Hyppää sisältöön

Ukrainasta on tulossa Euroopan vauvatehdas – "Kun poika kysyi pömppömahastani, sanoin, että äiti on syönyt vähän liikaa pullaa"

Hyvät tienestit houkuttelevat nuoria ukrainalaisia vuokraamaan kohtunsa eurooppalaisille ja aasialaisille pariskunnille riskeistä huolimatta.

Ukrainalainen Alena synnyttää toistamiseen lapsen ulkomaalaiselle pariskunnalle. Kuva: Antti Kuronen / Yle

KIOVA 32-vuotias Alena on kuudennella kuulla raskaana. Lapsen äitiä hänestä ei kuitenkaan tule. Kun vauva aikanaan syntyy, se annetaan australialaiselle pariskunnalle.

Kotikylässään Tšerkasyn alueella Alenalla on aviomies ja viisivuotias poika. Pojalleen Alena ei ole kertonut kantavansa toisen pariskunnan lasta.

– Kun poika kysyi pömppömahastani, sanoin, että äiti on syönyt vähän liikaa pullaa, Alena naurahtaa.

Kaupallinen sijaissynnyttäminen on yleistynyt Ukrainassa, mutta aihe on tabu. Alena ei halua kertoa sukunimeään, vaikka hänen tarinansa on melko tavallinen ukrainalaiselle sijaissynnyttäjälle.

Alena työskentelee kaupan kassalla vajaan parinsadan euron kuukausipalkalla. Hän sanoo, että sijaissynnyttäjäksi ryhtyminen oli loppujen lopuksi helppo päätös, sillä perheen tulot riittävät vain ruokaan ja vaatimattomaan vuokra-asuntoon.

– Jos haluaa kouluttaa lapsensa tai lähteä lomalle lähimetsää pidemmälle, on keksittävä muita tulolähteitä, Alena selittää.

Kohdunvuokrauksesta Alena voi odottaa vajaan 15 000 euron palkkiota. Se vastaa noin kuuden vuoden tienestejä kaupan kassalla.

– Haluan ostaa asunnon ja panostaa poikani tulevaisuuteen, Alena sanoo.

Alena voi odottaa kohdunvuokrauksesta vajaan 15 000 euron palkkiota. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Alena vuokrasi kohtunsa ensimmäisen kerran vuonna 2014.

Noihin aikoihin Ukraina oli ajautunut vaikeaan talouskriisiin Venäjän miehitettyä osan maasta. Sitä seurannut inflaatio näivetti ukrainalaisten ostovoiman.

Alena unelmoi paremmasta tulevaisuudesta. Hän synnytti kaksoset pariskunnalle, josta hän ei tiennyt juuri mitään.

Tällä kertaa järjestely on erilainen. Australialaisen pariskunnan kanssa on pidetty yhteyttä pikaviestipalvelussa ja puhuttu raskauden etenemisestä.

– Tiedän, että lapsen tuleva äiti on lääkäri ja isä on liikemies. Onhan se mukavampaa minulle, kun lapsen tulevat vanhemmat tukevat raskaudessa, Alena miettii.

Yhä useammat ulkomaalaiset pariskunnat ovat löytäneet Ukrainan sen jälkeen kun Intia, Nepal ja Thaimaa ovat kieltäneet kaupalliset sijaissynnytykset. Kieltojen taustalla on julkisuuteen nousseita tapauksia (siirryt toiseen palveluun), joissa lapsia ja naisia on kohdeltu huonosti.

Myös Ukrainassa sijaissynnyttäjät ovat raportoineet kaltoinkohtelusta. Alenan puheista syntyy kuitenkin vaikutelma, että hän on tilanteeseensa tyytyväinen.

Se saattaa olla yksi syy siihen, että kaupallisia sijaissynnytyksiä välittävä yritys on tarjonnut juuri häntä haastateltavaksi ulkomaalaiselle toimittajalle.

