Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kiistelty uusi alkoholilaki voimassa puoli vuotta – Valviran tilastot kumoavat pahimmat pelot: kulutus laski alkuvuonna

Valvira julkaisi alkoholijuomien myyntitilastot tammi-kesäkuulta. Kolmosolut ei näytä vaihtuneen neloseen.

työntekijä täyttää kaupan juomahyllyä.
Ruokamarketien alkoholihyllyt ovat pidentyneet huimasti tänä vuonna, kun uusi alkoholilaki mahdollisti laajentaa valikoimaa merkittävästi. Kuva Kampin K-supermarketista Helsingistä. Kuva: Markku Rantala / Yle
Pekka Pantsu
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuoden alusta voimaan astunut uusi alkoholilaki toi aiempaa vahvemmat alkoholit ruokakauppamyyntiin, muun muassa nelosoluen keskioluen rinnalle.

Terveysjärjestöt varoittivat jo lainvalmistelun aikaan uudistuksen lisäävän kokonaiskulutusta, mutta toisin näyttää käyneen ainakin alkuvuonna. Valviran tuoreen tilaston mukaan alkoholin litramyynti laski tammi-kesäkuussa 0,7 prosenttia edellisvuodesta, eli anniskelu- ja vähittäismyynnin yhteenlaskettu litramyynnin suunta on jatkanut laskusuunnassa aiempien vuosien tapaan lakiuudistuksesta huolimatta.

– Alkuvuonna alkoholinmyynti laski Suomessa merkittävästi, mutta keskikesän osalta me tullaan näkemään kasvulukuja. Se johtuu pääasiassa siitä, että meillä oli ennätyslämmin kesä. Se on suurin selittävä syy. Jos ensi kesä on taas normaali vesikesä, tulemme näkemään aika isoja miinuksia, toteaa Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto.

Kari Luoto
Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo, että kolmosolut on edelleen selvä suomalaisten suosikkiolut. Nelonen ei yllä lähellekään,. Kuva: Markku Rantala / Yle

Lonkero loikkasi

Juomaryhmittäin katsottuna alkuvuoden ykkösnousija on ilman muuta lonkero. Sen myynti pomppasi 38 prosenttia. Sen sijaan oluiden, siiderien, punaviinien ja väkevien kokonaismyynti on laskenut tammi-kesäkuussa.

– Lonkeron myynninkasvu on itse asiassa suurin muutos, mitä lakiuudistus toi. Sen myynti on kasvanut paljon, olutmyynti on vähän jopa laskenut ja siideri on laskenut, Luoto sanoo.

JuomaryhmäMyynti, milj. litraa 1-6/18Muutos, prosenttia
Long drink27,2+37,8 %
Olut192,5-3,7 %
Siideri14,7-10,7 %
Punaviini11,7-4,5 %
Valkoviini11,5+1,2%
Väkevät12,1-2,8 %
Kaikki juomaryhmät yhteensä275,1-0,7
Lähde: Valvira

Lonkeron litramyynnin nousu selittyy pitkälti sillä, että Alko menetti lakiuudistuksen myötä yksinoikeutensa yli 4,7 prosenttisen long drinkin myyntiin. Asiakkaat siirtyivät ketterästi ostamaan LD-patterinsa ruokakaupasta, vaikka hinta on pysynyt lähes samassa Alkon kanssa. Alkon lonkeromyynti onkin puolittunut tammi-kesäkuussa, kun muu vähittäiskauppa kirjasi 63 prosentin nousun lonkeromyyntiinsä.

Nelosolut sivuroolissa

Alkoholiuudistuksen valmistelun aikaan moni sen vastustaja pelkäsi, että kansa vaihtaa juomistottumuksiaan kolmosoluesta vahvempaan nelosolueeseen, jos sen myynti sallitaan muualla kuin Alkossa. Neloset ilmestyivät ruokamarketin hyllylle tammikuun alussa, kuinka on käynyt, vaihtoivatko suomalaiset kolmosen neloseen?

Olutpulloja kaupan juomahyllyssä.
Marketien olutvalikoimista löytyy jo pitkä rivi ulkomaisia pullotteita. Kuva: Markku Rantala / Yle

– Eivät vaihtaneet. Nelosoluen osuus on alle 10 prosenttia. Keskiolut on edelleen suomalaisten suosikki, sen osuus on noin 90 prosenttia ja myös alkoholiton olut on kasvanut, mutta sen osuus on häviävän pieni, Luoto sanoo.

Luoto ei usko, että nelosolut nousee tulevinakaan vuosina lähellekään keskiolutta.

– Sanoimme jo lakivalmisteluvaiheessa, että nelosoluen osuus ei tule ylittämään 20 prosenttia millään. Se johtuu siitä, että alkoholiveron vuoksi keskiolut on kuluttajille se edullisempi tuote.

Isolle osalle olutasiakkaita hinta on ratkaiseva tekijä juomavalinnassa.

Matkustajatuonti vähentynyt

Alkoholijuomien matkustajatuonti Virosta Suomen on vähentynyt selvästi, selviää palvelu-, panimo- ja kaupan alojen järjestöjen teettämästä kyselytutkimuksesta. Suomalaiset toivat Virosta syyskuun 2017 ja elokuun 2018 välisenä aikana yhteensä 32 miljoonaa litraa alkoholijuomia, kun niitä tuotiin kaksi vuotta sitten 39 miljoonaa litraa.

Eniten väheni oluen tuonti, vaikka sitä edelleen kannettiin kotimaahan selvästi eniten juomista, yhteensä 13,6 miljoonaa litraa. Kaksi vuotta aiemmin sitä tuotiin Virosta 19,1 miljoonaa litraa.

Siiderin tuonti laski kahden vuoden takaisesta 5,9 miljoonasta litrasta 3,4 miljoonaan litraan. Long drink -juomia tuotiin tutkimuksen mukaan 7 miljoonaa litraa, kun tuontia oli 2016 yhteensä 6,6 miljoonaa litraa.

Viinien ja väkevien matkustajatuonti on noussut lievästi parin vuoden takaisesta. Viinejä tuotiin tutkimuksen mukaan 4,9 miljoonaa litraa ja väkeviä juomia 2,6 miljoonaa litraa.

Tulokset selviävät Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n toteuttamasta haastattelututkimuksesta, jossa haastateltiin 1926 suomalaista laivamatkustajaa syyskuun 2017 ja elokuun 2018 välisenä aikana.

Suosittelemme sinulle