Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Irakin sisäministeriö tulee Suomeen jakamaan passeja – Jopa 500 irakilaista voi saada passin oleskeluluvan hakemista varten

Tarkoitus on, että irakilaisten on helpompi hakea työperäistä oleskelulupaa. Passinhakupiste tulee pääkaupunkiseudulle.

Turvapaikanhakijoita
Kuva: Antti Kolppo / Yle
Päivi Happonen,
Merja Niilola
Avaa Yle-sovelluksessa

Irakilaiset turvapaikanhakijat voivat hakea nyt ensimmäistä kertaa Suomesta oman maansa passia.

Irakista on tulossa Suomeen Irakin sisäministeriön alainen "passidelegaatio". Passia voivat hakea turvapaikkaprosessissa olevat ne irakilaiset, joilla ei ole tällä hetkellä lainkaan passia.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoo, että viranomaiset myöntävät passeja Helsingissä ensi viikon lopulta lähtien parin viikon ajan. Passinhakupiste tulee pääkaupunkiseudulle, mutta tarkka paikka ei vielä ole tiedossa.

Maahanmuuttovirasto eli Migri informoi asiakkaitaan hankkeesta.

Mykkänen sanoo, että irakilaisia on Suomessa noin 7 000. Heistä osa tarvitsee laillisen henkilöllisyyspaperin työperäistä oleskelupaa varten.

– Kyse on useista sadoista irakilaista, jopa viidestä sadasta ihmisestä.

Sisäministeri Mykkänen sanoo, että passinhakijoiden henkilöllisyys tarkistetaan muista asiakirjoista.

– Henkilöllisyys tarkistetaan muista papereista, kun passit nyt kerran puuttuvat. Tässä tahdin määräävät Irakin viranomaiset.

Passien myöntämisen arvostelijoita sisäministeri muistuttaa siitä, että päämäärä on, että passin saaneet voisivat työskennellä laillisesti Suomessa.

– Maahanmuuttovirasto tarkistaa tietenkin työpaikan ja passin ohella turvallisuustekijät ja henkilön taustat normaalisti, sanoo ministeri Mykkänen.

Juttua korjattu Mykkäsen sitaattien osalta 12.9. klo 20.46: Turvallisuustekijöitä ja henkilöiden taustoja eivät tarkista irakilaisviranomaiset vaan Maahanmuuttovirasto.

Juttua muokattu 13.9. klo 12.23: "Hanketta koordinoi Maahanmuuttovirasto eli Migri." - korjaus: Maahanmuuttovirasto eli Migri informoi asiakkaitaan hankkeesta.

Suosittelemme