Kun terveystieteiden tohtori Tapio Ojala paistattelee syysauringon lämmössä, ei uskoisi miehen kärsivän kroonisesta kivusta.
– Selkäni on romuna, Ojala hymyilee kuin kehuisi kaunista säätä.
20 vuotta kipukroonikkoja hoitanut Ojala ei teeskentele hyvää mieltään. Hän osaa nauttia elämästä kivun kanssa. Miten ihmeessä se on mahdollista?
– Keskeistä on hyväksyminen. Sen hyväksyminen, että krooninen kipu on totta, se on minussa eikä sitä saa pois. Sen kanssa on oppinut tulemaan toimeen.
Joka viides suomalainen elää kivun kanssa
Tapio Ojalalla on yli miljoona kohtalotoveria Suomessa. Niin yleistä krooninen kipu on. Kipu luokitellaan krooniseksi, jos se jatkuu yli kolme kuukautta. Joillakin kipu haittaa kausittain, joillakin päivittäin. Joka päivä jatkuvaa kroonista kipua ilmoittaa tuntevansa 14 prosenttia suomalaisista.
Kivun hoitamista ja ymmärtämistä vaikeuttaa, että kipu ymmärretään yhä ennen kaikkea tuntemuksena, vaikka se on henkilökohtainen kokemus. Kokemus on enemmän kuin tuntemus.
Kokemukseen liittyy merkityksiä. Pidämme kipua huonona asiansa. Siitä seuraa, että mitä kielteisemmän merkityksen kivulle antaa, sitä hankalampi sen kanssa on tulla toimeen.
Kipua ei voi hallita. Mitä enemmän sitä yrittää tehdä, sitä rajoittuneemmaksi, kipukeskeisemmäksi ja köyhemmäksi elämä muuttuu.
Tapio Ojala: Kivun kanssa, Vastapaino 2018
Kipua ei voi hallita, mutta voi tehdä päätöksiä mihin suuntaan haluaa elämänsä menevän. Aivan ensimmäiseksi kipu on hyväksyttävä osaksi elämää. Hyväksyminen on todellisuuden tunnustamista ja rohkeutta kohdata kipu. Kivun välttämisellä ongelma vain jatkuu.
– Lakkaa tavoittelemasta kivutonta elämää, koska todennäköisesti niin ei tule käymään. Parantumisen jatkuva hakeminen turhauttaa. Turhautuminen puolestaan lisää pettymystä ja masennusta.
Kroonikko voi itse vaikuttaa kipukokemukseensa
Kroonisesta kivusta tohtoriksi pari vuotta sitten väitellyttä Tapio Ojalaa kipu ja sen kanssa eläminen kiehtoivat niin paljon, että hän kirjoitti aiheesta kirjan kipukroonikoille. Kirjassa selitetään kipua kokemuksena. Kokemuksen ymmärtäminen auttaa elämään kivun kanssa. Kivun kokemus selittää myös, miksi lääkkeet toimivat yleensä huonosti kroonisen kivun hoitoon.
Kipu ymmärretään yhä tuntemuksena, joka johtuu ruumiillisesta vammasta tai toimintahäiriöstä. Ojalan mukaan tämä pätee usein akuuttiin kipuun, mutta ei krooniseen kipuun, koska siihen ei aina löydetä syytä.
Kipu on ennen kaikkea kehollinen kokemus. Samaan aikaan kun kokee kivun kehossa, sen kokee myös mielessä.
Tapio Ojala: Kivun kanssa, Vastapaino 2018
Kivun kokemuksellisuutta ei aina terveydenhoidossakaan osata ottaa huomioon.
– Aina pitäisi huomioida psyko-sosiaaliset seikat. Ihmisen kokemusta ei pidä kyseenalaistaa, vaan akuutti kipu tulisi hoitaa asianmukaisesti, ettei kipu kroonistuisi.
Terveystieteiden tohtori Tapio Ojala heittää vastuuta kivunhoidosta myös potilaille itselleen. Kroonisen kivun hyväksyminen osaksi elämää on tärkeää. Sen jälkeen omaan elämään voi alkaa aktiivisesti luoda hyvää oloa.
–Tee asioita, joista nautit. Jos tykkäät käydä lenkillä, tee sitä. Jos tykkäät kerätä postimerkkejä, tee sitä. Pyri pois kipukeskeisestä elämästä.
Määrittele uusi normaali elämäsi
Ojala kehottaa kipupotilaita myös pysymään työelämässä, jos suinkin mahdollista. Muuten elämästä katoaa tärkeä pystyvyyden ja onnistumisen tunne. Kotiin jääminen lisää yksinäisyyttä ja voi masentaa.
Järkevintä on kohdata kipu ja antaa sen olla. Tee arjesta sellainen kuin haluat kivusta huolimatta. Jos et ole varma, miten aloitat kivun kohtaamisen, ota yhteyttä fysioterapeuttiin.
Tapio Ojala: Kivun kanssa, Vastapaino 2018
Menneiden haikailemisen sijaan Ojala kannustaa kipukroonikkoa miettimään elämäänsä tästä eteenpäin.
– Oma identiteetti pitää määritellä uudestaan. Et ole sama ihminen kuin ennen mutta on yhtä arvokas kuin ennen. Elämästä voi nauttia ja olla onnellinen kroonisesta kivusta huolimatta.
Tärkeää on myös pitää hyvää huolta parisuhteesta ja ystävistä. Läheiset ihmiset ovat kipukroonikolle korvaamaton tuki ja turva.