Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Rajustakin sidonnasta ja piiskaamisesta saa nauttia – kunhan kinky-seksiin osallistuva ymmärtää, missä menee leikin ja rikoksen raja

Suostumus satuttamiseen ei poista tekijän vastuuta teoistaan. Keskustelu vääränlaisesta rajojen rikkomisesta on vasta alkanut.

Kahleita.
Pehmustetut käsiraudat ja kaulapannat ovat suosittuja seksileluja. Kuva: Paula Tiessalo / Yle
Paula Tiessalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Vantaalainen käsityöläinen ja valokuvaaja Jussi Rantala esittelee ylpeänä kokopitkää, mustaa nahkahametta, jonka päälle hän pukee vihreästä mokkanahasta tehdyt kokovartalovaljaat. Asukokonaisuus myötäilee Marietta Sjöblomin vartaloa, kun hän poseeraa kameralle.

– Asu valmistui vasta eilen. Aina jää viime tippaan, Rantala naurahtaa ja piilottaa Sjöblomin aamulla ostetussa mustassa aluspaidassa vielä roikkuvan hintalapun piiloon kauluksen alle.

Valjailla koristellun nahkahameen lisäksi Rantalan myyntipöydällä on itse tehtyjä ruoskia, nahalla ja metalliniiteillä koristeltuja käsirautoja sekä pehmustettuja, mutta tiukkoja kaulapantoja. Yhtä niistä koristaa Playboysta tuttu pupun pää.

Seksileluiksi tarkoitettujen tavaroiden ympärillä hyörii lateksi- ja nahkavaatteisiin pukeutuneita ihmisiä. Heidät on houkutellut Tampereelle vuosittainen Tampere Fetish Factory, BDSM-seksistä kiinnostuneiden tapahtuma.

BDSM tarkoittaa sadomasokistisen seksin kirjoa. Sen harjoittajat nauttivat seksuaalisesti muun muassa erilaisista tuntemuksista ja aistiärsykkeistä, kuten kivusta. Monelle myös valtaan liittyvät roolit, kuten dominointi tai alistuminen, tuottavat nautintoa.

Nainen mokkanahkaisissa kokovartalovaljaissa.
Yksityiskohtia Jussi Rantalan valmistamasta nahka-asusta Tampere Fetish Factory -tapahtumassa. Kuva: Paula Tiessalo / Yle

Sadomasokismi kiinnostaa yhä useampaa

Kiinnostus perinteisestä parisuhteessa tapahtuvasta yhdyntäseksistä eroaviin tapoihin toteuttaa seksuaalisuutta on Sexpon toiminnanjohtaja Tommi Paalasen mukaan lisääntynyt viime vuosina.

– Ihmiset vapautuvat. Esimerkiksi valta- tai muihin roolileikkeihin liittyviä fantasioita uskalletaan tuoda avoimemmin esille kuin 10-20 vuotta sitten.

Kiinnostuksesta vähän erikoisempaan eli kinky-seksiin ei kuitenkaan kahvipöydissä tai työpaikoilla huudella. BDSM-seksiin liittyy yhä paljon kielteisiä asenteita ja paheksuntaa. Tällöin vaarana on, että mahdolliset ongelmat jäävät myös piiloon.

– Kinky-väki ylpeilee sillä, että asioista osataan neuvotella. Mutta alan sisällä on rakenteita, jotka myös mahdollistavat ikävän käytöksen ja toisen ihmisen rajojen rikkomisen, Paalanen sanoo.

Sovitut asiat ovat leikkiä, rajojen ylittäminen väkivaltaa

BDSM-sessioihin voi sovitusti kuulua esimerkiksi roolileikkejä, alistamista, piiskaamista tai muuta kivun aiheuttamista. Joskus alistaminen voi mennä liian pitkälle.

– Dominoivana osapuolena toimiva voi voimaantua siitä, että hän saa tehdä asioita, jotka normaalielämässä olisivat kiellettyjä, kuvailee Sexpon toiminnanjohtaja Tommi Paalanen.

Joskus puolestaan muiden silmien edessä tapahtuva sessio saattaa mennä liian pitkälle, koska osapuolet kokevat painetta antaa katsojille ”kovaa kamaa” nähtäväksi. Kynnys keskeyttää alkanut toiminta voi olla korkea, vaikka joku osapuoli niin haluaisikin tehdä.

– Aina kun toisen rajoja ylitetään, päädytään väkivallan alueelle. Valitettavasti näitä tapauksia joskus vähätellään alan sisällä. Meillä on vastuunottamisen paikka, Paalanen sanoo.

Vastuu mahdollisista ei-toivotuista seurauksista on aina tekijällä. Toisen tai toisten osapuolten antama suostumus ei poista tekijän vastuuta teoistaan.

