Hyppää sisältöön

Victoria Beckhamin hurmannut koira lensi Lontoosta Suomeen – lemmikkien välinen ystävyys Instagramissa yhdistää ihmisiä ympäri maailman

Miss Darcy on yksi Instagramissa elämästään raportoivista koirista, jotka ovat saaneet ystäviä eri puolilta maapalloa. Suomeen tultuaan Darcy ehdotti treffejä Myrsky-koiralle.

Miss Darcy.
Lontoolaisleidit ovat ensimmäistä kertaa Suomessa. Kuva: Johanna Talasterä / Yle
Johanna Talasterä

Darcy ja Myrsky tutustuivat sosiaalisessa mediassa noin vuosi sitten yhteisten koirakavereiden kautta. Instagramissa on lukuisia koirien nimellä perustettuja tilejä, joissa koiran elämästä kerrotaan päivittämällä valokuvia sen tekemisistä. Koiranomistajat seuraavat mielellään netissä toisia koiria, tästä muodostuu maailmanlaajuinen verkosto.

Osa Instagram-kavereista päätyy pitämään yhteyttä sosiaalisen median ulkopuolella. Ollessaan tulossa Helsinkiin May Wong ja Darcy ehdottivat tapaamista suomalaiselle koirakaverilleen Myrskylle.

Koirat tapaavat toisensa ensimmäisen kerran helsinkiläisen Hotel F6:n aulassa. Kokeneena maailmanmatkaajana Darcy istuu kiltisti May Wongin jalan vieressä, kun tämä kyselee vastaanoton nuorelta naiselta, mistä löytyy illaksi koiraystävällinen ravintola. Darcyn on päästävä mukaan päivälliselle..

Darcy ja Myrsky tervehtivät toisiaan hiukan ujosti. Englantilaislady on varautuneempi kuin hämäläisellä maaseudulla asuva sekarotuinen Myrsky, joka innostuu sievästä tyttökoirasta.

– Darcy arastelee hiukan isoja, mustia koiria, selittää May Wong.

Miss Darcy.
Darcy on hotellissa kuin kotonaan. Kuva: Johanna Talasterä / Yle

Victoria Beckham ihastui Darcyyn

Darcy on tuonut Myrskylle koiranherkkuja edellisestä matkakohteestaan Dusseldorfista. Myrsky puolestaan lahjoittaa suomalaisesta designkankaasta ommellun kolmiohuivin Darcyn kaulapannan koristeeksi. Sisustussuunnittelijana työskentelevä May Wong innostuu ikonisesta kukkakuviosta ja laittaa huivin heti Darcyn kaulaan.

– Oi, kuinka kaunis! Tottakai meillä täytyy Suomessa olla Marimekkoa yllä, May Wong hymyilee.

Lontoon Chelseassa asuva May Wong aloitti Instgram-tilin koiransa nimissä viitisen vuotta sitten. Päähenkilö on 7-vuotias cockapoo, eli cockerspanielin ja villakoiran sekoitus. Darcy on May Wongin, 59, ensimmäinen koira. Sinkkuna elävällä Wongilla on toinenkin koira. Noin 5-vuotias George on saanut nimensä George Clooneyn mukaan. Pieni musta koira on löytökoira, jonka Wong adoptoi suunnilleen vuosi sitten.

Kuvissa Darcyn ja Georgen kanssa esiintyy muitakin lontoolaisia koiria. Facebook ja Instagram ovat auttaneet samanhenkisiä ihmisiä ja koiria löytämään toisensa miljoonakaupungissa. Koirat ovat tulleet päivitysten kautta tutuiksi jo ennen ensimmäistä tapaamista.

– Ensimmäisellä tapaamisella tunnistimme heti nimeltä koirat: Freddy, Barnaby, Marcell ja muut. Sen jälkeen kysyimme toistemme nimiä, naurahtaa Wong.

