Tällä viikolla mediaa on kuohuttanut tapaus, missä Oulun Pihlajalinnan toimitusjohtaja sai potkut lausuntonsa vuoksi.
Oulun keskustan kaupunginvaltuutettu Riikka Moilasen ihmisroska-kommentti valtuuston kokouksessa johti irtisanomiseen heti seuraavana päivänä.
Yritysten kriiseihin reagoinnista on tullut todella nopeaa. Onko somekohua seuraavista pikapotkuista jo itsessään tulossa mainehaitta yrityksille?
– Siihen viittaavia reaktioita on selkeästi näkyvissä, pohtii viestintäasiantuntija ja viestintätoimisto Groundin toimitusjohtaja Anna Sorainen.
Nopeus voi silti olla yksityiselle yritykselle edullisin tapa hoitaa tilanne, Sorainen muistuttaa.
– Siinä on arvioitava päätöksen vaikutuksia yrityksen liiketoiminnalle. Tämä on julmaa, mutta turha sitä on kaunistella.
Julkisuushaitan käsittely riippuu Soraisen mukaan paljon siitä, millaisessa organisaatiossa kohun kohteena oleva henkilö työskentelee, politiikassa, yksityisellä vai julkisella sektorilla.
Yksityisellä puolella tuomio tulee hyvin nopeasti, kun taas politiikassa kohun seuraukset mitataan hitaimmin.
Aki Ruotsala sai kenkää Jazzeilta kuudessa tunnissa
Somekohu aiheutti pikapotkut myös kesäkuussa Pori Jazzien toimitusjohtajaksi vain muutama päivää aikasemmin valitulle Aki Ruotsalalle.
Ruotsala ennätti nauttia nimityksestään alle viikon.
Kohu syntyi, kun Satakunnan Kansa (siirryt toiseen palveluun) uutisoi Ruotsalaan liitetyistä homonäkemyksistä.
Kuusi tuntia myöhemmin Ruotsalan nimitys oli peruttu.
– Toimin siinä vähän kuin jossain onnettomuuspaikalla. Kasvoille tuli taisteluilme, eikä tunteille ollut sijaa, Ruotsala muistelee tunnelmia kohun aikana.
Tunteiden läpi käynti alkoi vasta parin viikon jälkeen, silloin iski lamaannus.
– Ajattelin, että tämä seuraa minua loppuelämän. Varmaan kahdella ja puolella miljoonalla ihmisellä on musta jonkinlainen mielipide pelkästään tämän takia.
Nyt Ruotsala hakee töitä. Hän kokee kriisistä olleen myös hyötyä.
– Huomasin, että näköjään pää pysyy aika kylmänä tämmösessä tilanteessa. Se on hirvittävän arvokas tieto oman itsesi kannalta.
Kohun taustalla olevaa, vuonna 2011 KD nuorten julkaisemaa tiedotetta (siirryt toiseen palveluun) (tiedoston sivulla neljä), jonka laatimisessa Ruotsala oli mukana, hän ei kadu.
– Pystyn varmasti allekirjoittamaan kaiken siinä vielä tänä päivänäkin.
Fatim Diarra saa yhä vihapostia
Politiikassa kriisiin reagoidaan Anna Soraisen mukaan yrityksiä hitaammin, koska poliitikon kriisin jälkeinen kannatus mitataan vasta vaaleissa.
– Aikajänne on huomattavasti pidempi ja pelikenttä on aivan erilainen kuin yrityksissä.
Lähes vuosi sitten kohun silmään Facebookissa tehdystä insestivitsistä päätynyt Helsingin vihreiden kaupunginvaltuutettu Fatim Diarra sai tilanteeseen tukea oman puolueensa muilta naisedustajilta.
Nyt Diarra kokee jo turtuneensa vihaiseen kommentointiin.
