Hyppää sisältöön

Saksan katolisessa kirkossa on paljastunut tuhansien lasten seksuaalinen hyväksikäyttö

Saksalaiset tiedotusvälineet ovat julkistaneet selvitysraportin pääkohdat ennen kirkon aikomaa ajankohtaa.

Kuva: Focke Strangmann / EPA

Saksan katolisen kirkon sisällä on paljastunut laaja lasten seksuaalinen hyväksikäyttö. Vuosien 1946–2014 välillä katoliset papit ovat käyttäneet hyväksi jopa 3 677 lasta.

Yli puolet väärinkäyttötapauksista on kohdistunut alle 13-vuotiaisiin lapsiin. Suurin osa uhreista on ollut poikia.

Tutkimuksessa paljastui, että tekijöinä on ollut 1 707 pappia. Heistä vain noin kolmannes, 566 pappia on saanut kurinpidollisia seuraamuksia, ja useimmat pääsivvät vähäisillä rangaistuksilla, kirjoittaa Die Zeit. (siirryt toiseen palveluun)

Kurinpidollisten toimien kohteiksi joutuneista papeista 154 tapausta päättyi ilman rangaistusta, kun taas 103 sai varoituksen. Vain 38 prosenttia syytteistä päätyi siviilituomioistuimen käsiteltäväksi uhrien tai heidän perheidensä nostaman kanteen perusteella.

Vakava paljastus on myös se, että syytettyjä pappeja siirrettiin usein toiseen paikkaan, mutta rikosrekisteritiedot eivät tulleet tietoon uudessa paikassa.

Tiedot ilmenevät Saksan piispainkonferenssin tilaamasta raportista, joka oli tarkoitus julkaista virallisesti 25. syyskuuta. Useat paikalliset tiedotusvälineet ovat kuitenkin julkistaneet keskiviikkona pääkohdat. Raporttia varten on tutkittu 38 000 asiakirjaa.

Saksassa aiheesta kirjoittavat muun muassa Die Zeit Online (siirryt toiseen palveluun), Spiegel Online (siirryt toiseen palveluun) ja Deutsche Welle (siirryt toiseen palveluun). Asia on esillä myös muun muassa Britannian yleisradioyhtiöllä BBC:llä (siirryt toiseen palveluun).

Saksan katolinen kirkko ilmoitti olevansa häpeissään

Saksan katolinen kirkko totesi keskiviikkona, että se on "hämmentynyt ja häpeissään" vuosikymmeniä jatkuneesta pappien lapsiin kohdistamasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

– Nyt kun tiedämme tutkimuksen osoittaman seksuaalisen hyväksikäytön laajuuden, olemme tyrmistyneitä ja häpeissämme, sanoi piispa Stephan Ackermann.

Ackermann ilmaisi olevansa pahoillaan siitä, että raportti vuoti tiedotusvälineille ennen kuin kirkon sisällä oli siihen tutustuttu. Kirkko oli suunnitellut tarjoavansa neuvoja raportin virallisena julkaisupäivänä ihmisille, joihin tapahtuneet väärinkäytökset kohdistuvat.

Uusi paljastus on jatkoa katolisen kirkon aiemmille paljastuneille seksuaalirikoksille maailmanlaajuisesti. Tuhansien alaikäisten hyväksikäyttötapauksia on paljastunut eri puolilta maailmaa.

Viime vuonna Saksassa paljastui tunnetun ja maailmankuulun baijerilaisen Regensburgin kaupungin katolisen Domspatzen-kuoron hyväksikäyttötapausten todellinen laajuus. Väärinkäytökset olivat kohdistuneet yli 500 poikaan.

Yhdysvalloissa viime kuussa tehty tutkimus osoitti, että Pennsylvaniassa noin 300 katolisen kirkon pappia oli syyllistynyt yli 1 000 lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Lue myös:

Paavi tapaa Yhdysvaltojen katolisen kirkon piispoja – pedofiliakohu lyö leimansa kokoontumiseen

Australian katolinen kirkko linjasi: Pappien ei tarvitse ilmoittaa hyväksikäytöstä poliisille, jos kuulevat siitä rippituolissa

Paavi ei halunnut kommentoida hyväksikäytöstä syytetyn McCarrickin tapausta

Vatikaanin entinen Yhdysvaltain-lähettiläs syyttää paavia silmien ummistamisesta kardinaalin hyväksikäyttösyytteisiin

Suosittelemme sinulle