Hyppää sisältöön

Kumpi päättää lietekuljetuksista Varsinais-Suomessa – kunta vai kiinteistönhaltija? Suomusjärven ympäristörikos käynnisti väännön

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättänee kiistellystä asiasta torstaina. Keskiviikon keskustelutilaisuus aiheesta sujui rauhaisasti.

Johtava asiantuntija Joonas Hokkanen Rambollilta, Turun jätehuoltolautakunnan puheenjohtaja Niina Ratilainen ja Länsi-Suomen kuljetusyrittäjien toimitusjohtaja Tero Siitonen. Kuva: Ari Welling / Yle

Sako- ja umpikaivolietteen keräyksessä on Lounais-Suomen jätehuollon alueella käytössä järjestelmä, jossa kiinteistön haltija saa itsenäisesti valita kuljetusyrittäjän, jota tyhjentää lietekaivon.

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta kokoontuu torstaina päättämään, miten lietekuljetukset jatkossa alueella järjestetään. Lautakunnan pöydällä on esitys, jolla siirryttäisiin kiinteistönhaltijan omasta päätösvallasta kunnan organisoimaan järjestelmään.

Lautakunnan puheenjohtaja Niina Ratilainen (vihr.) kertoo, että asia alkoi puhuttaa lautakuntaa keväällä. Lausuntoja asiassa on kerätty kesän ajan, ja nyt se on tulossa päätökseen.

– Meidän pitää saada käyttöön järjestelmä, jossa lietettä ei päädy vääriin paikkoihin eikä synny suuria ympäristöongelmia. Sellaisia uutisia emme missään nimessä halua.

Tammikuussa Salon Suomusjärvellä löydettiin Enäjärveen laskevasta purosta noin viisi kuutiota sakokaivolietettä. Liete olisi kuulunut Salossa kuljettaa kaupungin keskusjätevedenpuhdistamolle.

Keskustelutilaisuus: Nykyjärjestelmä toimii

Länsi-Suomen Kuljetusyrittäjien (siirryt toiseen palveluun)yhdistys järjesti Turussa keskiviikkoiltana keskustelutilaisuuden, johon oli kutsuttu kaikki jätehuoltolautakunnan jäsenet, varajäsenet ja viranhaltijat. Paikalla oli viitisentoista henkilöä.

Kuva: Ari Welling / Yle

Kuljetusyrittäjien toimitusjohtaja Tero Siitonen on käärmeissään siitä, ettei yhdistys pääse esittelemään teettämäänsä selvitystä lautakunnan kokoukseen.

– Olisimme halunneet esitellä raportin lautakunnalle jo kesällä, mutta se kokous peruuntui. Torstain kokoukseenkaan meitä ei päästetty kertomaan siitä.

Meidän pitää saada käyttöön järjestelmä, jossa lietettä ei päädy vääriin paikkoihin eikä synny suuria ympäristöongelmia.

Niina Ratilainen

Ympäristön ja rakennusten suunnitteluyritys Ramboll on tehnyt myös selvityksen, ja sen mukaan nykyisellä järjestelmällä voitaisiin hyvin jatkaa.

– Selvitys osoittaa kiistatta, että nykyinen järjestelmä täyttää jätelaissa asetetut ehdot, sanoo Rambollin johtava asiantuntija Joonas Hokkanen.

Länsi-Suomen Kuljetusyrittäjät pelkää, että uudessa järjestelmässä kuljetusyrittäjiltä viedään asiakkaita pakolla. Kyse on yhdistyksen mielestä yrittämisen perusoikeuksista.

– Saavatko kuljetusyrittäjät jatkaa sitä työtä, jota he ovat parhaassa tapauksessa tehneet jo vuosikymmenien ajan, kysyy Siitonen.

Selvitys osoittaa kiistatta, että nykyinen järjestelmä täyttää jätelaissa asetetut ehdot.

Joonas Hokkanen

Kokous alkaa torstaina kello 16.30. Lautakunnan puheenjohtaja Niina Ratilainen odottaa pitkää iltaa.

– Kokouksesta on varmasti tulossa hyvin pitkä ja monipolvinen. Toivottavasti se saadaan päätökseen vielä torstain puolella.

Suosittelemme sinulle