Kahleita
Moni BDSM-seksistä pitävä nauttii kahlitsemisesta ja sitomisesta. Kuva: Paula Tiessalo / Yle

Suostumus ei poista tekijän vastuuta teoistaan

BDSM-seksi kuulostaa ulkopuolisen korviin rajulta ja jopa väkivaltaiselta. Onko se ylipäänsä laillista? Asia on hieman monimutkainen, vastaa asiaan perehtynyt oikeustieteilijä Anni Karnaranta.

– Rikoksessa on kyse tunnusmerkistön mukaisesta, oikeudenvastaisesta ja syyllisyyttä osoittavasta teosta.

BDSM-seksissä tietynlainen toiminta voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Laki ei tunne toisen osapuolen antamaa suostumusta.

– Loukatun suostumus voi poistaa teon oikeudenvastaisuuden, mutta sen sisältöä ei ole määritelty laissa vaan se arvioidaan tapauskohtaisesti. Mitä vakavampia seurauksia syntyy, sitä vähemmän suostumukselle voidaan antaaa merkitystä.

Anni Karnaranta muistuttaa, että jo avokämmenellä poskelle lyönti täyttää lievän pahoinpitelyn merkit. Kinky-seksiin liittyvät teot saattavat siis kuulua rikoslain piiriin, mutta lakia tulkitessa voidaan ottaa huomioon toisen osapuolen toimintaan antama suostumus.

– Lakitekstissä on hirvittävän vaikea määritellä, mitä on suostumus missäkin tilanteessa ja tapahtumien vaiheessa. Kannattaa tiedostaa, miten omat leikit sijoittuvat rikoslain mukaan, Karnaranta sanoo.

Kiteytetysti Suomen lain mukaan kukaan ei pysty itse pätevästi suostumaan ja siten poistamaan tekijän rikosoikeudellista vastuuta teoista, vaikka ne olisi yhdessä sovittu.

Tommi Paalasen tietojen mukaan oikeuteen on tähän mennessä tullut 5-6 tapausta, joihin BDSM-seksi liittyy.

Sovitut roolit koskevat vain seksisessiota, eivät muuta elämää

Neuvottelu itse kunkin rajoista on BDSM-seksissä erityisen tärkeää. Osallistujien pitää myös varmistaa toisen suostumus, jos session aikana tehdään jotain mistä ei ole aiemmin sovittu.

Yhteen asiaan annettu lupa ei tarkoita automaattisesti lupaa myös johonkin toiseen asiaan. Yllätyksiä ei saa kesken leikin tulla.

Kinkyasuste
Marietta Sjöblom esittelee Jussi Rantalan tekemää nahka-asua. Kuva: Paula Tiessalo / Yle

Suostumuksen voi myös missä tahansa vaiheessa perua ja sitä on toisten kunnioitettava. Sovitut roolit koskevat vain ja ainoastaan seksisessioita. Dominoiva osapuoli ei saa painostaa alistuvaa osapuolta neuvotteluvaiheessa eikä session jälkeen. Tämä ei ole selvää kaikille alan harrastajille.

– Dominointi- ja alistumisroolien vuotaminen sessioiden ulkopuolelle on suorastaan epidemia, Paalanen sanoo.

Siksi rajoista pitää keskustella entistä paremmin. Paalanen kiittelee #metoo-kampanjaa keskustelun herättelystä myös BDSM:n harrastajien parissa. Mitä enemmän asioista tiedetään ja niistä puhutaan, sitä turvallisempaa se harrastajilleen on.

– Keskusteluun on herätty vähän hitaasti. Vähitellen BDSM-yhteisössäkin on alkanut kuulua kertomuksia epämiellyttävistä kokemuksista. Tapahtuneita asioita on myös alettu tulkita uudestaan.

Luottamus ja kunnioitus takaavat turvallisuuden

Sekä Tommi Paalanen että Anni Karnaranta painottavat kumppanin kunnioitusta ja tuntemista. Jos jotain ikävää tapahtuu, on tekijän heti syytä pyytää anteeksi, eikä vähätellä asiaa.

Myös tutun kumppaninkin kanssa on syytä muistaa päivittää sovitut asiat ja rajat. Niitä saa myös muuttaa. Totuttujen toimintatapojen muuttaminen voi kuitenkin joskus tuntua hankalalta. Vaatii rohkeutta perua jo kerran antamansa suostumus. Jos jompikumpi näin tekee, on toisen mahdollisesta pettymyksestään huolimatta hyväksyttävä tilanne. Avoin keskustelu, omien rajojen määrittely ja toisen rajojen kunnioittaminen vievät jo pitkälle.

Paalanen ehdottaa myös, että tapahtumia ja juhlia järjestävät BDSM-yhteisöt kiinnittäisivät tapahtumissaan entistä parempaa huomiota turvallisuuteen. Pelkkä järjestysmiehen rooli ei riitä, vaan järjestäjien pitäisi seurata tapahtumia herkemmällä silmällä ja tarvittaessa puuttua tilanteeseen ja varmistaa, että kaikilla siihen osallistuvilla on hyvä olo.

Suosittelemme