Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Saukko löysi herkkupaikan kalatiestä – "Se käyttää sitä jääkaappinaan"

Oulussa sijaitsevaa Merikosken kalatietä on käyttänyt tänä kesänä lähes kolmetuhatta kalaa ja saukko. Lisäksi siellä on käynyt myös ainakin yksi salakalastaja.

Saukko ui Oulun Merikosken kalatiellä.
Merikosken kalatiessä vieraileva saukko on noin 75 senttiä pitkä. Se voi kasvaa noin metrin mittaiseksi. Kuva: Oulun Energia
Päivi Köngäs
Avaa Yle-sovelluksessa

Kekseliäs ja oppivainen saukko on löytänyt Oulussa itselleen varsinaisen kala-apajan. Saukko viihtyy keskellä Oulua sijaitsevassa Merikosken kalatiessä. Kalatiessä olevan kalojen laskemiseen tarkoitetun kameran perusteella saukko on vieraillut evästämässä kalatiessä kesän aikana kymmenkunta kertaa.

Ensimmäinen havainto siitä tehtiin kesäkuun puolivälin jälkeen, ja kamerakuvien perusteella se on vieraillut kalatiessä kesän aikana säännöllisesti, kertoo kalatiestä vastaava Oulun Energian laatu- ja ympäristöjohtaja Tarja Väyrynen.

– Se näyttää käyttävän kalatietä jääkaappinaan.

Toisin kuin kalat, saukko ui kalatietä pitkin myös myötävirtaan. Se on taitava uimari ja pystyy sukeltamaan pitkiäkin matkoja. Kalatien kameran ohi saukko vilahtaa hetkessä.

Saukkotutkija Risto Sulkava ei ole aiemmin kuullut vastaavasta. Hänen mukaansa on selvää, että kun saukko on kalatien kerran löytänyt, se tulee käyttämään sitä myös jatkossa.

Sulkava ei usko saukon pysyttelevän kalatiellä vakituisesti, sillä sen luonnollinen reviiri on laaja ja se käy säännöllisesti merkkaamassa aluettaan.

Kalatien urbaani, keskellä kaupunkia oleva sijainti ei Sulkavan mukaan haittaa saukkoa.

– Saukko tottuu nopeasti ihmisiin ja kaikkeen muuhunkin, mikä ei aiheuta sille haittaa.

Kalatiessä riittää syötävää

Tarja Väyrynen arvelee saukon syövän kalatiehen nousevia pieniä kaloja. Sulkavan mukaan on mahdollista, että ahtaassa paikassa saukko voi tappaa jopa kokoisensa lohen.

– Luonnossa saukko ei saa isoja kaloja kiinni, mutta rajatussa tilassa se voi niitä saalistaa.

Merikosken kalatiessä vieraileva saukko on noin 75 senttiä pitkä. Se voi kasvaa noin metrin mittaiseksi.

Merikosken kalatien alaosassa virtausta on voimistettu betonisillä väliseinillä, joiden taakse muodostuu suvantopaikkoja. Oulujoen kalatien alaosaa kesällä 2016.
Oulujoen kalatien alaosaa kesällä 2016. Kuva: Risto Degerman / Yle

Ruokaa kalatiessä on ollut saatavilla runsaasti, sillä kesän aikana kalatiestä on kulkenut läpi Oulujokeen noin 570 lohta, 155 taimenta ja lähes 2000 muuta kalaa.

Sulkavan arvion mukaan saukko syö kalaa noin puoli kiloa päivässä.

– Saukolle riittää ruokaa luonnossa, joten ei sen tarvitsisi kalatiehen turvautua, Sulkava sanoo.

Saukon pitäminen poissa kalatiestä voi olla vaikeaa, sillä kalatien aukkojen on oltava niin isoja, että suurimmatkin lohet pääset siitä läpi. Merikosken kalatie on ollut käytössä 15 kesää. Suurin siitä läpi mennyt kala on arvioiden mukaan ollut noin 18-kiloinen, Tarja Väyrynen kertoo.

Nettikamera paljasti luvattoman kalastajan

Vaikka saukko on onnistunut löytämään kalatiestä itselleen herkuttelupaikan, ihmisille samanlainen käyttäytyminen ei ole sallittua. Tarja Väyrynen kertoo, että aina silloin tällöin joku yrittää salakalastaa kalatiellä, mutta virkavalta tai asian havaitsevat ihmiset puuttuvat tilanteeseen nopeasti.

Kalatien elämää voi seurata myös Oulun Energian nettisivujen kautta, sillä kalatien katseluikkunan kohdalle on asennettu nettikamera.

Viimeksi salakalastaja jäi kiinni pari viikkoa sitten. Nettikamerassa oli näkynyt uistin ja katselija oli ottanut yhteyttä poliisiin. Poliisipartio oli ottanut kiinni paikalta nuoren miehen, Väyrynen kertoo.

Suosittelemme