– Enää ei järkytä saada viestiä, missä sanotaan neekerihuoraksi. Mutta silloin kohun aikana se viestien määrä ahdisti. Mietin, että vihaako oikeasti näin moni ihminen minua.
Kun kohu syttyi, Diarra oli vasta hiljattain aloittanut kaupunginvaltuutettuna. Oppi meni perille.
– Tässä asemassa sanat ei ole vain omia, vaan vaikuttaa kaikkiin asioihin, mitä ajan ja ihmisiin, joita edustan, Diarra sanoo.
Kohusta Diarra on oppinut myös kunnioittavaa suhtautumista muihin puolueisiin.
– Jokaisen sauna palaa vuorollaan ja jokaisessa puolueessa on ihmisiä, jotka tekee virheitä. En lähtisi enää piehtaroimaan muiden puolueiden kriiseissä.
Kärsämäen rehtori pitää kohua työtapaturmana
Kuluvalla viikolla some kuohui toisenkin kerran. Kärsämäen Frosteruksen koulun rehtorin Tuomo Pesonen kommentoi koulussaan esiintyvää seksuaalista häirintää Ylen MOT-toimitukselle näin:
– Onko kouluruoka hyvää tai pahaa? Asialle voidaan tehdä tiettyyn rajaan saakka jotakin. Loppu pitää vain kestää. Ei sillä, että hyväksyisin seksuaalista häirintää, mutta sellaista se nyt vaan on.
Ja näin:
– Sitten tietenkin, kun pillua tekkee mieli miespuolisella. Niin eihän sitä osaa aina kauniisti sanoa.
Rehtori poistettiin välittömästi tehtävistään. Mahdollisesta irtisanomisesta päätetään ensi maanantaina.
Kärsämäen kunnanjohtaja on kertonut lausunnoissaan, ettei Pesosen hyllyttämisessä ole kyse ainoastaan tämän viikkoisesta kohusta vaan myös tämän aikaisemmista saamista varoituksista.
Tuomo Pesonen ajattelee, että aikaisempiin varoituksiin vetoaminen on saivartelua.
– Se on lopullista mustamaalaamista. Maksimoidaan se, ettei Pesosesta jää mitään jäljelle.
Silti hyllytetty rehtori vakuuttaa, ettei ole vihainen.
– Olen pettynyt itseeni. Tulipa työtapaturma aika väärään paikkaan. Toisaalta olen ylpeä, että pystyin sanomaan jotain muuta kuin perusliturgiaa, kun nämä muut rehtorit vaan hymisteli, Pesonen toteaa viitaten MOT:n muihin haastatteluihin.
Anna Soraisen mukaan tapaus osoitti, että nopeita päätöksiä voidaan tehdä myös julkisella puolella, kun kyse on nuorten ihmisten kasvattamisesta.
Julkisuus pakottaa vastuullisuuteen
Viestintäasiantuntija Sorainen kuvaa sosiaalisen median valtaa kahdella sanalla.
– Valtava ja aika absurdi. Puhun uudesta kansanvallasta, missä kansalla on valta tuomita tapahtumia ja ihmisiä.
Kohun silmään joutuessa se valta voi Soraisen mielestä tuntua jopa kohtuuttomalta, sillä ihmisen tulisi olla taitava viestintäammattilainen juuri silloin, kun on henkisesti heikoimmillaan.
Johtavassa asemassa olevien täytyy osata olla varovainen puheissaan.
– Se on sääli, koska varovaisuus karsii persoonallisuutta ja mielenkiintoa ihmisestä. Mutta samaan aikaan julkisuus pakottaa vastuulliseksi.
Sannikka & Ukkola tänään kello 20. Vieraina Pihlajalinnasta ihmisroskapuheiden takia irtisanottu Riikka Moilanen ja Pori Jazzeilta kenkää saanut Aki Ruotsala. Li Andersson ja Jussi Halla-aho yrittävät löytää yhteistä säveltä maahanmuuttopolitiikasta.