Nykyään he tekevät yhteisiä kävelyretkiä. Darcyn rinnalla lontoolaisten nähtävyyksien edessä poseeraavat suklaanruskea cockapoo Barnaby ja kullanvärinen Freddie, jotka myös ovat netin tunnettuja koirakansalaisia. May Wongin mukaan Lontoo on hyvin koiraystävällinen kaupunki.

– Käymme koiriemme kanssa lounaalla tai iltapäiväteellä oikein kivoissa ravintoloissa. Yhä useampi hienompikin hotelli on avannut ravintolansa ovet hyvin käyttäytyville koirille.

Vastikään Miss Darcy tapasi ostosreissulla Victoria Beckhamin, kun May Wong oli Beckhamin liikkeessä ostamassa t-paitaa. Darcy kutsuttiin yläkertaan tapaamaan Beckhamia, joka kaappasi suloisen koiraneidin syliinsä. Blogissaan ja Instagramissa Miss Darcy poseeraa lähes poski poskea vasten Posh Spicen kanssa!

Instakoirat nukkuvat kadulla kodittomien hyväksi

Somesta tutut lontoolaiskoirat tekevät myös hyväntekeväisyyttä. Tänä syksynä koirat ja omistajat aikovat viettää yön suurkaupungin kadulla herättääkseen keskustelua Lontoon asunnottomien kohtalosta.

– Sleeping Ruff tarkoittaa, että yövymme makuupusseissa ja koirilla on yllään fleecehaalarit siltä varalta, että on kylmä. Rakastamme tehdä yhdessä some-tempauksia.

Miss Darcylla on Instagramissa 3000 seuraajaa, Facebookissa kavereitä on noin 900.

– Chelseassa kadulla vastaan tulee usein ihmisiä, jotka kysyvät onko tämä Miss Darcy Instagramista. Vastaan myöntävästi ja sitten kerron olevani May. Darcy on meistä ehdottomasti tunnetumpi.

May Wong pitää Darcyn nimissä myös blogia, jossa kerrotaan kaksikon elämästä, ja etenkin yhteisistä ulkomaanmatkoista.

– Olen aina halunnut kirjoittaa, mutta en halua esiintyä sosiaalisessa mediassa omana itsenäni. On paljon helpompi kertoa seikkailuistamme Darcyn näkökulmasta.

Miss Darcy.
Kaikenlaiset kulkuvälineet ovat tuttuja, kuten nyt Suomenlinnan lautta. Kuva: Johanna Talasterä / Yle

Rakkaudesta koiriin syntyi Instagram-perhe

Darcy ja Myrsky poukkoilevat talutushihnoissaan koiramaisesti pitkin jalkakäytävää matkalla kohti Kauppatorin lauttarantaa. Suuntana on tänään Suomenlinna.

May Wong ja Darcy ovat ensimmäistä kertaa Suomessa, joten perinteiset nähtävyydet kiinnostavat. Wong on selvittänyt etukäteen, että Suomenlinnasta löytyy koirat tervetulleeksi toivottava bistro, jossa voi nauttia lounasta.

– Käyn ainoastaan paikoissa, joihin Darcy pääsee sisälle. Helsingissä koira ei pääse niin moneen paikkaan sisälle kuin Lontoossa. Mutta täällä olevat koiraystävälliset ravintolat ovatkin sitten todella ihania! Meidän on otettu vastaan avosylin.

Darcy on meistä ehdottomasti tunnetumpi.

May Wong

Suomenlinnan lautalla Darcy hyppää kannella tottuneesti emäntänsä viereen penkille istumaan. Vähemmän kokenut seikkailija Myrsky läähättää lattialla hermostuneesti, mutta painautuu pian makuulleen lautan moottorin jyrinässä.

May Wongin ruotsalainen ystävä Catarina Nilsson ottaa seurueesta kuvia Wongin kännykkäkameralla Miss Darcyn Instagramiin.

