Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Hei hei, valkoinen ja harmaa! Sisustamisessa luotetaan nyt väreihin, leikkimieleen ja omaan makuun

Trendien haistelijan mielestä trendejä tulee ja menee niin tiuhaan tahtiin, että niiden merkitys hiipuu. Samalla ankara, skandinaavinen minimalismi irrottaa otettaan.

Habitare 2018 Signals- osasto, Renessanssi-huone
Renessanssin runsautta vitivalkoisen sijaan. Signals-näyttely on inspiroinut sisustajia Habitare 2018 -messuilla. Kuva: Matti Järvi / Habitare
Päivi Puukka
Avaa Yle-sovelluksessa

Juuret. Se on tämän vuoden Habitare huonekalu- ja sisustusmessujen teema. Osastoilla on paljon viherkasveja ja luonnonmateriaaleja. Elävää tulta ja lämpimiä huopia. Keraamisia astioita joiden pinta on hiplattavan rosoinen ja hirvennahkalaukkuja.

En tiedä kuvittelenko, mutta messuilla on jotenkin helpompi hengittää kuin ennen. Tai ehkä minulle myytiin mielikuva juurevuudesta, ekologisuudesta ja vastuullisuudesta.

Trendianalyytikko Susanna Björklundin mukaan en ole välttämättä väärässä. Juuri mielikuviahan messuilla myydään. Mutta mielikuvat eivät ole tuulesta temmattuja. Suuret yhteiskunnalliset muutokset, globaalit puheenaiheet ja kriisit näkyvät muotoilussa ja sisustustrendeissä.

– Tämän päivän arvomaailma heijastuu muotoiluun. Nuoret muotoilijat joutuvat pohtimaan vaikkapa vastuullisuuskysymyksiä tai väestön ikääntymistä.

– Messujen tarkoituksena on tietysti saada ihmiset ostamaan, onhan siinä ristiriita. Mutta emme me ainakaan kehota ketään panemaan kaikkea saman tien uusiksi. Täältä voi hakea ideoita, joita voi toteuttaa edullisestikin, vaikka maalaamalla.

Me tarkoittaa Björklundia sekä hänen yhteistyökumppaniaan, muotoilija ja sisustusarkkitehti Sisse Collanderia. He ovat koonneet Habitare-messuille trendinäyttelyn, Signals. Signals ei edusta yhtä valmistajaa tai brändiä vaan kokoaa ideoita ja oivalluksia tämän päivän ja tulevaisuuden kotiin.

Onko tämä helppo pyyhkiä?

Yritän ahmia Signalsin näyttelyhuoneita silmilläni. Mikä sitten trendaa? Haluan tietää ja heti!

Ensimmäisenä pistävät silmään värit. Niitä on runsaasti ja ne ovat yllättävän voimakkaita. Seinillä on kukkia turkoosilla pohjalla, luumun ja kullanvivahteisia tapetteja, kaakeleita ja kuvioita. Huonekaluissa hohtaa sinapinkeltainen sametti ja riippukeinusänky pursuaa petivaatteita.

Habitare 2018 Signals-trendinäyttley, Susanna Björklund
Susanna Björklundin tehtävä on haistella trendejä. Signals-näyttely Habitaressa on jokavuotinen ponnistus. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Hetkinen! Missä on skandinaavinen pelkistys? Missä valkeat, avarat tilat?

– Jokaisella trendillä on tiensä pää. Valkoisuus on nyt lähestymässä sitä kohtaa. Veikkaamme, että koteihin alkaa ilmaantua värikkäitä lattioita ja tapetteja. Raidat ja kukat tekevät paluuta, Susanna Björklund kertoo.

Sekä Björklund että Collander kertovat uskovansa vahvasti värien vallankumoukseen. Myös siihen, että varovaiset suomalaiset avaavat ovensa väreille. Se ei tapahdu välttämättä yhdellä rysäyksellä vaan pikkuhiljaa.

– Usein trendien kanssa onkin niin, että ensin ne kauhistuttavat, sitten silmä alkaa tottua. Lopulta siitä tulee uusi normaali, Björklund sanoo.

Björklund sanoo suomalaisten miettivän ehkä liikaakin, miten asioiden kuuluu olla. He kertovat ostaneensa asunnon loppuelämäksi, mutta jättäneensä räväkämmät remontit tekemättä, sillä “eihän sitä sitten saa enää myydyksi”.

Muotoilija Sisse Collander Habitare 2018 Signals-trendinäyttely
Muotoilija, sisustusarkkitehti Sisse Collander aikoo yhdistellä kaakeleita ja kuvioita asiakkaittensa kodeissa. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

– Suomalaiset ovat sisustamisessa aika kurinalaisia ja pragmaattisia. He miettivät, miten pinnat pyyhitään, mihin ei kyllästy ja mikä on helppo myydä eteenpäin, Sisse Collander sanoo.

