Hyppää sisältöön

Alaston naisen ruumis on halpamainen koukku – jännityssarjat hakevat kliimaksia liian usein jalkojen välistä, sanoo näyttelijä Saara Kotkaniemi

Uusi kotimainen vakoilija-tv-jännäri Ratamo hakee jännitystä Suomen ja Venäjän välisistä suhteista. Sarjan näyttelijä Saara Kotkaniemen mukaan Ratamossa ei käytetä hyväksi iänikuisia alastomia naisruumiita.

Ratamo-sarjan pressikuva.
Tähtihetkessä olivat vieraina Ratamo-jännityssarjan tekijät, jotka kritisoivat rikossarjojen kliseitä.
Jenni-Maarit Koponen

Ratamo-sarja alkaa tuttuun tapaan, kun rannalta löytyy ruumis. Rikostutkinta lähtee liikkeelle, mutta varsinaisen tarkastelun alla on vakoilu. Samuli Vauramo esittää Suojelupoliisin etsivää ja Saara Kotkaniemi rikoskomisariota, jotka tekevät yhteistyötä.

Kotkaniemi on viime aikoina tehnyt näyttelijäntyön ohella tutkimusta alastomuudesta ja seksikohtauksista näyttelijäntyössä. Rikos- ja jännitysgenreissä alastomat ruumiit ja seksi ovat usein hyvin näkyvästi esillä. Etenkin naisten alastomuuden toistuvaa hyödyntämistä on kritisoitu.

Kotkaniemen mielestä etenkin nordic noirissa lähdetään liian usein liikkeelle alastomasta naisen ruumiista

– Ilahduin kun Ratamon ensimmäisestä jaksosta ei löytynyt alastonta naista.

Kotkaniemi haluaa tutkia alastomuutta näyttelijäntyössä nimenomaan siksi, että alalle tulevat nuoret eivät joudu epäselviin tilanteisiin. Hän haluaisi lisätä kommunikaatiota ohjaajan ja näyttelijän välille alaston- ja seksikohtauksien kuvauksissa.

Kotkaniemi tekee Ratamossa ensimmäisen pääroolinsa. Työ tuli iloisena yllätyksenä, sillä koekuvausten jälkeen Kotkaniemi oli varma, että osa meni ohi.

Kotkaniemi vaikuttui siitä, että naispäärooli edustaa tätä päivää.

– Hahmoni on pomo, poliisi ja itsestään määrittyvä nainen. Häntä ei määritä se, että hän on jonkun tytär tai äiti. Olen feministinä siitä tosi iloinen.

Kotkaniemen hahmo näyttäytyy alkuun kovakuorisena tyyppinä. Näyttelijä ajattelee, että hahmo ei ole tyly tai ilkeä vaan äärimmäisen työlleen omistautunut ihminen, johon on helppo samaistua.

Ratamo-sarjan pressikuva.
Ratamo-sarja perustuu Taavi Soininvaaran kirjoihin. Kuva: C More

Suomessa ei kannata tehdä puhdasta toimintaa

Ratamossa käsitellään petosta, vainoharhaa ja Suomen ja Venäjän suhteita. Ohjaaja Veikko Aaltosen mukaan vakoojat pyrkivät päämääräänsä keinoja kaihtamatta, kuten myös sarjan poliitikot.

Taavi Soininvaaran Ratamo-kirjoihin perustuva sarja käynnistää kotimaisen jännityksen ja rikoksen aallon. Myöhemmin syksyllä on uutuussarjana luvassa myös Bullets-jännitysdraama, jonka pääosissa nähdään Krista Kosonen ja Tommi Korpela.

Ratamoa on markkinoitu toiminnantäyteisyydellä. Ohjaaja Veikko Aaltonentoppuuttelee, että toiminnan osuutta on vähän paisuteltu. Aaltosen mielessä Suomessa ei kannata tehdä toimintaan perustuvaa sarjaa, sillä budjetti ja kuvausaika ovat kansainvälisessä vertailussa niin vähäisiä.

– Me emme pysty siinä suhteessa kilpailemaan sen kanssa, mitä muualla tehdään isolla rahalla. Mutta panostimme toimintaan niin paljon kuin pystyimme.

Kotkaniemi kuitenkin lupailee kunnon rymistelyä.

– Itse en ole nähnyt suomalaissarjassa aiemmin niin isoa toimintakohtausta kuin yhdessä meidän jaksossamme.

Suosittelemme sinulle