Miss Darcy ja emäntänsä May Wong ovat käyneet 19 maassa. He ovat matkustaneet ympäri Eurooppaa ja piipahtaneet Yhdysvalloissa.

– En ole koskaan tavannut useimpia IG-ystäviäni. Mutta koska me rakastamme koiria, meistä on muodostunut eräänlainen Instagram-perhe. Yhteisö, jossa kaikki tukevat toisiaan.

Miss Darcy.
Darcy pinkoo turistien keskellä kohti lauttarantaa. Kuva: Johanna Talasterä / Yle

Päivityksistä ja kuvista tykkäämisen lisäksi yksityisviestit lentävät netissä koiraihmisten välillä eri puolilla maailmaa. Jotkut May Wongin ja Miss Darcyn ulkomaisista ystävistä ovat käyneet tapaamassa heitä Lontoossa.

– On hauskaa, kun nettiseuraajista tulee oikeita tuttavia elävässä elämässä. Kuten nyt, kun tulimme Helsinkiin ja tapasimme Myrskyn.

May Wongin mukaan pitkä kaveruus netissä herättää halun tietää kuka on henkilö kuvien ja päivitysten takana. Useimmiten taustalta on paljastunut todella mukavia ihmisiä. Sen jälkeen se ei ole enää pelkkää tuttavuutta sosiaalisessa mediassa.

– Intohimoisina koiraihmisinä puhumme heti yhteistä kieltä. Ensitapaamisen jälkeen olen ystävystynyt osan kanssa.

Vieraillessaan taannoin New Yorkissa Wong järjesti tapaamisen erään Darcyn Facebook-seuraajan kanssa. Joulukuussa tämä Facebook-ystävä lentää New Jerseysta Lontooseen.

–Hän kysyi, voimmeko tavata. Minä sanoi, että voit hyvin majoittua meidän luonamme!

Postipaketteja rapakon yli

Suomenlinnassa Darcy ja Myrsky eivät piittaa nähtävyyksistä. Koirat nuuskivat muiden nelijalkaisten hajujälkiä linnoituksia kiertävien polkujen reunoilta. Ne kulkevat sopuisasti samassa seurueessa, ja asettuvat pyynnöstä tykin eteen sekä kalliolle poseeraamaan Instagram-kuvia varten.

– Nyt Myrsky ujostelee Darcya, nauraa May Wong, joka istahtaa kalliolle kuvaan koirien keskelle.

Hausjärveläisellä Myrskyllä on Instagram-kavereita myös valtameren takana. Ohiossa asuva Declan on eräs heistä. Lill-D on pian kaksi vuotta täyttävä aussiedoodle, australian paimenkoiran ja villakoiran sekoitus.

Bereassa omakotialueella asuvaan perheeseen kuuluu Declanin Instrgram-tiliä pitävä emäntä Annemarie Thoen, tämän aviomies Kerry ja seitsemän kissaa.

Miss Darcy.
Darcy on Myrskyn uusi kaveri. Kuva: Johanna Talasterä / Yle

Annemarie Thoen aloitti Instagram-tilin edellisen koiransa, goldendoodle Shaunin aikana. Silloin ympärille rakentui tiivis yhteisö, joka koostuu lähinnä toisten doodle-rotuisten koirien omistajista. Thoen ei nyt käy töissä ja viettää aikansa lähinnä kotona lemmikkien kanssa. Hänellä ei ole viime vuosina ollut kovin monta ystävää.

- Olen löytänyt uusia ystäviä koirieni Instagram-tilin kautta. Muutamat heistä ovat tulleet minulle läheiseksi.

Kerry-aviomiehellä on suomalaisia sukujuuria, joten labradoodlen näköisen Myrskyn kuvat suomalaiselta maaseudulta kiinnittivät Annemarie Thoenin huomion. Päivityksistä tykkääminen eteni yksityisviesteihin ja talvella Myrsky sai ensimmäisen pakettinsa rapakon takaa.