Alenan ja australialaiset yhteen saattanut yritys on nimeltään IRTSA. Sen käyttämä lakiasiantuntija Sergii Antonov vahvistaa, että sijaissynnytysten määrä on kasvanut Ukrainassa viime vuosina huimasti.

Kaupallisia sijaissynnytyksiä ei Ukrainassa tilastoida, mutta Antonov arvioi, että niitä tehdään jopa parituhatta vuodessa.

Sergii Antonov on työskennellyt hedelmöityshoitojen parissa viitisentoista vuotta. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Antonov on toiminut alalla toistakymmentä vuotta Ukrainassa ja ulkomailla. Hän on koulutukseltaan myös lääkäri.

Asiakkaita tulee Euroopan lisäksi Yhdysvalloista ja Aasiasta. Euroopassa monet maat ovat kieltäneet tai rajoittaneet sijaissynnytyksiä. Yhdysvalloissa taas sijaissynnytys on sallittua, mutta hyvin kallista. Aasialaisia houkuttelee Ukrainan lainsäädäntö, joka antaa muun muassa valita syntyvän lapsen sukupuolen.

Antonovin mukaan lainsäädäntö on Ukrainassa muutenkin varsin sallivaa. Sijaissynnyttäjästä ei esimerkiksi tule lapsen juridista äitiä syntymän jälkeen, koska hänellä ei ole geneettistä sidettä lapseen.

Ukrainassa sijaissynnyttäjä ei voi katua ja pitää lasta.

Sergii Antonov

Useimmissa maissa tilanne on päinvastainen. Myös Venäjällä tarjotaan laajalti kohdunvuokrauspalvelua, mutta siellä sijaissynnyttäjästä tulee automaattisesti lapsen laillinen äiti, ja vanhemmuus on siirrettävä juridisesti uusille vanhemmille.

– Asiakkaiden oikeusturva on paljon parempi Ukrainassa kuin Venäjällä. Ukrainassa sijaissynnyttäjä ei voi katua ja pitää lasta, Antonov sanoo.

Vaikka Ukrainassa sääntely on löyhää, joitakin reunaehtoja on. Kohdunvuokrausjärjestelyjä saavat tehdä vain naimisissa olevat heteropariskunnat. Pariskuntien on todistettava, etteivät he terveyssyistä voi saada lapsia.

Prosessissa on käytettävä ainakin toisen vanhemman sukusoluja. Sijaissynnyttäjällä taas täytyy olla omia lapsia entuudestaan.

Sergii Antonovin mukaan synnyttäjälle maksettava peruskorvaus on noin 12 000 euroa. Tämän lisäksi odottava äiti saa noin 300 euroa kuukaudessa raskauden aikana. Lisäkorvauksia voidaan maksaa esimerkiksi kaksosista tai matkustus- ja asumiskuluista.

Lasta toivovat pariskunnat maksavat Antonovin mukaan kohdunvuokrauksesta keskimäärin 35 000–45 000 euroa. Maksuun sisältyvät sijaissynnyttäjän ja välitystoimiston palkkiot, lääkärinkulut ja juridiset palvelut.

Samanlaisiin laskelmiin on päädytty Kyiv Post -lehden selvityksessä. (siirryt toiseen palveluun)

Sijaissynnytykset ja keinohedelmöitykset ovat nopeasti kasvava bisnes. Reprolife on Kiovaan hiljattain avattu klinikka. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Reprolifen lapsettomuusklinikka hohtaa uutuuttaan Kiovan keskustan laidalla. Seinillä on valokuvia vauvoista, jotka ovat saaneet alkunsa klinikalla.

Klinikka on tärkeä lenkki Ukrainan kohdunvuokrausbisneksessä. Ulkomaalaisia asiakkaita tulee tänne luovuttamaan munasoluja ja spermaa. Laboratoriossa niistä tai tarvittaessa luovutetuista sukusoluista valmistellaan alkio, joka asetetaan sijaissynnyttäjän kohtuun.

Johtava lääkäri Roman Litvinenko esittelee tiloja. Laboratorion ja lääkäreiden vastaanottohuoneiden lisäksi klinikalta löytyy leikkaussali.

