Hyppää sisältöön

Uutissivusto: Poikkeuksellisen raskaasti aseistetut Patrian vaunut kuvattu Jemenin sodassa

Patrian vaunuihin on asennettu venäläiset rynnäkköpanssarin tykit.

Kuva: News Now Finland
Timo Keränen

Patrian panssaroituja ajoneuvoja on jälleen kuvattu Jemenin sodassa.

Uutissivusto News Now Finland (siirryt toiseen palveluun) julkaisi maanantaina videon, joka on tiettävästi kuvattu Jemenin länsiosissa. Videossa näkyy raskaasti aseistettu sotilassaattue. Saattueessa on mukana Patrian panssaroituja AMV-vaunuja, joihin on asennettu rynnäkköpanssarin tykit.

Yleensä Patrian AMV-vaunuissa on aseistuksena kauko-ohjattava konekivääri. Patrian viestintäjohtajan Birgitta Selosen mukaan Yhdistyneisiin Arabiemiraatteihin on toimitettu AMV-vaunuja, joihin on mahdollista asentaa venäläisiä tykkejä. Selonen ei ota kantaa, missä tykit on asennettu. Arabiemiraatit on mukana Jemenin sodassa.

Videon on alunperin kuvannut Sky News Arabia, jonka omistavat Britannian Sky News ja yksi Arabiemiraattien kuningasperheen jäsenistä. Myös Arabiemiraattien uutistoimisto on uutisoinut samasta sotilassaattueesta Jemenissä.

Osasto on uutisten mukaan matkalla Hodeidan satamakaupunkiin, jota Saudi-Arabian johtama liittouma on pommittanut rajusti. Pommituksissa on haavoittunut ja kuollut paljon siviilejä. Liittouma käy Jemenissä huthikapinallisten vastaista sotaa. Sodan vuoksi Jemenissä on meneillään yksi maailman vaikeimmista humanitäärisistä katastrofeista.

Yhdistyneet Arabiemiraatit on yksi liittouman maista. Se on myös videon julkaisseiden uutiskanavien taustalla.

Patria myi 40 AMV 8x8 panssaroitua miehistönkuljetusvaunua Arabiemiraatteihin aseistamattomana vuonna 2016. Tänä vuonna Patria on saanut kaksi kertaa luvan viedä vaunuihin varaosia.

Vaunuissa raskas aseistus

Videossa näkyvissä Patrian AMV-vaunuissa on uutisivuston mukaan aseistuksena rinnakkain kaksi venäläisen BMP-rynnäkköpanssarin tykkiä. Raskaampi tykki on 100 mm ja kevyempi 30 mm.

Joissakin vaunuissa aseistuksena on kauko-ohjattava konekivääri.

Uutissivusto News Now Finlandin toimittaja ja perustajajäsen David Mac Dougall pitää Patrian vaunujen aseistusta poikkeuksellisen raskaana, minkä vuoksi Patrian on täytynyt tietää etukäteen, millaisia aseita vaunuihin asennetaan.

– Tykit on helppo tunnistaa venäläisiksi. Nimettömänä pysyvän asiantuntijamme mukaan Patrialta on varmasti kysytty, kestääkö vaunu näin raskaan aseistuksen.

Dougall on ollut useita vuosia muun muassa Fox News & Sky Newsin sotakirjeenvaihtajana Irakissa.

Asevienti herättää kritiikkiä

David Mac Dougall pitää todennäköisenä, että Jemenissä kuvatut videot ovat aitoja. Tammikuussa norjalainen Verdens Gang julkaisi myös kuvia Patrian vaunuista Jemenissä. Tuolloin vaunussa oli aseistuksena kauko-ohjattava konekivääri.

Muun muassa Norja ja Saksa ovat rajoittaneet sotatarvikkeiden vientiä Saudi-Arabian johtamalle liittoumalle. Suomessa puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on joutunut puolustamaan Suomen asevientiä eduskunnassa. Hänen mukaansa asevienti on vastuullista ja ihmisoikeustilanne otetaan huomioon.

Niinistö ei halunnut maanantaina kommentoida Patrian vaunujen käyttöä Jemenin sodassa.

Lue myös:

Taas ennätys: Lähi-idästä tuli Suomen aseviennin ykköskohde, Suomesta viedään yhä enemmän aseita Lähi-itään - Mihin ja millaisia aseita Suomi saa myydä? (siirryt toiseen palveluun)

Patrian valmistama panssariajoneuvo Jemenin sodassa? – Ulkoministeriö norjalaislehden uutisesta: "Tietenkään se ei ole hyvä tieto"

Presidenttiehdokkaat Svenska Ylen tentissä – Niinistö: "Vastaisuudessa on oltava tarkempi Lähi-idän asevientilupien kanssa"

Arabiemiraatit saa Patrian toimittamat panssariajoneuvot kuntoon – asevalmistaja sai vientiluvan varaosille

Suosittelemme sinulle