– Yritämme rohkaista siihen, että jokainen tekisi kotinsa sellaiseksi, jossa itse viihtyy. Sillä tavalla voi olla astetta onnellisempi omassa arjessaan.

Väreillä on salattuja voimia

Värien merkitystä on tutkittu paljon. Tutkimustiedolla ei kuitenkaan ole ollut paljoakaan vaikutusta rakentamiseen tai sisustamiseen.

Amerikkalaismuotoilija Ingrid Fetell Lee on tutkinut värin vaikutusta ihmisen mielialaan, jopa mielenterveyteen. Kun ihmisiltä kysyy, mikä saa heidät nauramaan tai hymyilemään, moni mainitsee ilotulituksen, sateenkaaren, kukat tai taivaalla leijuvat kuumailmapallot. Kaikki asioita, joissa on väriä. Hänen mielestään värit voisivat muuttaa koulunkäynnin tai työnteon tuottavammaksi, asumisen miellyttävämmäksi ja sairaalajaksot siedettävämmäksi.

uusi lastensairaala
Helsingin Uudessa lastensairaalassa on muistettu käyttää värejä. Suurin osa maailman sairaaloista on väritykseltään valkoisia ja harmaita. Kuva: Matti Snellman / HUS

Värin lisäksi maailmalla voi astia muitakin tulemisia. Samalla, kun kurinalainen valkoinen siirtyy taka-alalle, tulee tilalle annos leikkimieltä. Sisustuksessa voi olla nyt huumoria ja kekseliäisyyttä. Jos haluaa nukkua riippumatossa, mikä ettei. Tai täyttää huoneet kasveilla lattiasta kattoon, kunhan saa ne pysymään hengissä.

– Oikeastaan trendien merkitys on vähenemässä. Siltä ainakin minusta tuntuu, sanoo Susanna Björklund.

Somekanavia myöten voi seurata helposti vaikka sitä, mikä trendaa katumuodissa Kongossa. Maailma on muuttunut pieneksi ja kuvatulva suureksi. Vaikutteita ja kuvia virtaa niin paljon, ettei niitä pysty enää kukaan käsittelemään. Kaikki on kaikkialla tiedossa samaan aikaan.

Habitare 2018 Signals-trendinäyttely
Kasvit ovat olleet in jo pidemmän aikaa. Niitä ei voi olla liikaa. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Trendi sinne tai tänne, niitä tulee ja menee.

Kirpparisilmää voi treenata

Suurin ajassa liikkuva asia, joka vaikuttaa myös sisustukseen, on jo aiemmin mainittu vastuullisuus. Vastuullinen sisustaja hankkii kestäviä huonekaluja, mielellään käsityönä tehtyjä. Lisänsä sisustukseen tuovat kirpputorilöydöt. Habitaressakin oma osastonsa on SPR:n Kontilla ja Tori-nettikirpputorilla. Antiikkia ja retroa myydään yhden hallin täydeltä.

Vaan, onko peli menetetty, jos roskalavoilta löytyy vain roskaa ja kauniiseen designiin ei ole varaa?

Collander neuvoo pitämään silmät auki mummon olohuoneessa ja olemaan kirpputorien suhteen sitkeä.

– Syysmetsässä voi kehittää itselleen kantarellisilmän ja löytää keltaiset herkut koriinsa. Samanlaisen silmän voi koulia myös kirpparilöytöihin. Yhtäkkiä niitä vain pompsahtelee esiin, Collander vakuuttaa.

Habitare 2018 Signals- osasto, Bare and Pure
Värejä voi käyttää myös hillitysti ja pehmeästi. Signals-näyttelyn Bare and Pure -huoneessa seinä on maalattu usealla yhteensointuvalla värillä. Kuva: Matti Järvi / Habitare

Designesineitä ja -huonekaluja sisustusta täydentämään voi ostaa trendikkäästi säästämällä. Moni on tottunut ottamaan suurempiin kodin hankintoihin lainaa tai pikavipin. Nyt pankit tarjoavat erilaisia säästöpossupalveluja, joilla voi vaikkapa pyöristää korttiostoksensa pari euroa ylöspäin. Summa kilahtaa säästötilille. Summalla voi hankkia vaikka kestävät pellavalakanat.

Signals-suunnittelijat kehottavat luottamaan ennen kaikkea omaan makuun. Kenenkään ei tulisi sanella, miten sinä asut. Itse tiedät parhaiten.

Viherkasvi postitettuna kotiovelle – Facebookin pistokasbisneksellä ei rikastu, mutta siitä saa hyvän mielen: "On tosi kivaa saada kotiin sellainen pakattu kasvi"

Suosittelemme