Hyppää sisältöön

Luotsit älähtivät Itämeren kaasuputkesta: "Turvallisuuden kanssa ei pidä pelleillä"

Luotsiliiton mielestä Trafin päätös vapauttaa ulkomaiset alukset luotsin käytöstä on laiton ja turvallisuusriski.

Kotkan satamasta laivataan pinnoitettuja kaasuputkia Itämerellä toimivalla laskualukselle. Kuva: Juha Korhonen / Yle
Valtteri Kykkänen

Itämeren pohjaan laskettavan Nord Stream 2 -kaasuputken rakentaminen Suomen talousvyöhykkeellä alkoi viime viikolla. Kotkan ja Hangon satamista putken osat laivataan laskupaikoille.

Suomessa alusten on lain mukaan käytettävä apuna luotsia, mutta Itämeren kaasuputken kuljetuksiin liittyen Liikenteen turvallisuusvirasto päätti tehdä poikkeuksen. Kolmen ulkomaisen aluksen ei tarvitse luotsia käyttää.

Perusteluna on käytetty luotsauslain pykälää, jonka mukaan vesirakennustyömaalla luotsia ei välttämättä tarvita.

Luotsiliitto: Turvallisuus unohdettu

Trafin päätös ihmetyttää ainakin Luotsiliittoa, joka on jättänyt viraston päätöksestä oikaisuvaatimuksen. Luotsien mielestä päätös on lainvastainen.

Puheenjohtaja Antti Rautava pitää päätöstä täysin poikkeuksellisena ja ihmettelee viranomaisten motiiveja päätöksen taustalla. Liiton mielestä putkien laivaus ei ole osa lain tarkoittamaa vesirakennustyömaata.

– Turvallisuuden kanssa ei pidä pelleillä. Olosuhteet merellä huononevat nopeaa tahtia syksyn edetessä. Vesillemme tulee täällä ennestään vieraita toimijoita. Suomen rannikon vaikeita olosuhteita tulee kunnioittaa, toteaa Luotsiliiton puheenjohtaja Antti Rautava.

Vaikka putkenlaskua tekevien alusten ei ole pakko käyttää luotsia, ne voivat sellaista silti käyttää. Näin on toimittu toistaiseksi myös uuden putkilinjan suhteen.

Luotsin käyttöä ei edellytetä esimerkiksi hinaajilta ja joiltakin pieniltä rahtilaivoilta, jos miehistön tuntemus alueesta on riittävä. Kaasuputkia kuljettavat alukset ovat kuitenkin selvästi isompia.

Viron Narvan kohdalta, mutta Venäjän puolelta jokea lähtevän ja Saksan Greifswaldiin päättyvän Itämeren toisen kaasuputken pituudeksi tulee 1 230 kilometriä. Putkesta kulkee Suomen talousalueella 374 kilometriä.

Nord Streamin ensimmäinen Itämeren pohjaan laskema maakaasulinja valmistui 2010-luvun alkupuolella. Sen kautta toimitetaan Venäjältä Saksaan vuodessa 55 miljardia kuutiometriä maakaasua.

Tarkennettu 11.9.2018, että putki lähtee Viron Narvan kohdalta Venäjän puolelta.

Suosittelemme sinulle