Declan lähetti leluja ja nimikoituja kolmiohuiveja kaulaan sidottavaksi. Mukana oli Clevelandia esitteleviä matkamuistoja ja maapähkinäkarkkeja - koska osavaltio tunnetaan maapähkinöistään.

Myrsky on lähettänyt Declanille muun muassa sinivalkoisen käsinneulotun villanutun, johon karvainen kaveri voi pukeutua talvella.

Swatdoodlet tukevat toisiaan

On lounasaika. Bastion Bistrossa Suomenlinnassa on koirien oma olut lopussa, joten henkilökunta tarjoilee Darcylle ja Myrskylle raikasta vettä koirankupista. Aterian aikana koirat makaavat hiljaa pöydän alla. Darcy tosin nuuhkii reunan yli toiveikkaasti, kun tarjoilija laskee May Wongin savulohiannoksen pöydälle.

– Darcy tunnetaan ahneudesta maailmanlaajuisesti. Kerran hän näpisti Barnabyn emännän sämpylän lautaselta, kun olimme lounaalla, nauraa Wong.

Pöydän ääressä puhutaan yhteisistä Instagram-koirakavereista. May Wong ei ole kuullut Annemarie Thoenin ja muutaman muun amerikkalaisen koiranomistajan perustamasta Swatdoodles-yhteisöstä. Se kiinnostaa häntä, koska siinä kiteytyy samat asiat, joista lontoolainen Wong puhuu niin lämpimästi: rakkaus koiriin ja halu auttaa, jos kaverilla on vaikeaa.

Swatdoodles syntyi Instagramissa vitsinä neljän amerikkalaisen koiranomistajan kesken. Nyt yhteisöön kuuluu kymmeniä koiria ympäri maapalloa. Eniten swatdoodleja asuu Yhdysvalloissa eri osavaltioissa, mutta löytyy myös Minnie Australiasta, Finn Kanadasta, Gatsby Lontoosta – ja Myrsky Suomesta.

Myrskyn liityttyä yhteisöön Annemarie Thoen lähetti postissa Suomeen univormun. Amerikan lipun värisessä kolmiohuivissa lukee 'Swatdoodle Myrsky'.

Thoenin edellisen koiran Shaunin sairastuessa syöpään 8-vuotiaana koko yhteisö eli mukana.

– Ihmiset lähettivät rohkaisevia viestejä. Instagramiin postattiin sivuprofiilikuvia koirista hästäkeillä #sideposeforshaun ja #sidepose4life tukemaan meitä kamppailussa syövän kanssa.

Shaunin kuoltua Swatdoodlet julkaisivat satoja siniseen sävytettyjä kuvia, koska sininen oli Shaunin lempiväri. Nyt, kun Annemarie Thoenin koiran kuolemasta on joulukuussa kaksi vuotta, #sideposeforshaun on kerännyt Instagramissa lähes 400 julkaisua.

Suomenlinnan lautan lähestyessä jälleen Kauppatorin rantaa May Wong nostaa Miss Darcyn kannella olevan korkean metallilaatikon päälle. Hän nappaa kuvan Instagramiin ja blogiin. Kuvaamiseen tottunut Darcy istuu paikoillaan nätisti niin, että taustalla näkyy Presidentinlinna ja kaupungintalo.

Myrsky saattaa Darcyn takaisin hotellin aulaan. On aika mennä hetkeksi lepäämään hotellihuoneeseen ennen päivällistä.

– Kirjoitan tästä blogiin illalla, huikkaa May Wong, kun hän astelee kohti hissiä Miss Darcyn tepsuttaessa vieressä häntä heiluen.

Miss Darcy.
Kaulapannastaan koira tunnetaan. Kuva: Johanna Talasterä / Yle

Myrsky on jutun kirjoittaneen toimittajan koira.

Suosittelemme sinulle