Hyppää sisältöön

Kokkolan uusien Kinojuhlien suosio löi järjestäjät ällikällä: yleisötavoite tuplattiin ja tunnelmasta tuli pelkkää kiitosta

Ensi kertaa järjestetyssä tapahtumassa kävi yli tuhat henkeä enemmän kuin järjestäjät uskalsivat toivoa.

Kokkolan ensimmäisiä Kinojuhlia vietetään syyskuussa 2018. Kuva: Raila Paavola / Yle

Kokkolan Kinojuhlat (siirryt toiseen palveluun)onnistuivat yli odotusten. Tapahtumaan odotettiin 1 000–1 500 kävijää, mutta tilaisuudet houkuttelivat kaikkiaan 2 700 ihmistä.

– On tosi onnellinen olo, meni paremmin kuin odotettiin, kuvaa toiminnanjohtaja Laura Airola.

Airola näki ennen juhlien alkua painajaisia, joissa isossa katsomossa istui vain yksi ihminen. Sen sijaan Kinojuhlilla nähtiin useita loppuunmyytyjä näytöksiä sekä elokuvateatterissa että työväentalolla.

Kolmen päivän aikana tilaisuuksia oli 29. Kokkolassa nähtiin yli kaksikymmentä elokuvaa, muun muassa kolmen kotimaisen elokuvan ennakkonäytökset. Loppuunmyytyjä esityksiä oli neljä: kolme elokuvaa sekä Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin elokuvamusiikkikonsertti, jossa solistina oli foley-artisti Heikki Kossi.

Tapahtuma sai tukea tänä vuonna Kokkolan kaupungilta, Suomen kulttuurirahastolta ja yksityisiltä.

Budjetti oli 40 000 euroa ja järjestäjät arvioivat tapahtuman päässeen nollatulokseen. Taiteellinen johtaja Juho Kuosmanen sanoo, että jatkossa uskalletaan jo laskea tulojenkin varaan. Tulevaisuudessa budjetista puolet voisi olla omaa tuloa.

– Ennen viikonloppua ei voinut tietää, puhutaanko kympeistä vai tuhansista.

Lipunmyyntisysteemi sen sijaan osoittautui liian sekavaksi, ja siitä tuli palautetta. Se aiotaan uudistaa ensi vuodeksi. Myöskään ennakkomyynti ei vetänyt, joten sen kohtaloa pohditaan.

Tapahtumapaikat olivat täydelliset

Taiteellinen johtaja Juho Kuosmanen on iloinen myös siitä, että palautteen mukaan yleisö oli tapahtumaan tyytyväinen. Kinojuhlat vietettiin perheen omaisessa ilmapiirissä.

Kinojuhlilla nähtiin ohjaajia ja näyttelijöitä alan huipulta: esimerkiksi Laura Birn, Jan Forsström, Tommi Korpela, Markku Pölönen, Aleksi Salmenperä, Selma Vilhunen ja Sonja Kuittinen viettivät aikaa Kokkolassa yleisön keskellä, mitä järjestäjät pitävät tapahtuman vahvuutena. Esimerkiksi lyhytelokuvaillassa tekijät ja katsojat istuivat samoissa nojatuoleissa.

– Tuli fiilis, että tässä on nyt festari kyseessä. Ollaan elokuvan äärellä ja kaikki keskustelemassa siitä samalla viivalla, pohtii Laura Airola.

Kinojuhlien päätapahtumapaikat olivat elokuvateatteri, työväentalo ja teatteri ja ne olivat järjestäjien mielestä täydelliset.

Konseptiin ollaan muutenkin pääosin tyytyväisiä. Talkoolaisten rooli oli iso ja henki järjestäjien mukaan hyvä. Samaan pyritään ensi vuonnakin, kun Kinojuhlat järjestetään syyskuun puolivälissä maateemanaan Ranska.

Suosittelemme sinulle