Koko maailmassa noin kolmannes tuotetusta ruuasta heitetään pois. Myös suomalaisissa kodeissa valtava määrä ruokaa päätyy jätteeksi. Luonnonvarakeskuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan jokainen suomalainen heittää roskiin keskimäärin 20–25 kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa.
Tällä viikolla on vietetty valtakunnallista Hävikkiviikkoa (siirryt toiseen palveluun). Hävikkiravintola Loopin perustaja Johanna Kohvakka antaa vinkkejä siihen, kuinka kotona voi vähentää hävikkiruuan määrää.
1. Pidä hävikkipäiväkirjaa
Johanna Kohvakka neuvoo pitämään hävikkipäiväkirjaa viikon ajan. Siihen voi merkitä, mitä ruokaa biojätteeseen päätyy ja minkä vuoksi. Kun jonkin aikaa tarkkailee, mistä ruokahävikkiä syntyy, oppii ennakointia.
– Jos esimerkiksi leipää menee paljon hukkaan, voi jatkossa ostaa pienempiä leipäpusseja tai laittaa leipää pakastimeen, Johanna Kohvakka sanoo.
2. Tarkkaile pakkausmerkintöjä
Monet sekoittavat ruokapakkausten merkinnät "parasta ennen" ja "viimeinen käyttöpäivä".
Viimeinen käyttöpäivä -merkintä koskee hyvin herkästi pilaantuvia tuotteita, kuten lihaa. Se tarkoittaa, ettei tuotetta voi syödä enää päivämäärän umpeuduttua.
Parasta ennen -merkintä puolestaan tarkoittaa sitä, että tuotteen ominaisuudet ovat parhaimmillaan vähintään merkittyyn päivämäärään asti. Tuote on usein syömäkelpoista, vaikka parasta ennen -päivämäärä olisi mennyt ohi.
– Esimerkiksi Ruotsissa Arla on alkanut merkitä tuotteisiinsa "parasta ennen, usein hyvää sen jälkeenkin", Kohvakka sanoo.
Ruokaa kannattaa tutkia omilla aisteilla. Johanna Kohvakan mukaan esimerkiksi monet kuivatuotteet, kuten jauhot, riisit, pavut, mausteet ja säilykkeet ovat pitkään hyviä parasta ennen -päivän jälkeenkin.
3. Säilytä oikeissa lämpötiloissa
Oikea säilytys pidentää ruuan pysymistä syömäkelpoisena. Osa säilyy paremmin kylmässä, osa huoneenlämmössä.
Kohvakan mukaan esimerkiksi sitruunaa, limeä, tomaattia, kurkkua, avokadoa ja banaaneja säilytetään usein turhaan jääkaapissa. Huoneenlämmössä ne pysyvät pidempään hyvänmakuisina. Myös yrtit saattavat paleltua ja nahistua jääkaapissa.
4. Älä heitä syötäviä osia roskikseen
Kasvisten osia päätyy turhaan roskiin, vaikka niitä voisi syödä.
Esimerkiksi perunankuorista voi tehdä uunissa paistamalla sipsejä, kunhan kuoret pesee hyvin ja mukaan lisää öljyä ja mausteita. Myös vaikkapa kukkakaalin ja parsakaalin varsia voi hyödyntää.
– Jos varret pilkkoo aivan ohuiksi viipaleiksi, ne ovat hyviä naposteltavia. Niitä voi myös keittää kukkaosan kanssa samassa vedessä, Johanna Kohvakka sanoo.
5. Vietä kaapit tyhjiksi -viikko
Kotona voi viettää kaapit tyhjiksi -viikon, niin voi tehdä ekoteon ja säästää samalla rahaa. Kun viikon ajan valmistaa kaapeista löytyvistä aineksista vähän erikoisempiakin yhdistelmiä, oppii luovaksi kokiksi.
– Varsinkin kuivakaappiin ja pakastimeen unohtuu helposti kaikenlaista. Kaupassa voi käydä hankkimassa kaapista löytyvien täydennykseksi tarvittavia aineksia.
Luovan kokkauksen apuna voi käyttää esimerkiksi Motivan saasyoda.fi (siirryt toiseen palveluun) -palvelua. Ideoita voi etsiä syöttämällä hakukenttään kotoa jo löytyviä ruoka-aineita, jolloin hakukone ehdottaa sopivia reseptejä.
6. Jatkojalosta
Voi myös miettiä, miten jatkojalostaa tähteeksi jäänyttä ruokaa.
– Jäljelle jääneistä keitetyistä perunoista voi tehdä perunamuusia. Perunamuusista voi puolestaan valmistaa esimerkiksi rieskoja, Kohvakka sanoo.
7. Osta rumia kasviksia ja sinkkubanaaneja
Ruokakaupassa käydessä ruokahävikkiä voi vähentää valitsemalla sellaisia tuotteita, jotka helposti päätyvät kaupassa hävikiksi.
Ulkonäöltään ruma porkkana sopii aivan hyvin ruuan ainekseksi, jos se on tarkoitus vaikkapa soseuttaa. Kohvakka kehottaa ostamaan myös "sinkkubanaaneja". Ne ovat niitä banaaneja, jotka on irrotettu muusta tertusta.
Kaupan ruokahävikkiä voi pienentää myös ale-lapulla merkittyjä tuotteita ostamalla.