Koko EU:ssa on viriämässä vilkas keskustelu siitä, kuinka jäsenmaat ovat varautuneet terrorismiin ja siitä aiheutuviin vahingonkorvauksiin. Terrorismin uhriksi joutuneen kansalaisen asema ei ole korvausjonossakaan helppo.
Myös Suomen nykyinen korvauskäytäntö on hajanainen ja uhrin kannalta raskas, mukaan lukien rikosilmoitukset ja poliisin tutkinta.
– Nykyinen käytäntö on valitettavasti varsin sirpaleinen. Ratkaisumalleja löytyy Euroopasta ja tämä on nyt ehdottomasti aihe, josta pitäisi keskustella laajemmin, Finanssialan johtava lakimies Kirsi Suopelto sanoo.
Suomi voisi ottaa mallia muualta Euroopasta
Nykyisellään uhrit voivat hakea korvauksia henkilökohtaisista vakuutuksistaan ja tilanteen mukaan myös lakisääteisistä vakuutuksista sekä valtiokonttorista. Korvauksia koskevista rajoista johtuen summat voivat kuitenkin jäädä vahinkoihin nähden vaatimattomiksi.
Valtiokonttori maksaa henkilövahingoista enimmillään 61 000 euroa ja esinevahingoista 30 500 euroa. Ansionmenetys- ja elatuskorvauksilla ei kuitenkaan ole ylärajaa.
Euroopassa rahastot on rahoitettu verovaroin
Finanssialan johtavan lakimiehen Kirsi Suopellon mukaan mallia voitaisin ottaa muualta Euroopasta. Ranskan FGTI-rahasto on rahoitettu verovaroin.
– Rahastosta maksetaan korvauksia ranskalaisille, jotka ovat joutuneet terrorismin uhriksi Ranskassa tai ulkomailla. Samasta rahastosta saavat korvauksia myös ulkomaalaiset, jotka ovat joutuneet terrorismin uhriksi Ranskan alueella, Suopelto kertoo.
Suomessakin on siis alettu pohtia uuden terrorismivahinkoihin varautuvan rahaston perustamista.
– Euroopassa nämä rahastot on rahoitettu verovaroin, mutta Yhdysvalloista löytyy myös rahastoja, jotka on rahoitettu yksityisin varoin, Suopelto sanoo.
Puolustusvaliokunnan pj. Ilkka Kanerva: Tärkeä asia
Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) pitää keskustelua rahaston perustamisesta tärkeänä.
– Tämä on valitettavasti välttämätöntä käydä läpi, koska Suomessa ei tätä sosiaaliturvan puolta ole tullut näin ajatelleeksi, Kanerva sanoo.
– Turun terrori-iskun jälkeen tähän on pikku hiljaa havahduttu ja tietysti huomioitu myös se, että eri puolilla Eurooppaa asiaan on paneuduttu, hän jatkaa.
Rahaston lisäksi turvaa voitaisiin täydentää terrorismivakuutuksilla. Terrorismivakuutuksia voisivat ottaa esimerkiksi energialaitokset, lentokentät tai vaikkapa tapahtuman järjestäjät.
Varsinaista terrorismivakuutusta ei ole Suomessa tällä hetkellä edes saatavilla, joitakin räätälöityjä ratkaisuja lukuunottamatta.
– Varmastikin asiallinen ja paineeton virkamiesvalmistelu, joka huomioi eri intressipiirit ja asiantuntijuuden on se tapa, jolla asioita Suomessa valmistelaan, Kanerva sanoo.