Hyppää sisältöön

Hallitus taiteilee yrittäjien toiveiden toteuttamisen ja työntekijöiden suututtamisen välillä – työministeri ay-liikkeen uhittelusta: "Toivottavasti tämä ei nyt lähde aivan lapasesta"

Hallituksen sisällä on ristivetoa, kuinka tiukasti esityksestä on pidettävä kiinni.

Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Lakiesitys irtisanomisen helpottamisesta pienissä yrityksissä kuumentaa ay-liikettä ja on lisännyt painetta myös hallituksen sisällä.

Työministeri Jari Lindström (sin.) tapasi tänään toimittajia ja kertoi, että lakiesitystä viedään yhä eteenpäin. Esitys helpottaisi irtisanomista alle 20 työntekijän yrityksissä.

Nyt hallitus lukee esityksestä kirjoitettuja lausuntoja ja väittelee keskenään, miten esitystä voisi parantaa, ennen kuin se on muodollisesti valmis lähetettäväksi hallituksesta eteenpäin. Aikaa on pari viikkoa, jos hallitus haluaa lain ehtivän valmiiksi.

– Sitten kun se on hallituksen esitys, se on koko hallituksen esitys, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi tänään.

Teollisuusliitto aloitti, muut seuraavat

Ammattiyhdistysliike on hermostunut työntekijän aseman heikentämisestä. Eilen suurin työntekijäliitto Teollisuusliitto ilmoitti, että ensi viikosta eteenpäin ylitöitä ei tehdä. Metallimiehet edellä painostusta aiotaan tehostaa asteittain. Tarkkoja tietoja painostustoimien kiristämisestä liitot eivät ole kertoneet.

Työministeri pyytää, että ay-liike odottaisi.

– Toivottavasti tämä ei nyt lähde aivan lapasesta. Että maltettaisiin odottaa lopulliseen esitykseen, joka eduskuntaan menee – ennen kuin tehdään jotain toimia, Lindström sanoi.

Hän kuitenkin toteaa, että osalle liitoista ei kelpaa muu kuin esityksen vetäminen pois.

Kokoomus ei kavahda uhkailua

Lindström on pitänyt yhteyksiä työntekijäpuoleen. Hän kuitenkin sanoo, että "ulkoparlamentaariset voimat" eivät vaikuta hallituksen esitykseen. Äänensävy on eri kuin puhuttaessa esimerkiksi työlainsäädännöstä, jota Lindström kertoo valmistellun kolmikannassa.

Mika Lintilä Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Myös keskustan elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo tajuavansa, miksi työntekijät ovat hermostuneet.

– Totta kai ymmärrän, ja tätä keskustelua on käyty myös ay-puolelle. Vaalien läheisyyskin voi vaikuttaa mutta totta kai ymmärrän.

Sen sijaan kokoomuksen sisäministeri ja kilpailukyvystä vastaava ministeri Kai Mykkänen laskee, että esimerkiksi kymmenen vuoden perspektiivillä lakiesitys kannattaa viedä läpi, tuli tänä syksynä mitä tuli.

– Jos tänä syksynä on joitakin työtaistelutoimia, niin se ei pitkällä juoksulla ole työttömän kannalta iso asia. Iso asia on se, että pieniin yrityksiin pääsee töihin.

Kokoomuksen kanta on Ylen tietojen mukaan tiukka – tiukempi kuin hallituskumppaneiden. Vaikka muut joustaisivat, kokoomus ei näytä liikkuvan, hallituslähteet kertovat.

Teollisuusliiton eilinen ylityökieltoilmoitus sai teknologiateollisuuden toivomaan malttia syksyyn. Pienten yritysten kysymykset eivät välttämättä kiinnosta teknologiateollisuutta, sen sijaan sen jäseninä oleville suurille yrityksille työtaistelutoimet voivat tulla kalliiksi.

Suuryritysten viesti ei juuri nyt huoleta kokoomusta. Se kuuntelee nyt yrittäjäjärjestöjä, joiden toive potkujen helpottaminen on.

Hallitus päätyi kirjoittamaan lakia puolivahingossa

Lakiluonnoksen tarina alkoi kevään kehysriihestä – neuvottelusta, jossa päätetään ensi vuoden rahoista ja myös taloudenpitoon vaikuttavasta muusta politiikasta.

Kokoomus vaati hallitukselta, että nykyistä useammista asioista voitaisiin sopia työpaikoilla paikallisesti. Kun puolueet eivät saaneet sovittua asiasta, korvaukseksi piti kehittää jotain – irtisanomisen helpottaminen.

Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Lakiesitys pantiin tekeille nopeasti, yhdessä nuorten määräaikaisuuksia lisäävän lain kanssa. Määräaikaisuuksia koskevasta esityksestä hallitus luopui, mutta irtisanomisasiasta on pidetty kiinni.

Alunperin hallitus tavoitteli esityksellä sitä, että nykyistä useampi pääsisi töihin, kun yrittäjä tietäisi pääsevänsä tästä tarvittaessa eroon antamalla potkut.

Parantaisiko se työllisyyttä, on toinen kysymys, kuten Suomen Kuvalehden juttu (siirryt toiseen palveluun) yrittäjäjärjestön tekemästä kyselystä kertoo.

Dynamiikkaa työmarkkinoille

Tänään hallituksen kaikki ministerit puhuivat dynamiikasta. Enemmän väkeä sisään, enemmän ulos -liike olisi työmarkkinoille terveellistä, arvelevat ministerit.

Nykyisin potkut voi antaa sekä tuotannollisista että taloudellisista syistä tai henkilöstä johtuvista syistä.

Nämä keinot eivät hallituksen mielestä riitä pienyrittäjälle, vaan väliin tarvitaan vielä yksi konsti.

Hallituskauden loppukiire voi olla ongelma

Ylen tietojen mukaan keinoja tehdä esityksestä miellyttävämpi työntekijöille mutta tehokas yrittäjille ei ole kovin monta. Ensin harkittiin, pitäisikö kynnystä laskea niin, että vain aivan pienet yritykset saisivat irtisanoa helpommin.

Se kuitenkin sulattaisi yrittäjien ja hallituksen toivomia hyötyjä, koska laki koskisi harvempia yrityksiä. Tämä ei myöskään poistaisi ongelmaa, että eri kokoisissa yrityksissä ihmisiä kohdeltaisiin eriarvoisesti, mistä työntekijäpuoli on nurissut.

Nyt harkinnassa on, pitäisikö puuttua karenssiin, joka henkilökohtaisista syistä potkut saaneelle rätkähtää.

Hallitus kuitenkin vakuuttaa tahtoaan saada jonkinlainen yhteinen esitys eduskunnan käsittelyyn. Silloin se olisi ainakin yrittänyt toteuttaa yrittäjien toiveet.

Esityksen perustuslainmukaisuudesta hallitus ei ole täysin varma. Perustuslakivaliokunnan ruuhkaantuminen hallituskauden loppurytäkässä voi myös hidastaa esityksen käsittelyä niin, ettei se ehdi valmistua.

_ Lue myös:_ Irtisanomisen ihanuus ja kurjuus – Neljä tositarinaa potkuista ja siitä, miksi työnantaja haluaisi päästä helpommin hankalasta työntekijästä eroon

Korjattu klo 21:00 Teollisuusliiton ylityökiellon alkamisaika

Suosittelemme sinulle