Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Hallitus ilmoitti kysyvänsä netissä kansalta kellojen siirtelystä – Sivusto jumittaa ja kaatuilee, vaikka kyselyä ei ole sinne vielä edes avattu

Otakantaa.fi -sivuston toimivuutta yritetään parhaillaan korjata.

Otakantaa.fi -palvelun etusivu.
Otakantaa.fi -palvelussa alkoi ilmetä ongelmia jo ennen kesäaikaa koskevan kyselyn julkistamista. Kuva: otakantaa.fi, Yle Uutisgrafiikka
Matti Konttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisten valtava kiinnostus ottaa kantaa siihen, pitäisikö kellot siirtää pysyvästi kesä- tai talviaikaan, näyttää saavan jo huvittaviakin piirteitä.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) kertoi keskiviikkona, että hallitus käynnistää asiasta kyselyn otakantaa.fi-palvelussa syyskuun aikana. Tarkempaa päivämäärää ei kerrottu. Lännen Media tiesi kertoa, että kysely aukeaa ensi viikolla.

Palvelussa alkoi ilmetä kuitenkin hitautta ja kaatumisia heti Bernerin ilmoituksen ja siitä uutisoinnin jälkeen. Sivustolla on ilmennyt latausongelmia myös tänään aamupäivällä.

Asiantuntija Sami Demirbas oikeusministeriöstä arvelee, että sivuston latausongelmat johtuvat todennäköisesti juuri keskiviikkona kerrotusta kesä- vai talviaika-kyselystä. Tämä siis siitä huolimatta, että kyselyä ei ole vielä edes avattu sivustolle.

– Sivustolla ei ole vielä mitään kyselyyn liittyvää. Eilen pääsi vain syntymään sellainen kuva ihmisille, että kysely olisi jo siellä, sanoo Demirbas.

Demirbas kertoo, että sivuston toimivuutta yritetään parhaillaan korjata. Hän arvioi, että hitautta ja käyttökatkoja voi esiintyä vielä pitkin aamupäivää.

– Syy siihen, miksi sivusto ei näytä kestävän suurta kävijämäärää, on tärkeää selvittää, koska sivuston tulee kestää suuri kävijämäärä siinä vaiheessa, kun varsinainen kysely kellojen siirtelystä avataan sinne.

Ihmisten erikoislaatuisen suuri kiinnostus kertoa mielipiteensä kesäajasta ja kellojen siirtelystä kävi ilmi myös heinäkuussa. Silloin EU-komission kansalaisille järjestämän vastaavan kyselyn nettisivut kaatuivat kaksi kertaa.

Lue myös:

Pitäisikö kellot siirtää pysyvästi kesä- vai talviaikaan? Berner: Hallitus kysyy kansalaisten mielipidettä

EU-komissio antoi esityksensä kesäajasta: kellojen siirtely voi loppua jo ensi vuonna

EU-komission kesäaikakyselyn suuri suosio kaatoi nettisivut toistamiseen

Suosittelemme