Hyppää sisältöön

Britanniassa Skripalien myrkyttämisestä etsityt venäläismiehet esiintyivät Venäjän tv-kanavalla: Olimme turisteja

Miehet sanoivat RT-kanavalla tulleensa julkisuuteen Putinin kehoituksesta.

Suojavarusteisiin pukeutuneet sotilaat tutkivat paikkaa, josta Sergei ja Julia Skripal löydettiin myrkytettyinä. Kuva: Finbarr Webster / AOP

Kaksi miestä, joita Britanniassa syytetään entisen venäläisvakoojan Sergei Skripalin myrkyttämisestä, ovat tulleet julkisuuteen venäläisellä tv-kanavalla RT:llä. He sanovat olleensa Britanniassa turistimatkalla.

Britannia nosti viime viikolla syytteet venäläisiä Ruslan Boširov ja Aleksander Petrov -nimillä esiintyneitä miehiä vastaan. Miehistä julkaistiin valvontakamerakuva, jossa he olivat Skripalien asunnon lähistöllä myrkytyspäivänä.

Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julija Skripal myrkytettiin Novitshok-nimisellä hermomyrkyllä Salisburyssa viime maaliskuussa. Molemmat selvisivät tapauksesta hengissä, mutta siitä seurasi diplomaattinen kriisi Britannian ja Venäjän välille.

Kirkkoa katsomassa

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi eilen, että syytetyt miehet ovat Venäjän viranomaisten tiedossa, ja kehotti miehiä ottamaan yhteyttä mediaan. Tänään Venäjällä julkaistiin valtiollisen RT-televisiokanavan haastattelu, jossa miehet esiintyivät.

– Emme olisi tulleet julkisuuteen, jollei presidentti Putin olisi kehottanut, miehet sanoivat televisiossa.

Miehet ovat saman nimisiä ja jossain määrin saman näköisiä kuin Britannian etsimät, mutta he sanovat olleensa Salisburyssa turisteina ja tulleensa katsomaan Salisburyn katedraalia. Miehet sanovat kuitenkin lähteneensä seuraavalla junalla takaisin, koska satoi lunta.

He myös kiistivät työskentelevänsä Venäjän sotilastiedustelulle ja sanoivat olevansa liikemiehiä. Britannia on syyttänyt Venäjän sotilatiedustelun GRU:n olleen Skripalien murhayrityksen takana.

Britit eivät usko selitystä

Salisburyn kaupungista oleva brittiläinen parlamenttiedustaja John Glen sanoi, etteivät kahden miehen lausunnot ole uskottavia.

– Olen iloinen, että Petrov ja Borišov ovat päässeet näkemään Salisburyn maailmanluokan nähtävyyksiä, Glen kirjoitti tviitissä.

Hän piti kuitenkin outona, että kaupunkiin tullaan pitkän matkan päästä Novitshok-myrkkyä laukussa.

Britannian ulkoministeriö puolestaan piti varmana, että venäläisessä tv-haastattelussa esiintyneet miehet ovat sotilastiedustelun upseereita. Ulkoministeriön mukaan haastattelu on hämäystä ja valhetta.

Juttua täydennetty 13.9. klo 14.45. Lisätty brittikommentti.

Suosittelemme sinulle