Hyppää sisältöön

Koska halvimmalla kaukobussiin tai junaan? Näillä kolmella palvelulla voi verrata hinnat ja aikataulut samalla kertaa

Vertailusivustot hakevat niin junien kuin kaukobussien aikataulut ja hinnat yhteen näkymään, kuten myös matkaan menevän ajan.

Linja-autoja Helsingissä.
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Timo-Pekka Heima

Reissu toiseen kaupunkiin tiedossa? Moni matkaa suunnitteleva katsoo hinnat ja aikataulut suoraan VR:n tai bussiyritysten sivuilta tai älypuhelinsovelluksesta.

Jos tarjontaa haluaa vertailla, on siihen ainakin kolme verkkopalvelua, jotka hakevat hinnat ja aikataulut kerralla VR:n, Matkahuollon, OnniBusin, Savonlinjan ja Pohjolan Liikenteen tarjonnasta. Sivustot vertaavat myös matka-ajat.

Sivustoista Matkakeisari (siirryt toiseen palveluun) ja Pikavuorot (siirryt toiseen palveluun) näyttävät listan kahden paikkakunnan välisestä vuorotarjonnasta hintoineen. Perille-palvelu (siirryt toiseen palveluun) voi näiden lisäksi ehdottaa paikallisliikenteen yhteyksiä tai taksia matkan alku- tai loppupäässä. Omalla autolla kulkevalle Perille.fi arvioi polttoainekulut.

Tutustuimme palveluihin ja kysyimme niiden ylläpitäjiltä, mitä kehitysaikeita heillä on.

Halvin hinta esille

Matkakeisari.fi hakee paikkakuntien väliset vuorot. Kaikkein hiljaisimmat pysäkit ja kylät eivät palvelusta löydy, mutta monet pikavuoropysäkit esimerkiksi ovat mukana.

Visuaalisesti selkeän oloinen Matkakeisari (siirryt toiseen palveluun) näyttää halvimman ostopaikan, jos samalle vuorolle on myynnissä lippuja eri sivustoilla.

– Olemme pitäneet huolta, että käyttäjät löytävät aina halvimman hinnan matkalipuille kauttamme. Hiljattain esimerkiksi Onnibus aloitti matkalippujen myynnin Matkahuollon verkkokaupan kautta ja joillakin vuoroilla halvin hinta Onnibussin vuorolle saattaa löytyä Matkahuollon verkkokaupan kautta, kertoo palvelua kehittänyt Jari Laari.

Tulevaisuuden suurimmaksi muutokseksi Laari ennakoi liikennöitsijöiden kaukoliikenteen matkalippujen myynnin suoraan sivuston kautta.

– Osa käyttäjistä on toivonut esimerkiksi mahdollisuutta kimppakyyteihin ja omien matkalippujen jälleenmyyntiin ja näitäkin vaihtoehtoja on pohdittu, Laari kertoo.

Reittiopasmaista palvelua

Perille.fi pyrkii tarjoamaan reittiopasmaisesti yhteyksiä ovelta ovelle, eikä pelkästään paikkakuntien välillä. Tässä se poikkeaa kahdesta muusta palvelusta. Vaihtoehdoissa on niin bussiyhteyksiä, junavuoroja kuin lentojakin.

Perille (siirryt toiseen palveluun) näyttää esimerkiksi paikallisliikenteen vuoroja osassa kaupunkeja, jos sellaisia on tarjolla, ja pääkaupunkiseudulla näyttää arvion taksin hinnasta.

Tuloksissa näkyy myös, paljonko omalla autolla kulkiessa polttoaineeseen menisi rahaa. Perille hakee erilaisia matkayhdistelmiä, minkä huonona puolena se voi ehdottaa lukuisia eri versioita samasta matkasta, ja tulokset vaikuttavat sekavilta.

Perille-palvelun toimitusjohtaja Olavi Paananen kertoo työn alla olevan monenlaisia kehityssuunnitelmia. Yksi näistä on mahdollisuus ostaa lippu palvelun sisällä, ilman tarvetta siirtyä liikennöitsijän verkkokauppaan. Matkahuollon lipuissa tämä mahdollisuus jo on, ja muiden yritysten kanssa käydään neuvotteluja.

