Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kaliumtabletit ovat loppumassa apteekeista

Lääkettä käytetään sydän- ja verenpainesairauksien hoidossa.

Lääkkeitä apteekissa.
Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Mikael Mikkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaliumtabletit ovat loppumassa apteekeista, kertoo Apteekkariliitto. Kaliumia käytetään muun muassa sydän- ja verenpainesairauksien hoidossa. Lääkettä tarvitaan myös korjaamaan kaliumtasoja nesteenpoistolääkityksen yhteydessä.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että 1 000 milligramman vahvuiset kaliumlisät ovat tukkuliikkeestä loppu. Jos saatavuushäiriö pitkittyy, niin lääkkeet loppuvat Suomen apteekeista, viestintäproviisori Elina Aaltonen kertoo Ylelle.

Apteekkariliitto ei ole vielä selvittänyt kaikkien Suomen apteekkien varastotilannetta. Lääkettä on kuitenkin tällä hetkellä saatavilla 750 milligramman vahvuisena.

– Lääkkeen loppuminen tukkuliikkeestä ei tarkoita sitä, etteikö lääkettä olisi vielä jonkin apteekin varastossa, Aaltonen sanoo.

– Kun lääke loppuu tukkuliikkeestä, niin toki apteekit tekevät yhteistyötä. Silloin pyritään kartoittamaan, josko lääkettä löytyisi jostain toisesta apteekista. Saatavuushäiriön pitkittyessä tietysti myös apteekkien varastot hupenevat.

Aaltonen ei osaa kertoa tarkkaa syytä, miksi kaliumlisät ovat nyt vähissä. Hänen mukaansa saatavuushäiriöissä on yleensä useita syitä.

– Siinä on yleensä jokin tuotannollinen ongelma taustalla, tai sitten jokin ongelma lääkkeen valmistus- tai jakeluketjussa. Saatavuushäiriöt ovat yleistyneet maailmanlaajuisesti, eivätkä ne ole vain Suomen ongelma.

Aaltosen tämänhetkisten tietojen mukaan 1 000 milligramman vahvuista kaliumlisää olisi taas saatavilla normaalisti lokakuun ensimmäisellä viikolla. Apteekkariliitolla ei ole tietoa, kuinka moni suomalainen käyttää kyseistä lääkettä.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Suosittelemme