Hyppää sisältöön

Vääntö tekijänoikeuksista asettaa artistit ja nettijätit vastakkain – Lauri Tähkä: "Youtube-korvauksilla ei pitkälle pötkitä"

Euroopan parlamentti äänestää tänään tekijänoikeusuudistuksesta, jonka on tarkoitus parantaa artistien verkkopalveluilta saamia korvauksia. Esitys on herättänyt huolta internetin vapauden puolesta.

Lauri Tähkä
Lauri Tähkä Kuva: Mari Lahti / AOP
Petri Raivio

STRASBOURG Valeuutisia, bottikampanjoita, Lauri Tähkä vastaan Wyclef Jean. Euroopan parlamentin äänestys tekijänoikeusdirektiivistä huipentaa tänään iltapäivällä kiistan, joka on paisunut kuivakasta lainsäädäntöhankkeesta poikkeuksellisen värikkääksi.

Jupakka alkoi Euroopan komission aloitteesta tuoda EU:n vanhentuneet tekijänoikeussäännöt 2010-luvulle. Tarkoitus oli pistää Youtuben kaltaiset internet-palvelut vastuuseen sisällöstä, jota käyttäjät ovat niihin ladanneet.

Palvelun pitäisi jatkossa varmistaa, että käyttäjällä on oikeus jakaa tekijänoikeuden alaista materiaalia. Käytännössä se tapahtuisi esimerkiksi automaattisten suodattimien avulla, jotka seuloisivat verkkoon ladattavista kuvista, videoista ja musiikista pois sellaiset, joihin oikeuksia ei ole.

Lauri Tähkä: Ansainta on palasina

Ideana oli, että palvelut joutuisivat jatkossa maksamaan tekijöille nykyistä parempia korvauksia.

– Youtubesta tuleva korvaus on niin pieni, että sillä ei pitkälle pötkitä, sanoo muusikko Lauri Tähkä Euroopan parlamentin kahvilassa.

Tekijänoikeusjärjestö Teosto toi hänet taannoin Brysseliin kampanjoimaan uudistuksen puolesta. Tähkän mukaan toimeentulo on kiinni keikkailusta, kun levymyynti hiipuu ja tuotanto on kaikkien vapaasti kuunneltavissa netissä.

– Meidän ansainta on aika palasina kuten aina on ollut Suomessa, Tähkä sanoo.

Musiikkituottajien etujärjestön arvion mukaan Youtube maksaa vuodessa tekijänoikeuskorvauksia noin euron käyttäjäänsä kohti, siinä missä suoratoistopalvelu Spotify maksaa 18 euroa. Spotify on nykysääntöjen mukaan velvollinen sopimaan tekijänoikeuskorvauksista, Youtube ei.

Teostolla on Youtuben kanssa sopimus, jonka ehdoista järjestö ei halua kertoa vedoten sopimussalaisuuteen. Kun Teosto ja Youtube neuvottelivat sopimuksesta viime talvena, palvelu esti hetkellisesti käyttäjiensä pääsyn isoon osaan palvelussa olevasta suomalaismusiikista.

Parlamentissa Teosto ja Tähkä käyvät torjuntataistelua: Direktiivi on joutunut internetin vapaudesta huolestuneiden kritiikin kohteeksi. Heinäkuussa parlamentin enemmistö hylkäsi ehdotetun muotoilun ja avasi esityksen muutoksille, joista täysistunto äänestää siis tänään.

Euroopan parlamentti istunnossaan Strasbourgissa, Ranskassa.
Euroopan parlamentti istunnossaan Strasbourgissa, Ranskassa. Kuva: Patrick Seeger / EPA

Miten käy vaikkapa meemien?

Kriitikoiden mukaan direktiivi johtaa internetiin ladattavan sisällön automaattiseen suodattamiseen ja verkon vapauden kaventamiseen. Suodattimet eivät osaa tehdä eroa alkuperäisen teoksen ja siitä tehtyjen versioiden kuten meemien välillä.

Direktiivin toinen kiistanalainen pykälä laajentaisi kustantajien tekijänoikeuksia. Lehtikustantaja voisi jatkossa perätä tekijänoikeuskorvausta uutisotsikkolinkin julkaisijalta. Ehdotusta on moitittu "linkkiveroksi".

Myös Suomi on vastustanut direktiiviä esitetyssä muodossa. Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan esitys on huonosti valmisteltu ja sen tarjoamat keinot ovat epäsuhdassa saavutettaviin hyötyihin nähden. Parlamentissa suomalaismepit olivat keskustalaisia lukuunottamatta mukana palauttamassa esitystä uuteen käsittelyyn.

Internet-jätit kampanjoineet rajusti

Oikeudenhaltijoiden mukaan heinäkuun äänestystä edeltänyt direktiivin vastainen kampanja oli pitkälti internet-jättien masinoima show. Euroopan parlamentin jäsenille on lähetetty massoittain sähköpostia kampanjasivuston kautta. Kampanjaa on pyörittänyt järjestö, jota Youtuben omistajayhtiö Google rahoittaa.

– Isot internet-alustapalvelut kuten Google ja Facebook tekevät kaikkensa välttääkseen vastuun. Ne väittävät, että tässä ollaan luomassa sensuurikoneita, suodattimia ja blaa blaa blaa. Tämä ei ole totta, sanoo parlamentin raportin kirjoittanut saksalaismeppi Axel Voss, ja syytti mediaa "valeuutisoinnista" aiheen ympärillä.

Hänen mukaansa huolet esimerkiksi internetin meemien kieltämisestä ovat turhia. Esitys ei vaikuta mitenkään sananvapauteen eikä materiaalin yksityiseen käyttöön.

– Tätä olemme yrittäneet selittää direktiivin sanamuodoissa, mutta siihenkään ei kukaan ole kiinnittänyt mitään huomiota, Voss sanoo.

Wyclef Jean: Ilmaispalveluista hyötyä artisteille

Oli direktiivin vastustajien kampanja todellinen tai ei, ainakin se jatkuu viime metreille saakka. Eilen tiistaina parlamentissa kävi kampanjoimassa The Fugees -yhtyeestä tunnettu hiphop-artisti Wyclef Jean.

Toisin kuin Tähkä, hän vastustaa esitettyä direktiiviä. Jeanin mukaan se hankaloittaisi uusien artistien pääsyä yleisön tietoisuuteen netin ilmaispalvelujen kautta, jos versiointi ja coverien esittäminen mutkistuisi.

– Haluan näyttää, että artistit voivat hyötyä tästä, Jean sanoi.

Parlamentin äänestyksen jälkeen esitys menee vielä jäsenmaiden, parlamentin ja komission väliseen neuvotteluun, jossa ratkeaa direktiivin lopullinen muoto.

Lue lisää:

Euroopan parlamentti hyväksyi kiistellyn tekijänoikeusdirektiivin

Euroopan parlamentti torjui kiistanalaisen tekijänoikeusuudistuksen – verkkoaktivistien riemuksi ja Paul McCartneyn pettymykseksi (siirryt toiseen palveluun)

Aktivistit pelkäävät: Sinunkin somesi voi ankeutua, jos EU-direktiivi luo meemi-imurin (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle