Hyppää sisältöön

Kärsämäki antoi potkut seksuaalista häirintää kouluruokaan verranneelle rehtorille – koulu ei halua leimaantua kohun vuoksi

Yle kävi vierailemassa Kärsämäellä Frosteruksen koululla ennen päätöstä rehtorin virkasuhteen purkamisesta. Tunnelmat koululla ovat olleet raskaat.

Frosteruksen koulun rehtori Tuomo Pesosen virkasuhde päätettiin purkaa välittömästi. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Kärsämäkisen Frosteruksen koulun rehtorin virkasuhde on purettu. Asiasta päätti Kärsämäen kunnanhallitus kokouksessaan maanantaina. Päätös oli yksimielinen.

Rehtori Tuomo Pesonen oli hyllytettynä tehtävästään viime keskiviikosta lähtien. Taustalla olivat rehtorin Ylen MOT:lle antamat lausunnot, joissa hän kommentoi kouluissa esiintyvää seksuaalista häirintää sopimattomalla tavalla:

Onko kouluruoka hyvää tai pahaa? Asialle voidaan tehdä tiettyyn rajaan saakka jotakin. Loppu pitää vain kestää. Ei sillä, että hyväksyisin seksuaalista häirintää, mutta sellaista se nyt vaan on, Pesonen kommentoi MOT:lle.

Kunnan mukaan syynä virkasuhteen purkamiselle ovat MOT:lle annettujen lausuntojen lisäksi myös pitkään jatkunut rehtorille sopimaton käytös.

Kunnanjohtaja Esa Jussilan mukaan sopimaton käytös on ollut alatyylistä ja kaksimielistä kommentointia ja huutamista, mikä on kohdistunut koulun henkilökuntaan ja oppilaiden vanhempiin. Jussila kertoo, että Pesosen irtisanomista on harkittu aiemminkin vuosien varrella.

Tuomo Pesonen sanoo, että on pettynyt päätökseen ja harkitsee asian riitauttamista. Pesonen ei ole samaa mieltä kunnanhallituksen päätöksen kanssa.

– Virkasuhteen purkamisen edellytykset eivät mielestäni täyty. Ei ole tapahtunut rikosta tai laiminlyöntiä.

Kunnanjohtaja Esa Jussilan mukaan kunnanhallitus arvioi, että seksuaalisen häirinnän vähättely oli niin raskauttavaa, ettei Pesonen voinut enää jatkaa viran hoitamista.

Tuomo Pesonen arvosteli kuntaa siitä, ettei häneen oltu yhteydessä MOT:n artikkelin julkaisun jälkeen.

– Kunnanjohto ei edes vaivautunut kysymään minulta puhelulla, että mikä meininki, oliko tämä sinun teksti, tai mitä tarkoitit pillulla. Eivät ole olleet missään yhteydessä minuun.

Esa Jussilan mukaan Pesosen kanssa keskusteluun ei koettu olevan tarvetta, koska Pesosta kuultiin ennen kunnanhallituksen kokousta.

Koululla masentuneet tunnelmat

Yle kävi vierailemassa Frosteruksen koululla ennen päätöstä rehtorin virkasuhteen purkamista. Tunnelmat koululla ovat olleet raskaat.

– Kyllähän tämä on meitä masentanut ja porukka on ollut alamaissa, rehtorin tehtäviä hoitava apulaisrehtori Juha Korkiakoski kertoo.

Suurin syy alakuloon on se, että ainakin osa henkilökunnasta kokee, että koko koulua on syyllistetty tapahtuneesta.

– Uutisoinnista ja osittain kunnanjohdon kommenteista on välittynyt kuva, ettei koululla puututtaisi seksuaaliseen häirintään. Tämä ei pidä lainkaan paikkaansa.

Korkiakosken mukaan koululla on puututtu aina esiin tulleisiin tapauksiin. Puuttumista lisättiin keväällä, kun THL:n kouluterveyskyselyn tulokset julkistettiin.

– Oppilashuoltotyöryhmään kuuluneet kuraattori ja opinto-ohjaaja ovat tehneet töitä sen eteen, että oppilailla olisi matala kynnys puhua aikuisille. Poliisi ja kouluterveyslääkäri ovat käyneet puhumassa aiheesta. Koulun yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma päivitettiin keväällä ja teimme samalla tarkemman kyselyn 6.-9. -luokkalaisille.

Niissä selvitettiin tarkemmin, millaisia tapauksia seksuaalisen häirinnän taustalla on ollut.

– Tulosten mukaan ainakin osa tapauksista on ollut sellaisia, jotka on selvitetty kavereiden kesken.

Apulaisrehtori Juha Korkiakosken mukaan tunnelmat opettajanhuonessa ovat olleet hyvin apeat viime viikosta lähtien. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Korkiakoski ei halua kommentoida Pesosen kommentteja tarkemmin.

– Hän on antanut omat kommenttinsa emmekä puutu niihin. Me keskitymme siihen, että täällä olisi kaikilla turvallinen kouluympäristö.

Osa oppilaista kokenut häirintää

THL:n viime vuonna tekemässä kouluterveyskyselyssä Frosteruksen koulun kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaiset raportoivat kokeneensa maan keskiarvoa enemmän seksuaalista häirintää koulussa. Kyselyyn vastasi Frosteruksen koulun 8.-9. -luokkalaisista noin 70 oppilasta neljältä eri luokalta.

