Hyppää sisältöön

Euroopan parlamentti hyväksyi kiistellyn tekijänoikeusdirektiivin

Hyväksytyssä esityksessä otettiin huomioon direktiivin osakseen saamaa kritiikkiä. Internetin alustapalvelut on tarkoitus saattaa tekijänoikeusvastuuseen tarjoamastaan materiaalista.

Euroopan parlamentti istunnossaan Strasbourgissa, Ranskassa. Kuva: Patrick Seeger / EPA
Petri Raivio

STRASBOURG Euroopan parlamentti on hyväksynyt kiistellyn tekijänoikeusuudistuksen. Uudistuksen tarkoitus on parantaa oikeudenhaltijoiden asemaa suhteessa internetin alustapalveluihin.

YouTuben kaltaiset palvelut eivät voisi jatkossa enää vedota siihen, että ne toimivat vain käyttäjien lataaman materiaalin alustana. Direktiivin kannattajien mukaan se parantaisi esimerkiksi muusikon mahdollisuuksia saada verkkojäteiltä tekijänoikeuskorvauksia.

Esitys joutui keväällä vastatuuleen sen jälkeen kun huoli internetin ilmaisunvapauden rajoituksista sai liikkeelle mittavan kampanjan uudistusta vastaan. Vastustajien mukaan direktiivi johtaisi siihen, että internet-palvelut ryhtyisivät suodattamaan automaattisesti käyttäjien verkkoon lataamaa sisältöä välttyäkseen tekijänoikeuskanteilta.

Huolta herätti myös esityksen artikla 11, joka laajentaisi mediatalojen tekijänoikeutta. Vastustajien mukaan esimerkiksi uutisotsikkolinkin julkaisemisesta pitää jatkossa maksaa tekijänoikeuskorvauksia.

Parlamentin täysistunto hyväksyi tänään äänestyksessä esityksen muodossa, jossa kritiikkiä oli otettu jossain määrin huomioon. Esimerkiksi automaattisten suodattimien käyttö rajattaisiin parlamentin mukaan isoimpiin verkkopalveluihin.

Uutisotsikoiden kohdalla hyväksyttiin poikkeus, jossa vähäisiä osia sisällöstä saisi lainata.

Direktiivin lopullinen muoto selviää jäsenmaiden, parlamentin ja komission välisten neuvotteluiden tuloksena.

Lue myös:

Vääntö tekijänoikeuksista asettaa artistit ja nettijätit vastakkain – Lauri Tähkä: "Youtube-korvauksilla ei pitkälle pötkitä"

Suosittelemme sinulle