Hyppää sisältöön

Pihlajalinnan alueellinen toimitusjohtaja joutui lopettamaan "ihmisroska"-kommenttiensa takia

Keskustan Riikka Moilanen kutsui Oulun valtuuston kokouksessa päihdeongelmaisia ja kodittomia ihmisroskaksi. Valtuustoryhmä käsittelee asiaa lähipäivinä. Politiikan kielen tutkija ihmettelee, miten kokeneelle poliitikolle voi käydä näin.

Riikka Moilanen myöntää että hänen aasinsiltansa oli tosi huono.
Videolla pätkä kaupaunginvaltuutettu Riikka Moilasen puheesta kaupunginvaltuuston kokouksessa, jossa hän kutsui päihdeongelmaisia asunnottomia "ihmisroskaksi".

Pihlajalinnan alueellinen toimitusjohtaja Riikka Moilanen joutuu lopettamaan yhtiössä, koska hän kutsui päihdeongelmaisia ja asunnottomia ihmisroskaksi, yhtiö kertoo. Sen mukaan päätökseen päädyttiin yhteisymmärryksessä.

Oulun kaupunginvaltuuston kokouksessa nousi maanantaina 10. syyskuuta kohu, kun keskustan valtuutettu Riikka Moilanen käytti sanaa ihmisroska puhuessaan Oulun katukuvassa näkyvistä päihdeongelmaisista henkilöistä. Asia liittyi ydinkeskustan siivoamiseen liittyvään keskusteluun.

Voit katsoa kommentin klikkaamalla ylläolevaa kuvaa.

– Hänen valtuustossa esittämänsä lausunto on täysin meidän arvojen vastainen ja tulimme siihen tulokseen, ettei hän voi jatkaa meillä. Riikka Moilanen kantaa myös vastuunsa asiassa, sanoo Pihlajalinnan toimitusjohtaja Joni Aaltonen Ylelle tiistaina.

Riikka Moilanen sanoo, ettei olisi missään tilanteessa toivonut potkuja.

– Olen hoitanut työni hyvin eikä työstäni ole tullut moitteita matkan varrella. Tämä kohu on saanut sellaiset mittasuhteet, ettei ollut ilmeisesti muuta tehtävissä, Moilanen kommentoi potkujaan Ylelle.

Pihlajalinna Oulu Oy:n toimitusjohtajaksi on nimitetty Pihlajalinnan strategisista hankkeista vastaava johtaja Juha Rautio, joka aloittaa tehtävässään heti.

Moilanen katuu lausuntoaan

Riikka Moilanen sanoi Ylelle ennen tietoa töiden loppumisesta, että hän katuu Oulun kaupunginvaltuustossa esittämäänsä lausuntoa.

– Se oli täysi vahinko. Minä pyydän vielä kerran anteeksi puhettani. Ajatukseni oli kuitenkin hyvä. Tarkoitin sillä, että ihmisen koti ei voi olla kadulla ja ihmiset tarvitsevat apua.

Moilanen oli Oulun kaupunginhallituksen entinen puheenjohtaja, entinen kansanedustaja, Pihlajalinnan Oulu Oy:n toimitusjohtaja ja Pihlajalinnan Pohjois-Suomen aluejohtaja.

Puoluejohtoon on oltu yhteydessä

Oulun kaupunginvaltuuston keskustaryhmän puheenjohtaja Jukka Kolmonen on ollut yhteydessä puoluejohtoon. Keskustan Oulun valtuustoryhmä kokoontuu ensi viikolla käsittelemään asiaa, jossa myös kuullaan Moilasta.

Riikka Moilasen jatko valtuustossa on valtuustoryhmän ja keskustan kunnallisjärjestön käsissä.

Kolmonen pitää asiasta noussutta kohua liioiteltuna. Korhosen mukaan "kämmejä" sattuu, jonka vuoksi hän henkilökohtaisesti aikoo olla armollinen Riikka Moilasta kohtaan.

STT:n haastatteleman pääministeri Juha Sipilän mukaan Moilasen puheet eivät kuitenkaan anna aihetta mihinkään toimiin keskustan puolelta. Sipilän mukaan hän ei ole ollut yhteydessä Moilaseen asian tiimoilta.

"Ihmiset eivät uskalla kulkea alueella"

Sanatarkasti Riikka Moilanen kysyi valtuuston kokouksessa, että mitä kaupunki aukoo tehdä sille ihmisroskalle, jota siellä on yllättävän paljon.