Litvinenkon mielestä Ukrainan suosion kasvu erilaisten lapsettomuuteen liittyvien palvelujen alalla johtuu siitä, että palvelujen taso on parantunut viime vuosina. Hänen mukaansa klinikan laatustandardit ovat "kansainvälistä huipputasoa".

Klinikalla tehdään myös terveystarkastuksia sijaissynnyttäjiksi haluaville naisille. Litvinenkon mukaan vain osa naisista kelpuutetaan.

Roman Litvinenko on Reprolifen johtava gynekologi. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Synnyttämään naiset joutuvat menemään muualle, tavallisiin sairaaloihin.

Talouskurimuksessa kamppailevassa Ukrainassa sairaalaolosuhteet voivat olla karut. Yksityissairaalan kustannukset taas ovat liian korkeat useimmille sijaissynnyttäjille.

Kohdunvuokrauksen kysynnän kasvaessa alasta on kehittynyt Ukrainassa melkoinen villi länsi.

Verkosta löytyy lukuisia ukrainalaisia sivustoja, joilla potentiaalisia sijaissynnyttäjiä esitellään kuvien kera. Näin tehdään siitä huolimatta, että naisten henkilöllisyyttä ei saisi paljastaa julkisesti, vaan esitteissä pitäisi tyytyä nimettömään profiiliin.

Kaupallisia sijaissynnytyksiä välittävän IRTSA:n lakiasiantuntija Sergii Antonov haluaa korostaa, että sivustot toimivat laittomasti ja ovat alan nopean kasvun synnyttämiä lieveilmiöitä.

Jos kerrotaan, että sijaissynnytysprosessi maksaa alle 30 000 dollaria, se on epärealistista.

Sergii Antonov

Monien kilpailevien toimistojen taustalta paljastuu yksittäinen henkilö, eivätkä kaikki kilpailijoiden lupaukset pidä paikkaansa, hän sanoo.

– Jos kerrotaan, että sijaissynnytysprosessi maksaa alle 30 000 dollaria, se on epärealistista, hän sanoo.

Katteettomat lupaukset voivat ulottua myös synnyttäjien kohteluun.

Osa välitystoimistoista vaikuttaa noudattavan tekemiään sopimuksia, mutta sijaissynnyttäjät ovat kertoneet myös kaltoinkohtelusta. Siihen syyllistyvät myös alan suuret toimijat. Uutiskanava Al Jazeera raportoi äskettäin (siirryt toiseen palveluun) Ukrainan suosituimman välitystoimiston BioTexComin laiminlyönneistä.

Jotkut toimistoista ovat esimerkiksi jättäneet sijaissynnyttäjien terveydenhoidon retuperälle. Kerrotaan, että raskauden aikaisia komplikaatioita ei ole hoidettu kunnolla. On myös tapauksia, joissa sijaissynnyttäjille ei ole maksettu korvauksia keskenmenon jälkeen.

Ukrainan parlamentin terveysvaliokunnan puheenjohtaja Olha Bohomolets varoitti alkuvuonna Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että puutteellinen sääntely ja valvonta voi olla riski sekä sijaissynnyttäjille että vanhemmiksi aikoville asiakkaille.

Kaupalliset sijaissynnytykset ovat vain osa Ukrainan kasvavaa vauvabisnestä.

Sergii Antonov näyttää esitteitä, joista jokaisen yläkulmassa hymyilee nainen tai mies. Alla luetellaan hänen ominaisuuksiaan, kerrotaan musikaalisuudesta, koulutustasosta, joidenkin kohdalla myös älykkyysosamäärä.

Esitteiden naiset ja miehet ovat sukusolujen luovuttajia. Sukusolujen kauppaaminen on Ukrainassa nopeasti kasvavaa liiketoimintaa. Soluja käytetään sijaissynnytysten lisäksi myös hedelmöityshoidoissa.