Paananen kertoo, että palveluun aiotaan vaiheittain lisätä taksiyrityksiä muualtakin Suomesta kuin vain pääkaupunkialueelta.

– Lähitulevaisuudessa Perille pyrkii laajentamaan palvelua lisäämällä uusia liikennöitsijöitä kaukoliikennetarjontaan, lähiliikenteen matkatuotteita (paikallisliput ja taksimatkat) ja uusia maksutapoja helpottamaan lipun ostamista, Paananen kuvailee kehitysaikeita.

– Tähtäämme seuraavan puolen vuoden aikana siihen, että pääsemme ottamaan seuraavan ison askeleen kohti MaaS-visiotamme, jossa myymme ensimmäisen kaukoliikenteen ja lähiliikenteen yhdistävän matkaketjun.

Paananen kertoo Perille-palveluun etsittävän jatkuvasti potentiaalisia yhteistyökumppaneita.

Lennotkin vaihtoehdoissa

Pikavuorot.fi-sivulla voi hakea yhteyksiä kaupunkien ja kuntakeskusten välille, pieniä paikkakuntia ei palvelussa näy.

Pikavuorot (siirryt toiseen palveluun) listaa selkeästi hinnat ja aikataulut. Muista poiketen hakutuloksissa ovat myös Finnairin ja Norwegianin kotimaanlennot.

Palvelun taustalla olevalla Aittakoodilla on muitakin matkailun alan verkkopalveluita. Toni Valkonen Aittakoodista kertoo heidän keskittyneen kehittämään tilausajojen kilpailuttamista tarjoavaa sivustoaan (siirryt toiseen palveluun).

Pikavuoroliikenteen bussi Helsinki-Vantaalla
Pikavuoroliikenteen linja-auto Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kuva: Timo-Pekka Heima / Yle

Alennuskoodeja ja sovellusten tarjouksia eivät vertailusivustot huomaa

Löytyykö edellä mainituista palveluista varmasti edullisin matka? Välttämättä ei, sillä liikennöitsijät voivat antaa tarjouksia muuta kautta, varsinkin vakioasiakkaille. Bussiyhtiöillä on voi olla alennuskoodeja uutiskirjeissään tai tarjouksia oman firman sovelluksen ladanneille.

Monella bussiyhtiöllä on valikoimissaan myös edullisia sarjalippuja. Alehintaisilla sarjalipuilla kampanjoi parhaillaan myös VR.

Jos on matkaillut muualla Euroopassa, kansainväliset, samantyyppistä vertailua tarjoavat sivustot ovat voineet tulla tutuksi. Suomen liikenteen yhteyksiä ne eivät juurikaan hae, ainakaan vielä.

Kansainvälisistä palveluista Rome2Rio (siirryt toiseen palveluun) näyttää Suomesta junien aikatauluja, mutta hinnat vain arviona. GoEuro (siirryt toiseen palveluun) hakee Suomesta junat ja lennot, mutta bussiyhteyksiä ei.

Perinteisen suosittu Google Maps (siirryt toiseen palveluun) näyttää kaukoliikenteen ja paikoin myös paikallisliikenteen aikataulut, mutta hinnoista palvelu ei ole tietoinen. Opastusta tarjoaa myös Liikennevirasto, joka on koonnut sivuilleen (siirryt toiseen palveluun) tietoa eri alueiden aikatauluista.

Tällä viikolla vietetään kansainvälistä Liikkujan viikkoa (siirryt toiseen palveluun).

Muita uutisia aiheesta

Kimppataksit ja kyytien yhdistely tehdään aiempaa yksinkertaisemmaksi: "Perusidea on helpottaa ihmisten elämistä ilman omaa autoa"

"Jos julkinen liikenne harvenee, se on aina hirveä takaisku" – Kansainvälinen vertailu selvitti hyvän elämänlaadun aineksia: katso, miten Helsinki ja Oulu eroavat Euroopan suurkaupungeista

Suosittelemme sinulle