja hän haluaa tosi kapeat housut, joudumme testaamaan käytännössä, pääseekö hän kyykkyyn. Jos ei pääse, minun on sanottava, että noin paljon en voi housuja kaventaa.

Liian kapeiden housujen merkki on myös se, että mies ei saa pujotettua jalkateräänsä lahkeesta.

– Jos housut ovat sataprosenttista villaa, ei kangas jousta ollenkaan. Silloin riskinä on ompeleiden ja saumojen ratkeaminen. Lycra joustaa jo paremmin, jatkaa Hynynen.

Nilkat paljaana talvipakkasilla: hot or not?

Jos lahje on kovin kapea, pituus on jätettävä nilkan korkeudelle. Muuten kangas menisi rumasti kurttuun.

– Toki meillä Suomessa syksy ja talvi asettavat omia rajoitteensa. Lyhyet lahkeet voivat olla kylmään aikaan epämukavat, sanoo räätälifirman johtaja Mikko Leivo.

Jos mies on hankkinut kuntosalilla leveät hartiat, pitää hänen valita puvuntakki hartialeveytensä mukaan. Silloin voi käydä niin, että takki on liian leveä keskivartalon kohdalta. Siinäkin tapauksessa kangasta kursitaan vartalolle sopivammaksi.

Jotkut haluavat jopa kokonaan olkatoppaukset pois, koska he ovat ahkeroineet vartaloonsa muotoja ja luontaista ryhdikkyyttä.

Jos housut ovat sataprosenttista villaa, ei kangas jousta ollenkaan.

Anne Hynynen

Vanhasta puvusta saatetaan haluta muodikkaan kapea. Se ei välttämättä ole ompelijalle helppo tehtävä.

– Joskus tilanne menee ihan ongelmaksi asti, kun vanhaa pukua ei pysty muuttamaan slimmiksi, paljastaa lahtelaisen ompelimo Pajun yrittäjä ja ompelija Päivi Juntunen.

Pankissa työskentelevä Jyri Behm viihtyy puvun lisäksi skinny-mallisissa farkuissa, jopa työssäänkin.

– Minulle puvussa oleminen ei ole mitään jäykistelyä, vaan persoona ratkaisee. Se miten olet ihmisten kanssa.

Jyri Behmillä on vaatekaapissaan kaksi sinistä ja yksi harmaa puku. Yksi puvuista on parhaillaan korjattavana. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Suosittelemme sinulle