Siinä missä suklaaseen yhdistetään normaalisti hedelmiä, marjoja ja pähkinöitä, päästi vaasalainen kondiittori Anne Nymark mielikuvituksensa valloilleen. Kun kissalle tarkoitetut ja eläinkaupasta ostetut kuivatut kalat eivät kissalle maistuneet, päätti hän maistaa niitä itse.
– Se oli hyvä maku, sellainen suolainen ja savuinen. Samana iltana valmistin ensimmäisen koe-erän kalasuklaata tummasta suklaasta. Yhdistelmä oli miellyttävä ja toimiva, Nymark kertoo.
Nykyään suklaata ei valmisteta kissoille tarkoitetuista kuoreista, vaan kalat tulevat Rovaniemeltä
Hulluja yhdistelmiä
Usein hullulta vaikuttavat yhdistelmät voivat toimia. Taiga-suklaa on yhdistänyt suklaaseen kalan lisäksi poronlihaa, tyrnimarjoja, mustikoita ja puolukoita.
Taiga-suklaan suomalaisia ja eksoottisia makuja pyritään viemään ulkomaille. Esimerkiksi viime kuussa yritys osallistui Hong Kongissa järjestettyyn Natural & Organic Products Asia (siirryt toiseen palveluun) -tapahtumaan, jossa sen tuotteet palkittiin tapahtuman parhaina.
Vaikka suomalaiset suhtautuvat kalasuklaaseen ennakkoluuloisesti, esimerkiksi juuri Aasiassa kuivattu kala on meitä tutumpi ruoka-aineena. Yrittäjät tietävät kuitenkin kertoa, että aivan ennakkoluulottomasti sielläkään ei kalasuklaaseen suhtauduttu.
– Kun kerroimme, että olette nyt maistamassa kalasuklaata, niin ensin silmät pyöristyivät ja sitten tuli pieni hihitys, mutta kaikki uskalsivat maistaa. Sen jälkeen kun he olivat maistaneet, niin kertoivat, että tämä toimii, Taiga-suklaan toimitusjohtaja Mirja Palola.
– Suomessa on enemmän tullut reaktioita, että "eihän tätä uskalla edes maistaa" – ja monet eivät ole uskaltautuneet maistamaankaan, sanoo Tanja Davidov.
Suklaata härkäpavuista, pekonista ja valkosipulista?
Suklaayhdistyksen entinen puheenjohtaja ja Laatusuklaa-verkkokaupan omistaja Jarkko Karhusen mukaan suklaaseen pystyy yhdistämään ihan mitä vain, mutta kaikki yhdistelmät eivät välttämättä toimi. Paljon on merkitystä esimerkiksi sillä, millaiseen suklaaseen lisätuotteen yhdistää.
– Voimakkaan makuiset yhdistelmät toimivat tummassa suklaassa paremmin kuin maito- tai valkosuklaassa. Valkoisen ja maitosuklaan tapauksessa käy usein niin, että voimakas lisuke peittää sen suklaan maun kokonaan. Sen ei kuitenkaan pitäisi olla tarkoitus, kun on suklaasta kyse, Karhunen kertoo.
Karhunen itse on syönyt suklaita, jotka ovat sisältäneet pekonia, savuporoa ja valkosipulia. Näistä pekoni ja savuporo toimivat, mutta valkosipuli-valkosuklaa ei.
– Se on jäänyt mieleen karmeudessaan. En ollut valkosipulin ystävä siihen aikaan, niin se oli erikoisinta, mitä olen suuhuni koskaan pistänyt, Karhunen kertoo.
Karhusen mukaan suklaiden makuyhdistelmistä löytyy esimerkiksi kurpitsa-curry valkosuklaata, passionhedelmä-basilikaöljy valkosuklaata ja maailman tulisimmalla Carolina Reaper -chili maustettua tummaa suklaata.
Trendit ja tottumukset
Suklaateollisuudessa näkyvät yleiset ruokatrendit ja ruokatottumukset. Jarkko Karhunen ei ihmettelisi, vaikka joku ranskalainen suklaavalmistaja toisi markkinoille etanasuklaan.
Valloillaan oleva hyönteisruokatrendi on tarttunut suklaisiin, ja Suomessa sekä muualla maailmassa on myynnissä myös sirkkasuklaata. Pysyvämpää suklaamakuyhdistelmää Karhunen ei usko, että sirkkasuklaista muodostuu, vaan kyseessä on hetkellinen trendiherkku.
– En usko, että vuoden-kahden päästä sitä paljoa enää näkyy kauppojen hyllyillä, Karhunen toteaa.
Trendi-ilmiöt vaihtelevat kausittain. Näin kävi Karhusen mukaan esimerkiksi muutama vuosi sitten suklaille, joihin laitettiin mausteita.
– Oli rosmariini- ja timjamisuklaata. Aina löytyi joku suklaavalmistaja, joka löysi uuden tuotteen maustekaapista, Karhunen sanoo.
Taiga-suklaalla tehdään jatkuvasti tuotetestausta ja selvitetään toimivia yhdistelmiä. Tiukan seulan on läpäissyt nyt kaksi uutuusmakua.
– Eri makuvaihtoehtojen yhdistelemisessä täytyy olla vain lievästi hullu, että kokeilee jotain uutta, Anne Nymark naurahtaa.