Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Tampereella kauhistuttiin: uusnatsit kokoontuvat kaupungin tiloissa – Tieto kumottiin kiireesti

Yle selvitti, kuka kiinteistön oikeasti omistaa.

Tampereen valtuusto
Kevättalvella Tampereen valtuusto linjasi, että kaupungin tiloja ei vuokrata rasistisille järjestöille. Kuva: Mari Siltanen / Yle
Antti Palomaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampereella mahdollisesti järjestettävä uusnatsien musiikkitapahtuma aiheutti tiistaina keskustelua Tampereen päättäjien kesken.

Tampereen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja, vihreiden Iiris Suomela kirjoitti iltapäivällä Twitterissä, että ”uusnatsit suunnittelevat järjestävänsä toimintaa Tampereen kaupungin omistamassa kiinteistössä.” Suomela lisäsi, että tällainen ei hänen mielestään käy.

Suomela liitti Twitter-viestiinsä kuvakaappauksen antifasistiseksi itseään nimittävän verkoston nettisivuilla julkaistusta tekstistä. Tekstin mukaan uusnatsitapahtuma järjestettäisiin 14.–15. syyskuuta todennäköisesti Tampereen Ruskossa osoitteessa Keskiruskonkatu 8.

Myöhemmin vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen ja vihreiden kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja Olli-Poika Parviainen tviittasivat, että heidän tietojensa mukaan kyseinen kiinteistö ei olisikaan Tampereen kaupungin omistuksessa.

Ylen tietojen mukaan Keskiruskonkatu 8:ssa sijaitseva kiinteistö on yksityisessä omistuksessa. Tampereen kaupunki vuokraa kiinteistöstä noin 160 neliön tilaa museon varastoksi.

– Tässä tilassa tilaisuutta ei järjestetä. Se on mahdotonta. Sinne ei mahdu, sanoo Tampereen tilapalvelujen toimitusjohtaja Petri Mölsä.

Mölsä lisää, että Tampereen kaupunginvaltuuston linjauksen mukaisesti rasistista toimintaa ei järjestetä kaupungin tiloissa.

Tampereen kaupungin lisäksi kiinteistössä on 12 muuta vuokralaista.

Toivon, että Tampereen kaupunki aloittaa vakavan keskustelun siitä, millaisten toimijoiden kanssa pystymme olemaan samoissa kiinteistöissä.

Iiris Suomela

Kiinteistön omistajan Tampereen kauppahuoneen toimitusjohtaja Jussi Järvenpää sanoo Ylelle, että hän ei ole kuullut mitään mahdollisesta uusnatsien tapahtumasta heidän omistamassaan kiinteistössä.

– On kyllä ihan outoa, uutta asiaa, Järvenpää sanoo.

Järvenpää sanoo, että Tampereen kauppahuone omistaa kiinteistön puoliksi toisen yksityisen tahon kanssa. Järvenpää vahvistaa, että Tampereen tilapalvelut on vuokrannut tilan kiinteistöstä.

Yhteensä kiinteistössä on tilaa 3 000 neliötä. Järvenpään mukaan tilat ovat tavallisia teollisuus- ja varastotiloja.

Iiris Suomela myöntää Ylelle, että hänen ensimmäinen Twitter-viestinsä aiheesta sisältää virheellistä tietoa. Vasta tviitin julkaisemisen jälkeen hän sai Tampereen tilapalveluilta tiedon, että kaupunki on kyseisessä osoitteessa vuokralla, ei kiinteistön omistajana. Suomela korjasi tiedot heti sosiaalisessa mediassa.

Suomela toivoo, että tällaisia tapahtumia ei järjestettäisi Tampereella ollenkaan.

– Toivon, että Tampereen kaupunki aloittaa vakavan keskustelun siitä, millaisten toimijoiden kanssa pystymme olemaan samoissa kiinteistöissä.

– Lisäksi toivon kaiken kaikkiaan, että tamperelaiset poliitikot ja Tampereen kaupunki ottavat vahvasti kantaa natsismia ja äärioikeistoa vastaan, Suomela sanoo.

Tampereen valtuusto päätti helmikuussa, että kaupungin tiloja ei vuokrata rasistisille järjestöille.

Suosittelemme