Yle kysyi kahdelta etukäteen koulun kautta haastatteluun pyydetyltä Frosteruksen koulun oppilaalta tunnelmia kohun keskeltä.

Yhdeksäsluokkalainen Päivi Hannula kokee, että koululla on matala kynnys keskustella ongelmista aikuisten kanssa.

– Koulukuraattorille voi mennä puhumaan asioista, jotka mietityttävät. Mielestäni täällä puhutaan avoimesti asioista aikuisten kanssa.

Hannula kertoo, että koululla törmää seksuaaliseen häirintään toisinaan.

– Kyllähän sitä kouluissa tapahtuu, mutta ei se mikään joka viikkoinen juttu ole.

Sampo Madetoja ja Päivi Hannula tietävät, miten toimia seksuaalista häirintää kohdatessaan. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Yhdeksäsluokkalainen Sampo Madetoja ei itse ole törmännyt häirintään. Hän kertoo tietävänsä, miten toimia häirintätilanteessa.

– Heti opettajalle tai aikuiselle tieto. Asia pitää saada heti kuriin, ei sellaista saa olla.

Taustalla myös aiemmat varoitukset

Kunnanjohtaja Esa Jussila kommentoi Ylelle ennen Pesosen virkasuhteen purkamista, että kuntajohto halusi selkeästi irtisanoutua Pesosen asenteesta.

– Haluamme että vanhemmat voivat luottavaisin mieliin laittaa lapsensa kouluun. Minkäänlaista häirintää tai kiusaamista emme hyväksy.

Jussilan mukaan suurin ongelma olivat Pesosen kommentit, joiden tulkittiin vähättelevän seksuaalista häirintää.

– Näistä rehtorin kommenteista on tehty sellainen tulkinta, että seksuaalista häirintää pitäisi ikään kuin hiukan hyväksyä. Näistä lausunnoista oli helppo sanoutua irti.

Virkasuhteen purkamispäätökseen vaikuttivat osaltaan myös Tuomo Pesosen aikaisemmin saadut varoitukset.

– On annettu suullisia ja kirjallisia varoituksia. Ratkaisussa arvioitiin kokonaiskuvaa, ei pelkästään kyseistä tapausta, Jussila kertoo.

Pesoselle on kunnanhallituksen kokouksen esityslistan mukaan annettu useita varoituksia ja huomautuksia koko virkauran ajan 2007 vuodesta lähtien.

Kunnanjohtaja Esa Jussilan mukaan Frosteruksen koululla on toimittu asianmukaisesti häirinnän kitkemiseksi. Rehtorin asenne ja kommentit olivat kuitenkin kuntajohdolle liikaa. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Esityslistan mukaan epäasialliseen käytökseen on liittynyt huutamista, kiroilemista ja halventavaa puhetta henkilökunnalle ja oppilaiden kuullen.

Jussila korostaa, että Frosteruksen koulussa on toimittu asianmukaisesti häirinnän kitkemiseksi.

– Koulun tilanne vaikuttaa sinänsä hyvältä. Kiusaamis- ja häirintäkysymykset ovat olleet esillä jo ennen tätä kouluterveyskyselyn julkaisuakin. Siellä on tehty hyvää työtä koulukuraattorin, opinto-ohjaajan ja eri sidosryhmien kanssa.

"Surullinen tilanne"

Yle haastatteli myös rehtori Tuomo Pesosta ennen virkasuhteen purkua. Pesonen kertoi, että hänen mielestään tapauksessa on tartuttu liikaa yksittäisiin sanavalintoihin.

– On tämä surullinen tilanne. Yksittäisiin sanoihin on tartuttu eikä itse asiaan olla puututtu.

Pesonen harmittelee, että tapauksen myötä nousee esiin myös menneisyys.

– Kun ison koulun rehtorina joskus joutuu asioihin puuttumaan vähän kovemmin, niin on näitä mielensäpahoittajia. Nykyisin reklamaatioherkkyys on hyvin pieni.

– Hyvä meininki meillä täällä on ollut resursseihin nähden ja nyt tavallaan laitetaan tapetille yhdestä asiasta. En sano, että tämä oli hyvin tehty minun osaltani mutta vähän kohtuuttomalta tuntuu, että nyt laitetaan liikkuva laiva upoksiin.

Pesosen mukaan koulun henkilökunta on suhtautunut tilanteeseen ymmärtäväisesti ja hän on edelleen väleissä entisiin työtovereihinsa.

– Pettynyt olen siihen, jos tämä on se muisto, mikä meikäläisestä jää.

Frosteruksen koulun rehtorin virka julistetaan haettavaksi välittömästi. Viran täyttämiseen asti rehtorin tehtäviä hoitaa apulaisrehtori Juha Korkiakoski.

– Koulun arki jatkuu täällä mahdollisimman normaalisti, Korkiakoskikertoo.

Lue lisää:

Kärsämäen kunnanjohtaja huolissaan rehtorin asenteesta, rehtorin mukaan kunnanjohto ei ymmärrä koulujen arkea

Suosittelemme sinulle