Sukusolujen luovuttajat laitetaan eri kategoriohin. Ne, joiden ominaisuudet ovat halutuimmat, saavat korkeimman palkkion. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Ulkomaalaisia saa hakeutumaan hedelmöityshoitoihin Ukrainaan se, että monissa maissa luovuttajista ei saa kertoa juuri mitään. Ukrainassa sen sijaan heistä saa kertoa kaiken.

– Luovuttajat luokitellaan kolmeen ryhmään. A-ryhmän naisilla on korkean älykkyyden lisäksi mallin vartalo ja piirteet, Antonov sanoo.

Ulkomaalaisilla asiakkailla on hänen mukaansa ollut viime vuosina yhä tarkempia toiveita luovuttajan suhteen. Asiakkaat saattavat hakea esimerkiksi tietyn värisiä silmiä.

Antonov kertoo anekdootin monacolaisesta pariskunnasta.

– Heillä oli kuva miehen ensirakkaudesta, jota he halusivat luovuttajan muistuttavan. Meni kaksi vuotta, ennen kuin löysimme sopivan.

Munasolujen hinnat vaihtelevat riippuen luovuttajan ominaisuuksista. Hinnat voivat nousta tuhansiin euroihin.

Gynekologista laitteistoa Reprolifen klinikalla Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Antonovin edustamalla sijaissynnytyksiä välittävällä yrityksellä on ollut asiakkaita Pohjoismaista, mutta ei Suomesta. Antonov sanoo, ettei ole suomalaisasiakkaita halunnutkaan, koska sijaissynnytys on Suomessa kielletty.

Suomalaisten pariskuntien maksamista kaupallisista sijaissynnytyksistä ulkomailla ei ole tilastotietoa. On kuitenkin arvioita, joiden mukaan tällaisia pariskuntia on kourallinen vuosittain.

Lapsettomien yhdistys Simpukan toiminnanjohtaja Johanna Repo kertoi Ylelle aiemmin tänä vuonna, että suomalaisten tiedetään käyneen Venäjällä, Ukrainassa ja Yhdysvalloissa.

Monissa Euroopan maissa Ukrainassa syntyneen lapsen tuominen kotiin voi johtaa ongelmiin. Esimerkiksi Espanja on ottanut kovan linjan, sillä kaupallisiin sijaissynnytyksiin liittyy sen mukaan synnyttäjien kaltoinkohtelua ja ihmiskauppaa.

Kesällä useita espanjalaispariskuntia jäi jumiin Ukrainaan, (siirryt toiseen palveluun) koska Espanja ei enää antanut heidän rekisteröidä maassa syntyneitä lapsia omikseen.

Valmistauduin jo etukäteen siihen, ettei tämä ole minun lapseni.

Alena

Australialaiselle pariskunnalle lasta odottava Alena kertoo ymmärtävänsä maksavia vanhempia, koska on itsekin kamppaillut lapsettomuuden kanssa.

– Tiedän, miltä heistä tuntuu. Mieheni kanssa yritimme kuusi vuotta, ennen kuin sain esikoiseni, hän sanoo.

Alenan mukaan hänen roolinsa sijaissynnyttäjänä on selvä. Hän sanoo, ettei koe vahvaa tunnesidettä vatsassaan potkivaan vauvaan.

– Valmistauduin jo etukäteen siihen, ettei tämä ole minun lapseni. En ole sen geneettinen äiti, Alena sanoo ja pitelee kättään vatsallaan.

Hän kertoo, kuinka edellisessä synnytyksessä lapsen tilannut pariskunta tarjosi hänelle mahdollisuutta pitää lasta sylissään.

– En halunnut, koska vauva on heidän onnensa, ei minun.

Lue myös:

Sadat lapsettomat pariskunnat ostavat nyt synnyttäjän Ukrainasta – joukossa ollut myös muutamia suomalaisia

Sinkkumiehestä tuli kaksostyttöjen isä sijaissynnyttäjän avulla – nyt ruotsalaisvälittäjä markkinoi kiistanalaisia sijaissynnytyksiä myös suomalaisille

Suosittelemme sinulle