Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Espoossa selvitetään, onko koulujen kuntotesti käyttökelpoinen ja jätetäänkö poliisille tutkintapyyntö – oppilas kuoli saatuaan sairauskohtauksen liikuntatunnilla

Vielä ei tiedetä, oliko oppilaalla terveysongelmia. Yksittäisen opettajan on hankala tietää oppilaan sairauksista niiden salassapidettävyyden takia.

koulun tienviitta
Tiistilän koulu Espoossa 16. syyskuuta 2018. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Aliisa Ristmeri
Avaa Yle-sovelluksessa

Espoossa selvitetään parhaillaan, jättääkö kaupunki poliisille tutkintapyynnön tapauksesta, jossa oppilas kuoli liikuntatunnilla saamansa sairauskohtauksen seurauksena.

Sairauskohtauksen liikuntatunnilla Espoon Tiistilän koulussa saanut oppilas vietiin ambulanssilla sairaalahoitoon viime viikolla. Tiistilän koulun rehtori Mirja Pirinen kertoi STT:lle, että sairaalaan oli viety liikuntatunnilta opinahjon yläkoulun oppilas.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan yläkouluikäinen poika kuoli myöhemmin sairaalassa.

Nyt selvitetään, mistä syystä poika on saanut sairauskohtauksen, kertoo Espoon sivistystoimenjohtaja Aulis Pitkälä.

Opettaja ei tiennyt mahdollisesta sairaudesta

Yläkouluikäinen oppilas suoritti niin sanottua piip-testiä, eli Move-mittauksiin kuuluvaa 20 metrin viivajuoksutestiä. Nyt kolmatta kertaa tehtävillä mittauksilla kerätään tietoa 5.- ja 8.-luokkalaisten fyysisestä toimintakyvystä. Mittaukset selvittävät liikkuvuutta, kestävyyskuntoa ja lihaskuntoa.

– Pitää harkita sitäkin, onko Move-testi käytettävä. Jos paljastuu, että sitä ei voi käyttää, niin sehän pitää tietenkin lopettaa, Pitkälä sanoo.

Pitkälä työskenteli Opetushallituksen pääjohtajana ja oli hyväksymässä osaltaan Move-mittausta, kun se otettiin käyttöön suomalaiskouluissa vuonna 2016.

Pitkälän tiedossa ei ole, oliko oppilaalla terveysongelmia, jotka olisivat voineet aiheuttaa sairauskohtauksen. Hänen mukaansa on kuitenkin mahdollista, että oppilaalla oli esimerkiksi taustasairaus, josta tuntia pitävä opettaja ei ollut tietoinen.

– Kyllähän se tietenkin pitäisi selvittää, kun tuollaiseen testiin menee, onko tällaista vaaraa olemassa. Tietysti yksittäisen opettajan on hankala terveystietoja saada, koska ne ovat salassa pidettäviä, Pitkälä sanoo.

IS: Oppilas kuoli saatuaan sairauskohtauksen liikuntatunnilla Espoossa

Suosittelemme