Sisäministeriö on pidättänyt Keskusrikospoliisin päällikön Robin Lardotin virastaan välittömästi.
Lardot sai elokuun puolivälissä virkarikossyytteen. Sisäministeriö katsoo, että Lardot ei voi hoitaa tehtäväänsä syytteen käsittelyn aikana.
Sisäministeriön tiedotteen mukaan virasta pidättämisellä halutaan varmistaa kansalaisten luottamus poliisiin myös oikeusprosessin aikana. Ministeriö toteaa tiedotteessaan, että Lardotin asema Keskusrikospoliisin johdossa on niin merkittävä, että hänen saamansa syyte heikentää Lardotin edellytyksiä hoitaa tehtäväänsä oikeudenkäynnin aikana.
Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoi Ylelle, että hyllytyspäätöksen tekeminen ei ollut helppo.
– Lardotin kohdalla syytteessä on kyse esimiesvastuun rajoista, että olisiko hänen pitänyt tietää ja osata puuttua alaistensa toimintaan. Tämä (hyllytys) on vaikea päätös siltä osin, kun tämä on julkisuudessa omiaan leimaamaan, Mykkänen totesi.
KRP:n päällikkönä toimii normaalien sijaisuusjärjestelyjen puitteissa toistaiseksi apulaispäällikkö Tero Kurenmaa.
Syyte koskee viranhoitoa Poliisihallituksessa
Lardotin aiemmin saama virkarikossyyte koskee vuosia 2010-2013, jolloin Lardot työskenteli Poliisihallituksessa poliisijohtajana ja rikostorjuntayksikön päällikkönä. Syytteen mukaan Lardot ei puuttunut Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoiminnan epäkohtiin vaikka hän tiesi, että huumerikosyksikkö ei kirjannut tietolähteitään rekisteriin.
Valtakunnansyyttäjä vaatii Lardotille ankaria sakkoja tai enintään neljä kuukautta ehdollista vankeutta.
Lardot joutui syytteen nostamisen jälkeen äkillisen sairauskohtauksen vuoksi sairaalaan, mutta palasi töihin (siirryt toiseen palveluun) syyskuun alun jälkeen.
Lardotilla on oikeus valittaa päätöksestä ja vaatia hallinto-oikeudelta sen täytäntöönpanon kieltämistä. Hyllytyksen aikana Lardotille maksetaan puolet palkasta.
Yle tavoitti Lardotin maanantaina iltapäivällä. Lardot sanoi, ettei hän halua kommentoida hyllytystään.
Sisäministeri toivoo ripeää oikeuskäsittelyä
Sisäministeriö on jo aiemmin pidättänyt virasta samassa jutussa syytteen saaneen Helsingin poliisipäällikön Lasse Aapion. Aapio on ollut hyllytettynä toukokuun puolivälistä alkaen.
Lardotin ja Aapion hyllytykset saattavat kestää hyvinkin kauan.
– Kun lainvoimainen päätös saadaan, silloin meillä viimeistään tehdään uusia johtopäätöksiä. Sitä edeltäviä tilanteita en lähde nyt ennakoimaan. Toivottavasti tuomioistuin pystyisi käsittelemään sujuvasti tämän asian. Olisi kohtuullista, että nämä henkilöt saavat kohtuullisessa ajassa päätöksen tässä asiassa, Mykkänen esitti toiveen Helsingin käräjäoikeudelle.
Suomen suurin poliisirikosoikeudenkäynti alkaa lokakuun alussa
Lardotin ja Aapion lisäksi tietolähdetoiminnan valvonnan laiminlyönneistä on syytettynä myös kaksi entistä korkeaa poliisjohtajaa, poliisiylijohtajana aiemmin toiminut Mikko Paatero ja Helsingin poliisipäällikön tehtävistä eläkkeelle jäänyt Jukka Riikonen.
Jutussa on nostettu syytteet kaikkiaan kahdeksaa henkilöä vastaan. Heidän joukossaan on Helsingin huumerikosyksikön entinen päällikkö Jari Aarnio, joka syytteen mukaan hävitti tietolähteiden nimet rekisteristä vuoden 2008 loppupuolella.
Syytteiden mukaan Aarnion johdolla toiminut huumerikosyksikkö ei kirjannut tietolähteitään, vaikka se oli tiivisti yhteydessä tunnettuihin rikollisen taustan omaaviin henkilöihin. Myös huumerikosyksikön toiminnan dokumentointi esimerkiksi operaatiopuhelimien käytöstä oli syytteiden mukaan puutteellista.
Pääkäsittely Suomen historian suurimmassa poliisirikosjutussa alkaa Helsingin käräjäoikeudessa lokakuun alussa.
Juttua täydennetty 17.9.2018 kello 14.16, juttuun lisätty sisäministeriön tiedotteessa mainitut asiat. Kello 15.20 juttuun lisätty ministeri Mykkäsen kommentit, ja kello 16.35 tieto, ettei Lardot halua kommentoida hyllytystään.
Lue myös aiemmat jutut:
KRP:n päällikölle Robin Lardotille vaaditaan jopa ehdollista vankeutta tietolähdejutussa