Hyppää sisältöön

Intiaan kaivataan kymmeniä suomalaisia pelialan opettajia – "Mietimme kuinka tähän huutoon voidaan vastata"

Kajaanin ammattikorkeakoulu järjesti Intiassa kesäkoulun, jossa opetettiin pelisuunnittelua paikallisille opiskelijoille. Nyt maa haluaa kesäkouluja kymmenkertaisen määrän, ja Kajaanissa pohditaan yhteistyötä muiden korkeakoulujen kanssa.

Sekä Intiaan että Suomeen kaivataan peliteknologian ammattilaisia. Kuva: Filip Sever

Viime kesänä kahdeksan kajaanilaista peliteknologian opettajaa pakkasi laukkunsa ja lensi Intiaan. Paikan päällä heitä odotti 500 pelialan opiskelijaa valmiina kesäkouluun.

Kesän aikana opiskelijat suunnittelivat ja toteuttivat pelejä suomalaisten opettajien johdolla.

Kaksi kuukautta kestäneessä kesäkoulussa syntyi lähes viisikymmentä peliä. Koulutuksesta pidettiin ja ensi kesäksi Kajaanin ammattikorkeakoululta onkin pyydetty kymmenen kesäkoulua yhden sijaan.

– Se tarkoittaisi kahdeksaakymmentä opettajaa. Meillä on Kajaanin ammattikorkeakoulussa noin 125 opettajaa, joista läheskään kaikki eivät ole peliteknologian opettajia. Nyt mietimme kuinka tähän huutoon voidaan vastata, ammattikorkeakoulun rehtori Matti Sarén sanoo.

Kesäkoulusta Kajaanin ammattikorkeakoulu löytää lahjakkaita opiskelijoita, joille voidaan tarjota opiskelupaikkaa Suomesta. Kuva: Filip Sever

Kovan kysynnän vuoksi, Kajaani on suunnitellut yhteistyötä muiden Suomen korkeakoulujen kanssa.

– Olemme kouluttaneet Intian Andhra Pradeshin osavaltiossa, joka yksinään on noin kymmenen kertaa suurempi kuin Suomi. Siitä kakusta riittää myös muille ammattikorkeakouluille ja yliopistoille, Sarén selittää.

Sarénin mukaan oppilaitokset ovat olleet kiinnostuneita yhteistyöstä Kajaanin ammattikorkeakoulun kanssa.

– Tämä konsepti on uniikki. Se on herättänyt kiinnostusta, koska olemme päässeet nopeasti tuloksiin, jotka hakevat vertaansa koulutusviennin saralla.

Sarén kertoo, että on Intiaan voitaisiin viedä peliteknologian opetuksen lisäksi muun muassa yrittäjyys-, liikunta-, matkailu- ja hyvinvointialan koulutusta.

Intialainen osaaminen on tervetullutta Kainuuseen

Kesäkoulun tavoitteena oli tuoda uusia pelialan opiskelijoita Kajaanin ammattikorkeakouluun. Tänä vuonna viidestäsadasta kesäkouluun osallistuneesta opiskelijasta, 25 opiskelijaa haluaa tulla Kajaaniin opiskelemaan lukuvuodeksi.

Lisäksi koulutusviennillä halutaan kilpailuetua muihin koulutuksen tarjoajiin.

– Koulutusvienti tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden toimia kansainvälisesti. Lisäksi se kehittää materiaalia, jolla koulutamme opiskelijoita Suomessa, kertoo Kajaanin ammattikorkeakoulun rehtori Matti Sarén.

Kajaanin ammattikorkeakoulun pelialan opinnot ovat osin englanninkielisiä. Kuva: Jarmo Nuotio

Kajaanin ammattikorkeakoulu on erikoistunut virtuaalitodellisuuteen, keinotodellisuuteen ja peliteknologiaan. Näillä aloilla osaajille on tarvetta niin Intiassa kuin Suomessa. Kesäkoulun toivotaan tuovan työntekijöitä, pelialan lisäksi, muillekin teollisuuden aloille Kainuuseen.

– Koulutusviennin kautta saadaan osaajia. Mahdollisuus tulla töihin Suomeen on myös intialaisille opiskelijoille kiinnostava.

Suomalaisten erilainen opetustyyli kiinnostaa Intiassa

Myös oululainen Sean Hoe valitsi Kajaanin ammattikorkeakoulun pelialan koulutuslinjan vuoksi.

– Tämä oli Suomen kouluista ainoa, jossa oli kunnollinen pelialan koulutus. Esimerkiksi Oulussa oli tarjolla vain muutama kurssi.

Pelialan kurssit ovat osittain kansainvälisiä, ja opintojen aikana tutustutaan opiskelijoihin eri puolilta maailmaa.

– On ollut mukava oppia uusien ihmisten näkökulmia pelialasta. Minullakin on ollut ajatuksissa opiskella ulkomailla ensi vuonna, Hoe sanoo.

Kesäkoulun opiskelijoiden keskuudessa puhuttiin yhteensä 63 eriä äidinkieltä, mutta opetuskielenä oli englanti. Kuva: Filip Sever

Suomalainen pelialan opetus on omaa luokkaansa. Kajaanin ammattikorkeakoulun rehtorin Matti Sarénin mukaan ammattikorkeakoulujen kaltaiselle koulutukselle on kysyntää maailmalla, koska vastaavanlainen käytännön koulutus on harvinaista.

– Suomessa opiskellaan tiimeissä, ja opettaja on valmentaja eikä totuuksia puhuva pää. Pedagoginen innovaatio, jonka tuomme koulutukseen on iso osa Intian kesäkoulun erinomaista vastaanottoa, Sarén kertoo.

Rehtori Matti Sarén on kokonaisuudessaan tyytyväinen Intian kesän tuloksiin.

– Suomalaiset ovat yleensä vaatimattomia, mutta tässä voimme henkseleitä paukutella.

Suosittelemme sinulle