– Siis tarkoitan niitä vähäosaisia, jotka käyttävät ammattimaisesti alkoholia, huumeita ja päihteitä ja ovat ottaneet Isokadun kodikseen.

– En tarkoittanut, että ihmiset pitää siivota pois kadulta, Moilanen sanoo.

Moilanen kertoo keskustelleensa asiasta viime aikoina muun muassa Oulun Liikekeskus ry:n kanssa sekä Oulun kaupungin johdon kanssa.

– Ajattelin, että valtuustosali on oikea paikka sanoa asiasta jotakin. Osa ihmisistä ei uskalla kulkea keskikaupungilla näiden ihmisten vuoksi. Olen keskustellut myös alueen yrittäjien kanssa ja he sanovat, että kun ihmiset eivät uskalla kulkea alueella, näkyy se myös yrityksissä, Moilanen sanoo.

Riikka Moilasen mielestä nyt pitäisi koota kaikki avaintoimijat yhteen ja pohtia mitä asialle voitaisiin tehdä.

Tekstitutkijan mukaan hurjia puheita

Politiikan kieltä tutkinut tekstintutkija Vesa Heikkinen ihmettelee, miten näin kokeneelle poliitikolle voi käydä näin.

– Harkinta petti.

Hänen mukaansa Moilasen puhe kuulostaa "aika hurjalta". Eikä vain se, että Moilanen käytti sanaa "ihmisroska", vaan se, että hän ylipäätään puhui ihmisten siivoamisesta.

– Tässä sanassa tulee esiin laajemminkin koko ihmisten likaisuuden ja pois puhdistamisen tematiikka. Tällä puhetavalla on pitkä ja synkkä historia.

Moilanen myös jatkoi myöhemmin puhetta vähäosaisista, kun hän Ylelle kertoi, miten ihmisistä on häiriötä alueen yrittäjille ja ihmiset aiheuttavat jopa pelkoa.

– Raskaita väitteitä, joita pitäisi avata ja perustella ja käydä keskustelua.

Heikkisen mukaan tällaiset väitteet helposti itsessään lietsovat pelkoa. Heikkinen myös huomauttaa, että Moilanen puhui kodittomista aktiivisina toimijoina, jotka ovat oma-aloitteisesti vallanneet tilan.

– Voihan olla, että heillä ei ole muuta paikkaa. Aika rajua puhetta, kun saattaa olla, että poliittiset päättäjät ovat itse toimillaan edistäneet ihmisten syrjäytymistä.

Moilasen valtuustosalissa esittämä anteeksipyyntö, jossa Moilanen pyysi anteeksi paikalla olevilta, jos hän aiheutti mielipahaa, on Heikkisen mukaan tyypillinen esimerkki huonosta anteeksipyynnöstä.

– Anteeksipyyntö on ehdollinen, hän ei pyydä anteeksi sanojaan eikä suuntaa pyyntöään niille, joita on loukannut.

Sen sijaan hänen mukaan Moilanen paransi anteeksipyyntöään myöhemmin, kun hän pyysi anteeksi sanomistaan.

Maisteriopinnot vauhdittuvat

Riikka Moilanen kertoo opiskelleensa työnsä ohessa ja aikoo jatkossa keskittyä entistä tiiviimmin opintoihin.

– Kandiseminaari alkaa maanantaina. Tavoitteena on olla maisteri mahdollisimman pian. Opinnot ovat edenneet ennätysvauhdilla. Ehkä opintojen jälkeinen elämä avaa uusia mahdollisuuksia, Riikka Moilanen toteaa.

Juttua päivitetty klo 15.38: Juttuun on päivitetty tieto siitä, että Oulun kaupunginvaltuuston keskustaryhmän puheenjohtaja Jukka Kolmonen on ollut yhteydessä puoluejohtoon ja Keskustan Oulun valtuustoryhmä kokoontuu ensi viikolla käsittelemään asiaa, jossa myös kuullaan Moilasta. Aiemmassa versiossa kerrottiin, että Kolmonen aikoo olla yhteydessä puoluejohtoon.

Korjaus klo 13.11: Riikka Moilanen oli Pihlajalinnan Oulu Oy:n toimitusjohtaja ja Pihlajalinnan Pohjois-Suomen aluejohtaja, ei Pihlajalinnan Pohjois-Suomen toimitusjohtaja, kuten aikaisemmin kirjoitettiin.

Lue myös:

Yle kysyi päihdeongelmaisilta, mitä he ajattelevat, kun heitä kutsutaan ihmisroskaksi

Suosittelemme sinulle